• Peiling

De invloed van de seizoenen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

De invloed van de seizoenen

Ongelezen bericht door Admin »

Heb je in de winter last van een somber gevoel? Als dat zo is, ben je niet de enige. Volgens de American Psychiatric Association ervaart ongeveer 5 procent van de Amerikanen een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), een vorm van depressie die in de winter optreedt en verband houdt met verminderde blootstelling aan zonlicht. Symptomen van SAD zijn een negatieve stemming, veranderingen in eetlust en slaappatronen, en verminderde energie. Veel meer mensen ervaren minder extreme versies van deze symptomen tijdens de wintermaanden.

Maar het zijn niet alleen onze stemmingen die veranderen met de wisseling van de seizoenen. Uit een nieuw overzicht (Hohm, Wormley, Schaller & Varnum) blijkt dat seizoenen een breed scala aan mentale en gedragsmatige fenomenen beïnvloeden.

Agressie, seks en hulpvaardigheid
Het is een wijdverbreide volksopvatting dat mensen prikkelbaarder en agressiever worden als het buiten warm is. En dit blijkt inderdaad zo te zijn. Agressief gedrag, van claxonneren (Kenrick & MacFarlane, 1996) tot gewelddadige misdrijven (Lauritsen & White, 2014), bereikt doorgaans een piek in de zomermaanden.

Ons seksuele gedrag lijkt ook te variëren met de seizoenen, waarbij gegevens uit verschillende bronnen wijzen op een tweejaarlijkse cyclus. Gegevens over internetzoekopdrachten naar prostitutie, condoomverkopen en abortussen duiden allemaal op een piek in seksuele activiteit in de zomer en rond Kerstmis (zie Hohm et al.). Interessant genoeg bleek uit een nieuw onderzoek met bijna een half miljoen Amerikaanse en Zweedse gebruikers van de anticonceptie-app Natural Cycles dat vrouwen waarschijnlijker ovuleren en betrokken zijn bij seksueel gedrag naarmate de lengte van de dag toeneemt, wat de zomerpiek in seks zoals eerder werd gevonden kan helpen verklaren (Shanmugam et al., 2023). Zoals de auteurs van dat onderzoek opmerken, volgen ook veel andere diersoorten, zoals geiten en paarden, een vergelijkbaar patroon.

Onze cognitieve prestaties, onze voorkeur voor verschillende kleuren en muzieksoorten, en het soort voedsel dat we neigen te eten, variëren allemaal gedurende het jaar (Hohm et al.). Zo bleek bijvoorbeeld dat mensen in de zomer de grootste moeite hadden om zich te concentreren, terwijl dit in de winter juist het gemakkelijkst was (Meyer et al., 2016).

Waarom seizoenen ons beïnvloeden
Er zijn verschillende redenen waarom seizoenen ons op verschillende manieren kunnen beïnvloeden (Hohm et al.). Sommige van deze redenen hebben te maken met veranderingen in blootstelling aan zonlicht, zoals waarschijnlijk het geval is bij SAD of seizoensgebonden variatie in seksuele activiteit. In andere gevallen, zoals seizoensgebonden variatie in vrijgevigheid, kunnen de culturele associaties die we hebben met verschillende tijden van het jaar, zoals de tradities en normen rond Kerstmis, de oorzaak zijn van het effect.

Seizoenen kunnen ook veranderingen veroorzaken in andere belangrijke aspecten van onze omgeving, waardoor op hun beurt psychologische en gedragsveranderingen kunnen optreden. Bijvoorbeeld, onze kans om ziek te worden varieert gedurende het jaar. Eerder onderzoek suggereert dat wanneer de dreiging van besmettelijke ziekten groter is, mensen meer geneigd kunnen zijn om zich aan te passen (Murray, Trudeau & Schaller, 2011) of traditionelere sociale opvattingen te ondersteunen (Tybur et al., 2016). We zouden dan ook verwachten dat deze neigingen ook gedurende het jaar veranderen.

Op vergelijkbare wijze verandert in plaatsen die grote seizoensgebonden toeristenstromen ervaren, zoals de Bahama's of Phoenix in de winter, de effectieve bevolkingsdichtheid gedurende het jaar. Ook hier suggereert eerdere studies dat dit soort milieuveranderingen belangrijke gevolgen kan hebben. Hogere bevolkingsdichtheid leidt meestal tot meer langetermijnplanning en tot mensen die minder kinderen krijgen maar meer investeren in hun opvoeding (Sng et al., 2017). Daarom zouden we in dergelijke plaatsen ook verwachten dat deze tendensen gedurende het jaar veranderen.

Seizoenen serieus nemen
Als we beseffen dat seizoenen invloed kunnen hebben op alles, van onze stemmingen tot ons voortplantingsgedrag, kan dit ons helpen beter te begrijpen hoe wij en de mensen om ons heen zich waarschijnlijk voelen en gedragen op verschillende tijden van het jaar. Deze realisatie benadrukt ook een potentieel probleem in hoe het meeste psychologisch onderzoek wordt uitgevoerd: meestal rapporteren psychologen, tenzij ze een hypothese over seizoenseffecten willen testen, niet de tijd van het jaar waarin ze hun gegevens verzamelen. Wanneer ze gegevens over vele maanden verzamelen, testen ze meestal niet op de aanwezigheid van seizoensinvloeden. Zoals we suggereren in ons nieuwe artikel, is het misschien tijd om dat te veranderen.

Hohm, I., Wormley, A. S., Schaller, M., & Varnum, M. E. W. Homo temporus: Seasonal cycles as a fundamental source of variation in human psychology. Perspectives on Psychological Science. Published online July 10, 2023. https://doi.org/10.1177/1745691623117869
Plaats reactie