• Peiling

Paternale erfelijkheid van sociaal gedrag (bij rhesusapen)

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Paternale erfelijkheid van sociaal gedrag (bij rhesusapen)

Ongelezen bericht door Admin »

Paternale erfelijkheid van sociaal gedrag bij rhesusapen is onderzocht in een nieuwe studie, waarbij gebruik werd gemaakt van ethologische observaties en kwantitatieve metingen van autistische kenmerken. De resultaten wijzen op een opvallend patroon van erfelijkheid via de vader, maar niet via de moeder, bij mannelijke rhesusapen. Deze bevindingen kunnen belangrijke inzichten verschaffen in genetische verschillen tussen geslachten wat betreft autismegevoeligheid.

Autismegevoelige eigenschappen zijn veelvoorkomend en hebben een erfelijke basis. De patronen van deze eigenschappen binnen families suggereren dat er complexere mechanismen dan eenvoudige Mendeliaanse overerving betrokken kunnen zijn, met name ouder van herkomst effecten. Om deze effecten te onderzoeken, is halfbroer analyse de ideale strategie, waarbij halfbroers één ouder delen, maar niet beide, en elk individu behoort tot een unieke combinatie van vaderlijke en moederlijke halfbroers.

Het onderzoeksteam maakte gebruik van de promiscue foksystemen van rhesusapen, waarbij vaderlijke en moederlijke halfbroers voor een bepaald individu consistent voorkomen. In totaal werden 407 mannelijke rhesusapen geobserveerd en beoordeeld op een kwantitatieve schaal voor autistische eigenschappen.

De resultaten toonden sterke en zeer significante erfelijkheid bij zonen die een vader deelden, maar zwakke en niet-significante erfelijkheid bij zonen die een moeder deelden. Deze bevindingen werden bevestigd bij het analyseren van alleen vaderlijke of moederlijke halfbroers, en werden ook waargenomen bij het gebruik van twee verschillende methoden om sociaal gedrag te meten.

Opvallend was dat de erfelijkheidsbijdragen vergelijkbaar waren tussen volle broers en halfbroers die alleen een vader deelden, wat het bestaan van een selectief paternaal erfelijkheidseffect ondersteunt.

Hoewel deze resultaten waardevolle inzichten bieden, erkennen de onderzoekers ook beperkingen aan het onderzoek. Aangezien het een correlatief onderzoek is, kunnen geen oorzaak-gevolg relaties worden vastgesteld. Bovendien zou een grotere steekproef, inclusief vrouwelijke onderwerpen, uitgebreidere stamboombeoordelingen en moleculair-genetische analyses meer inzicht kunnen bieden.

Het begrijpen van erfelijkheidsmechanismen van autismegevoelige eigenschappen is van cruciaal belang voor het begrijpen van de complexe genetische achtergrond van autisme. Deze studie draagt bij aan dit begrip en suggereert dat bij rhesusapen sociaal gedrag voornamelijk paternale erfelijkheid vertoont. Hoewel dit patroon niet één-op-één kan worden vertaald naar mensen, opent het deuren naar verder onderzoek naar de genetische verschillen tussen geslachten in autismegevoeligheid bij mensen.

Met vervolgonderzoek en een grotere steekproef kunnen wetenschappers mogelijk meer inzicht krijgen in de genetische factoren die verantwoordelijk zijn voor deze erfelijkheidspatronen. Dit zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van gerichte interventies en behandelingen voor individuen met autisme en hun families. Het begrijpen van de complexe genetische basis van autisme is een belangrijke stap in het bevorderen van onze kennis over neurodevelopmentale aandoeningen en het verbeteren van de zorg voor de betrokken individuen.

https://molecularautism.biomedcentral.c ... 23-00556-3
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht