• Peiling

Nieuwe inzichten in sensorische reactiviteit bij autisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Nieuwe inzichten in sensorische reactiviteit bij autisme

Ongelezen bericht door Admin »

In de dynamische wereld van autisme-onderzoek blijven ontdekkingen ons begrip van deze complexe aandoening verrijken. Recentelijk heeft het begrip van sensorische reactiviteit, oftewel hoe autistische individuen op zintuiglijke prikkels reageren, een prominente plaats ingenomen in diagnostische criteria [15, 16]. Hoewel er al veel aandacht is voor dit onderwerp, blijkt uit een recente studie dat er nog veel te ontdekken valt over de diepere structuur van deze sensorische reacties binnen de autistische populatie [zie ook 51]. Deze studie heeft zich gericht op bijna 4000 autistische kinderen en hun zintuiglijke reacties, en biedt nieuwe inzichten in hoe we deze reacties kunnen begrijpen en meten.

Deze recente studie heeft met behulp van moderne psychometrische technieken de sensorische hyperreactiviteit (HYPER), hyporeactiviteit (HYPO) en sensorische zoektocht (SEEK) onderzocht. Het doel was om te begrijpen of het meest geschikt is om deze constructen als een enkele supra-modale sensorische reactiepatroon te bestuderen (bijv. een algemene SEEK-score), of afzonderlijk voor elke modaliteit binnen de sensorische reactiepatronen (bijv. afzonderlijke scores voor Visuele SEEK, Auditieve SEEK en Tactiele SEEK).

Opmerkelijk is dat alleen HYPER duidelijk bewijs liet zien voor een interpreteerbaar supra-modale construct. Aan de andere kant waren supra-modale HYPO-scores, zoals momenteel geoperationaliseerd, beperkt in hun constructvaliditeit. Het bewijs voor supra-modale SEEK-scores was meer dubbelzinnig, waarbij het moeilijk was om een passend model te vinden dat alle relevante sensorische modaliteiten omvatte. Niettemin vertoonden specifieke subconstructen binnen elke modaliteit toegevoegde waarde boven de overkoepelende response pattern scores.

Deze bevindingen hebben grote implicaties voor toekomstig onderzoek naar sensorische reactiviteit bij autistische individuen en hoe we deze reacties karakteriseren en begrijpen. Het suggereren dat er beperkingen zijn in de huidige meetinstrumenten voor supra-modale HYPER, HYPO en SEEK-scores, opent de deur naar nieuwe benaderingen.

In plaats van uitsluitend te vertrouwen op supra-modale scores, wordt voorgesteld om specifieke subconstructen op het niveau van individuele modaliteiten te meten, zoals Tactiele HYPER of Auditieve HYPO. Deze benadering kan waardevolle inzichten opleveren in de relatie tussen specifieke sensorische reacties en andere gedragingen. Dit is vooral relevant voor gepersonaliseerde interventies, waarbij de focus ligt op specifieke subconstructen om de effectiviteit van interventies nauwkeuriger te volgen.

De studie benadrukt ook het belang van het begrijpen en onderscheiden van subconstructen zoals Speech HYPO en Pain/Temperature HYPO. De bevindingen tonen aan dat deze subconstructen verschillende associaties hebben met kernkenmerken van autisme en andere klinische aspecten. Het belang van dergelijke subconstructen benadrukt de noodzaak van gevarieerde meetbenaderingen.

Kortom, deze recente studie opent de deur naar een dieper begrip van sensorische reactiviteit bij autisme en hoe we dit fenomeen kunnen meten en begrijpen. Het pleit voor een meer gedifferentieerde benadering, waarbij onderzoekers specifieke sensorische reacties in verschillende modaliteiten onderzoeken en de relatie met andere gedragingen verkennen. Deze benadering biedt nieuwe mogelijkheden voor gepersonaliseerde interventies en kan ons begrip van autisme als diverse en complexe aandoening verrijken.

Brongegevens betrouwbaar doch verloren gegaan. Artikel daarom niet geplaatst op het blog.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht