• Peiling

Innovatieve peer-ondersteuning voor ADHD in het voortgezet onderwijs

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Innovatieve peer-ondersteuning voor ADHD in het voortgezet onderwijs

Ongelezen bericht door Admin »

In het voortgezet onderwijs ervaren jongeren met ADHD ernstige academische belemmeringen. Ze maken minder opdrachten, behalen lagere cijfers en scores op tests dan hun leeftijdsgenoten zonder ADHD. Tot wel een derde van de jongeren met ADHD verlaat voortijdig de middelbare school, wat kan leiden tot verdere problemen zoals crimineel gedrag, werkloosheid, verslaving en afhankelijkheid van openbare ondersteuning. Ondanks deze uitdagingen krijgt de meerderheid van de middelbare scholieren met ADHD geen behandeling en wordt in het reguliere onderwijs geplaatst. Dit komt deels door structurele en budgettaire belemmeringen die het implementeren van interventies bemoeilijken.

Een veelbelovende oplossing kan liggen in het betrekken van oudere middelbare scholieren met ADHD als peer-ondersteuners. Peers zijn talrijk, kosteloos beschikbaar en hebben meer tijd dan schoolpersoneel om ondersteuning te bieden. Ze hebben ook de mogelijkheid om interventies uit te voeren om hun college-aanvragen te verbeteren, gemeenschapsdiensturen te verdienen en te leren. Deze aanpak kan passend zijn voor algemene middelbare scholieren met ADHD die geen intensieve interventie nodig hebben.

Deze aanpak, genaamd "Students Taking Responsibility and Initiative through Peer Enhanced Support" (STRIPES), is ontwikkeld om algemene middelbare scholieren in het negende leerjaar te ondersteunen bij ADHD-symptomen die hun academische prestaties belemmeren. Dit artikel bespreekt de effectiviteit en implementeerbaarheid van STRIPES en hoe het de mechanismen van interventie aanpakt, waaronder academische motivatie en uitvoerende functies.

Effectiviteit van STRIPES
Het doel van STRIPES is om acht sessies van 30 minuten per student over 16 weken te leveren via peer-ondersteuners die getraind zijn in doelstellingen stellen en het bevestigen van positieve stappen. De resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde studie zullen de impact van STRIPES op academische motivatie, uitvoerende functies, cijfers en klassenbezoek evalueren.

Academische motivatie
Academische motivatie speelt een cruciale rol bij het succes van studenten met ADHD. Deze interventie is gericht op het aanpakken van zowel intrinsieke als extrinsieke motivatieproblemen. Intrinsieke motivatie kan worden belemmerd door het ervaren van schoolwerk als saai en aversief. Extrinsieke motivatie kan verminderd worden door een voorkeur voor onmiddellijke beloningen ten opzichte van langetermijnbeloningen zoals cijfers.

Uitvoerende functies
Uitvoerende functies zijn cognitieve processen die studenten helpen acties uit te voeren ter ondersteuning van hun doelen. Ze omvatten werkgeheugen, responsinhibitie en cognitieve flexibiliteit. Uitvoerende functies zijn vaak verstoord bij studenten met ADHD, wat leidt tot problemen met organisatie, tijdmanagement en plannen.

Implementeerbaarheid en kosteneffectiviteit
Een belangrijk aspect van deze studie is het begrijpen van de implementeerbaarheid van STRIPES in het schoolecosysteem. Ook wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit van de interventie. Door gebruik te maken van peer-ondersteuners kan deze aanpak kosteneffectiever zijn dan traditionele interventies.

Conclusie
STRIPES biedt een innovatieve benadering om jongeren met ADHD te ondersteunen in het voortgezet onderwijs. Door oudere middelbare scholieren in te zetten als peer-ondersteuners, kan deze aanpak kosteneffectief zijn en een positieve impact hebben op academische motivatie, uitvoerende functies en schoolprestaties. Het is een veelbelovende interventie die het welzijn en de academische prestaties van jongeren met ADHD kan verbeteren.

Macphee FL, Brewer SK, Sibley MH, Graziano P, Raiker JS, Coxe SJ, Martin P, Van Dreel SJ, Rodriguez MO, Lyon AR, Page TF. Study protocol of a randomized trial of STRIPES: a schoolyear, peer-delivered high school intervention for students with ADHD. BMC Psychol. 2023 Sep 5;11(1):268. doi: 10.1186/s40359-023-01291-3. PMID: 37670368; PMCID: PMC10481510.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht