• Peiling

Leven of overleven?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Leven of overleven?

Ongelezen bericht door Admin »

Psychische weerbaarheid is een essentieel aspect van ons welzijn en succes in het leven. Een belangrijk onderdeel van psychische weerbaarheid is de relatie die we met onszelf hebben. In dit artikel zullen we de rol van zelfliefde en vreugde verkennen als cruciale componenten van een gezonde interne dialoog en psychische weerbaarheid. We zullen ook bespreken hoe deze positieve emoties onze neurologische en fysieke gezondheid beïnvloeden.

Zelfliefde: De eerste stap naar psychische weerbaarheid
Vaak behandelen we onszelf kritisch en zelfs negatief. Dit patroon kan een grote impact hebben op onze psychische weerbaarheid. Het is daarom belangrijk om vijf kwaliteiten te cultiveren in onze relatie met onszelf: liefde, mededogen, acceptatie, steun en zelfzorg. Deze vormen de basis van een gezonde interne dialoog en dragen bij aan een grotere tevredenheid met het leven.

Vreugde: Een onmisbaar element
Een veelvoorkomende neiging bij veel mensen is om zich te richten op overleving. Dit overlevingsinstinct heeft tot gevolg dat we voortdurend onze omgeving scannen op gevaar en potentiële problemen. Deze mindset, versterkt door stressvolle of moeilijke jeugdervaringen, leidt ertoe dat we de dag beginnen met anticiperen op problemen en gevaren. Als de dag echter zonder incidenten eindigt, versterkt dit alleen maar deze negatieve denkwijze.

De focus op werk en mogelijke problemen houdt ons gevangen in de onderste helft van het spectrum van levenservaringen, waarbij het doel is om de dag te eindigen zonder ernstige problemen. Dit beperkt de mogelijkheid om “boven de lijn” te leven, waar vreugde en geluk te vinden zijn.

Praktijkvoorbeelden
Laten we naar twee voorbeelden kijken om deze concepten te verduidelijken. Deborah, een cliënt, had moeite om vooruitgang te boeken in haar leven. Ze was een harde werker, maar haar dag begon altijd met zorgen over wat er mis kon gaan. Aan het einde van de dag voelde ze zich veilig maar miste ze vreugde en geluk.

John, een andere cliënt, voelde zich vaak depressief. Ondanks zijn succes in werk en relaties, was hij altijd bang dat er problemen zouden ontstaan die hij niet aankon. Ook bij hem leidde dit tot angst en een gebrek aan vreugde.

Beiden deelden ze de focus op mogelijke problemen en gevaren in het leven, wat hen gevangen hield in de onderste helft van het ervaringsspectrum.

Vreugde en gezondheid
Het belang van vreugde voor onze gezondheid en welzijn kan niet worden onderschat. Positieve emoties, zoals vreugde en geluk, activeren neurochemicaliën in onze hersenen die onze stemming en gezondheid verbeteren. Endorfines en serotonine, natuurlijke pijnstillers en antidepressiva, worden vrijgegeven wanneer we vreugde ervaren. Bovendien is vreugde gekoppeld aan verhoogde niveaus van dopamine, wat onze stemming en prestaties verbetert.

Daarnaast moedigen we mensen aan om niet alleen vreugde na te streven, maar ook kansen te zoeken voor lachen. Lachen heeft fysieke voordelen, zoals het stimuleren van de circulatie van lymfevloeistof, het verhogen van zuurstofniveaus in het lichaam en het verminderen van het stresshormoon cortisol.

Conclusie
In onze zoektocht naar psychische welzijn en veerkracht is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan zelfliefde, mededogen en acceptatie, maar ook aan vreugde en lachen. Deze positieve emoties versterken onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, waardoor we effectiever kunnen omgaan met het dagelijkse leven. Laten we streven naar een leven “boven de lijn”, waar vreugde en geluk een integraal onderdeel zijn van ons welzijn en succes.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... -surviving
Plaats reactie