• Peiling

Openbare poll: Ben je bescheiden of een sukkel?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.

Ben je bescheiden of een sukkel?

Je mag 1 optie selecteren

 
 
Bekijk resultaten

Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2024
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Openbare poll: Ben je bescheiden of een sukkel?

Ongelezen bericht door Admin »

Nederigheid is een veelgeprezen deugd in vele grote spirituele tradities. In de christelijke traditie wordt bijvoorbeeld verwezen naar het 'andere wang toekeren', zoals vermeld in het boek Mattheüs. Mozes, de grootste profeet van het jodendom, werd geprezen als de 'nederigste der mannen'. In de Islam lopen de dienaren van de Barmhartige God nederig op aarde, en in het hindoeïsme beschrijft Krishna nederigheid als een vooraanstaande deugd. Het boeddhisme ziet nederigheid eveneens als één van de tien heilige deugden van Boeddha.

Misverstanden rond nederigheid
Ondanks deze lofzangen op nederigheid, worstelen velen van ons met de praktische toepassing ervan in het dagelijks leven. Dit komt deels doordat religieuze waarden vaak op een concrete en globale manier worden geleerd tijdens de kindertijd. Leerkrachten en opvoeders, zelf niet altijd even diepgaand in hun begrip van religie, presenteren deze waarden vaak als een lijst van 'moetjes' die oppervlakkig worden begrepen en nageleefd.

Een flexibele definitie van nederigheid
Een interessante definitie van nederigheid, afkomstig uit het jodendom, stelt dat nederigheid betekent dat men in elke situatie de juiste hoeveelheid ruimte inneemt. Er zijn situaties waarin men veel ruimte mag innemen, vooral als de omstandigheden dit vereisen. Neem bijvoorbeeld een leider van een organisatie die volledige verantwoordelijkheid moet nemen. Het ontwijken van deze verantwoordelijkheid uit een misplaatst gevoel van nederigheid is eigenlijk een vermomming van het ego, uit angst om fouten te maken of kritiek te ontvangen.

In tegenstelling hiermee staat de persoon die zonder enige specifieke rol of waardevolle bijdrage alle aandacht naar zich toe trekt. Dit gedrag, gedreven door het ego van 'kijk naar mij', is duidelijk niet nederig.

De flexibiliteit van de bovengenoemde definitie van nederigheid maakt het mogelijk om deze deugd toe te passen in de veelzijdigheid van het leven. Het nodigt ons uit om te groeien naar volwassenheid, waarbij we niet kunnen schuilen achter oppervlakkige toepassingen van religieuze doctrines. In plaats daarvan worden we aangemoedigd om een onderscheidende relatie met spirituele waarheden aan te gaan. Door onszelf vragen te stellen over onze motieven—of ons ego ons aanzet tot actie of ons juist weerhoudt—kunnen we onze unieke rollen in het leven vervullen.

Het niet bijdragen van wat we te bieden hebben, is net zo onnederig als ruimte innemen zonder iets bij te dragen.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... r-a-sucker
anthonyparkin
Nieuwe gebruiker
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 mei 2024 09:29

Re: Openbare poll: Ben je bescheiden of een sukkel?

Ongelezen bericht door anthonyparkin »

De grens is nogal kwetsbaar om te bepalen. En ieder van ons is soms bescheiden, maar wil soms ook voor zichzelf opkomen of aandacht krijgen. Ik denk dat de meesten van ons graag voor zichzelf opkomen of meer erkend willen worden.

Wat denk je?
Fotovaag
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 149
Lid geworden op: 08 jan 2023 13:57
1e diagnose: Autisme
2e diagnose: Anders
Contacteer:

Re: Openbare poll: Ben je bescheiden of een sukkel?

Ongelezen bericht door Fotovaag »

En een bescheiden sukkel is dat geen optie dan?
Een leven lang zoekende naar hoe nu verder?

Deel van het zoeken te vinden op Diebe Media
Plaats reactie