• Peiling

Het verband tussen ADHD en videospelletjes

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2027
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Het verband tussen ADHD en videospelletjes

Ongelezen bericht door Admin »

Wat is het verband tussen videospelletjes en ADHD? Welke invloed heeft het overmatig gebruik van videospelletjes op deze stoornis? Kunnen videospelletjes kinderen met ADHD helpen? Als je je zorgen maakt over het antwoord op deze en andere vragen, lees dan verder!

Het lijkt erop dat mensen met aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis (ADHD) meer kans hebben op cyberverslavingen waarbij computers, videospelletjes en het internet betrokken zijn. In feite is er een verband gevonden(Engelse link) tussen internetverslaving en ADHD. Bovendien vertonen mensen met dit soort verslavingen ernstiger symptomen van ADHD.

Het verband tussen het overmatig gebruik van videospelletjes en de symptomen van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit wordt waargenomen bij kinderen en adolescenten (Wan et al., 2006). Het verband is echter nog niet duidelijk. In dit artikel bespreken we het onderzoek naar het verband tussen ADHD en videospelletjes.

Het verband tussen ADHD en videospelletjes
Er zijn verschillende onderzoeken die het verband tussen videospelletjes en ADHD bij kinderen en adolescenten bestudeerd hebben. Ze hebben zich vooral gericht op het proberen in te schatten van de kans dat kinderen die overmatig met hun spelcomputer spelen, verslavende symptomen ontwikkelen.

Een studie(Engelse link) toonde aan dat kinderen met ADHD kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van verslavend gedrag aan videospelletjes. De onderzoekers vonden ook een positieve correlatie tussen de ernst van de ADHD symptomen en overmatig gebruik van videospelletjes. In feite vertonen kinderen met ernstige ADHD beduidend hogere scores dan kinderen zonder ADHD.

De tijd die kinderen met en zonder ADHD aan videospelletjes besteden is tamelijk verontrustend. In feite ontdekte een studie (Engelse link) dat meer dan de helft van de kinderen met en zonder deze stoornis meer dan twee uur per dag aan videospelletjes besteden. Alleen degenen met ADHD spelen echter dwangmatig.

Verder onderzoek (Engelse link) suggereert dat mensen die ernstiger symptomen van ADHD vertonen een groter risico hebben om symptomen van videospelletjesverslaving te ontwikkelen en aan de negatieve gevolgen ervan te lijden.

Ondanks deze negatieve associatie is het niet allemaal slecht nieuws. In feite bleek uit een studie (Engelse link) dat videospelletjes een nuttig hulpmiddel kunnen zijn bij de diagnose en behandeling van ADHD. Er is ook opgemerkt dat het spelen van videospelletjes kan verbeteren:
 • Ruimtelijk visualiserend vermogen.
 • Sociale en taalkundige vaardigheden.
 • Wiskundige vaardigheden.
 • Leesvaardigheid.
Samengevat hebben ADHD en videospelletjes een tweerichtingsrelatie. Daarom maken ADHD symptomen videospelletjes aantrekkelijk, terwijl het spel zelf de ADHD symptomen verergert (Masi et al., 2021).

Waarom voelen mensen met ADHD zich meer aangetrokken tot videospelletjes?
Kinderen met ADHD hebben moeite zich te concentreren. Daarom kunnen ze hun toevlucht zoeken in de wereld van videospelletjes. Voortdurend lichtflitsen en geluidseffecten werken als ankers om hun aandacht vast te houden.

In feite wordt het spel een vorm van respijt en een toevluchtsoord dat lijders aan ADHD niet willen verlaten. Met deze activiteit geven ze ‘zelfmedicatie‘ door middel van de ontlading van dopamine.

Waarschuwingssignalen over het disfunctioneel gebruik van videospelletjes
Enkele waarschuwingssignalen dat het gebruik van videospelletjes problematisch kan zijn zijn:
 • Ze verliezen de tijd uit het oog.
 • Andere activiteiten houden op waarde te hebben als bekrachtigers. In feite is het plezier dat ze bij de persoon kunnen opwekken, vergeleken met dat van videospelletjes, onbeduidend.
 • Ze liegen over het spel, vooral over de lengte van de tijd dat ze gespeeld hebben of over de activiteiten die ze genegeerd hebben om te kunnen spelen.
 • Ze vertonen ontwenningsverschijnselen kort na het stoppen met het spel.
 • Het is zowat hun enige gespreksonderwerp.
Om een functioneel plan voor het gebruik van videospelletjes op te stellen, houd je rekening met het volgende:
 • Stel een tijd vast om te spelen.
 • Houd plannen aan die onverenigbaar zijn met voortdurend spelen.
 • Zorg ervoor dat ze tijd delen met vrienden, maar niet met virtuele.
 • Vraag professionele hulp.
Kunnen videospelletjes kinderen met ADHD helpen?
Videospelletjes vormen op zichzelf geen risico voor de geestelijke gezondheid van kinderen. In feite kunnen ze bepaalde voordelen hebben. Onderzoek (Engelse link) heeft namelijk uitgewezen dat kinderen die videospelletjes spelen sneller van taak lijken te kunnen wisselen. Dit kan echt nuttig zijn voor kinderen met ADHD die moeite hebben met de overgang van de ene activiteit naar de andere.

In een overzichtsstudie (Engelse link) van de effecten van videospelletjes werd gevonden dat ze dat kunnen:
 • Wees een geldig medium om te leren.
 • Help sociale vaardigheden ontwikkelen.
Voordelen van videospelletjes
De onderzoekers die dit overzicht uitvoerden vonden ook dat videospelletjes kunnen helpen:
 • Verbeteren het geheugen, ruimtelijke navigatie, redeneren en waarnemen.
 • Ontwikkelen probleemoplossend vermogen.
 • Vergroot de creativiteit.
 • Verbeteren de stemming.
 • Dienen als ontsnappingsroute voor spanning en zorgen.
 • Fungeer als oefenscenario voor het omgaan met frustraties.
 • Bevorder leiderschap, organisatie en samenwerkingsvaardigheden.
 • Verbeteren communicatie en besluitvaardigheid.
Het lijkt er dus op dat videospelletjes positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid van kinderen. Ze vormen echter nog steeds een risico als het gebruik ervan niet gematigd wordt.

Om te besluiten kunnen we stellen dat het verband tussen ADHD en videospelletjes positief of negatief kan zijn, afhankelijk van de parameters waarin het voorkomt. Het hangt af van de tijd en het gebruik dat van deze vorm van vermaak gemaakt wordt.

Daarom is het belangrijk dat ouders van kinderen en adolescenten met ADHD toezicht houden en de tijd die hun kinderen aan videospelletjes besteden matigen.

Hoewel een associatie tussen beide variabelen is vastgelegd, kunnen we niet zeggen dat het ene het andere veroorzaakt. Met andere woorden, we kunnen niet beweren dat kinderen die vaak videospelletjes spelen ADHD ontwikkelen of dat ADHD verslaving aan videospelletjes veroorzaakt.

We kunnen alleen spreken van correlaties, niet van oorzakelijke verbanden. Daarom is het het beste voorzichtig te zijn en niet de bewering te doen dat ADHD videospelletjesverslaving veroorzaakt.

https://verkenjegeest.com/het-verband-t ... pelletjes/
Plaats reactie