Wie zijn wij?

Autsider is al sinds 2001 een non-profit organisatie en heeft als primair doel om neurodivergente mensen met elkaar in contact te brengen, hen te ondersteunen en alle aspecten te behandelen die direct of indirect verband houden met neurodiversiteit, in de ruimste zin van het woord.

Om haar doel te bereiken, biedt de stichting:

  • Een luisterend oor aan iedereen die daaraan behoefte heeft*
  • Voor de doelgroep en haar omgeving objectieve en feitelijk informatie via dit blog**
  • Mogelijkheden voor lotgenotencontact zoals een forum en een chatkanaal

Stichting Autsider is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder het nummer 02072886 en wordt gerund door Eric Hartog, Francis Revet en vrijwilligers.

Eric (57) is in het dagelijks leven ervaringsdeskundige autisme, relatiemanager en vertrouwenspersoon bij een organisatie die mensen met autisme bemiddelt naar betaald werk op MBO- tot en met WO-niveau. Eric is gescheiden, heeft twee dochters waarvan één met ass.

Francis is een autistische (trans-)man van 39 en heeft een dochter van 8 en met ass. Hij is moderator op het Autsider Forum en penningmeester van de stichting.

Zonder camoufleren jezelf kunnen zijn

Naar schatting heeft ongeveer 1,2 procent van de bevolking in Nederland de diagnose autisme, terwijl dat voor ADHD 2 procent is, dyslexie 4 procent en hoogbegaafdheid 2,5 procent (ongeveer 0,1 procent heeft een uitzonderlijk hoge intelligentie met een IQ hoger dan 145). Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts schattingen zijn op basis van vastgestelde diagnoses. Volgens sommige wetenschappers zijn de werkelijke percentages waarschijnlijk hoger omdat veel gevallen niet worden gediagnosticeerd.

Mensen met een neurodivergente identiteit hebben een andere manier van denken, voelen en waarnemen dan de meerderheid van de bevolking.
Dit kan variëren van autisme, ADHD en dyslexie tot hoogbegaafdheid en andere neurodivergente eigenschappen.

In onze maatschappij wordt van deze mensen verwacht dat ze zich aanpassen aan ‘de norm’, maar neurodiversiteit is een natuurlijke variatie met eigen specifieke mogelijkheden én beperkingen, want laten we die zeker óók blijven benoemen; neurodivers is niet louter beperking óf louter talent. Het is beide en met grote individuele verschillen. Van Elon Musk en Albert Einstein aan de ene kant tot mensen die levenslang begeleiding nodig hebben om zich staande te houden.

Neurodiversiteit verwijst naar de erkenning van de variatie in neurologische structuren en functies bij mensen. Met andere woorden, het omvat het idee dat onze hersenen verschillen in de manier waarop ze informatie verwerken en reageren op de wereld om ons heen.

Mensen met neurodivergentie denken en ervaren anders en dat kan een bron van creativiteit zijn. Oog voor detail en een intense focus op een bepaald onderwerp zijn andere kenmerken, wat kan leiden tot expertise in hun vakgebied. Veel neurodivergente mensen hebben een goed ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en handelen daar ook naar.

Autsider vindt het belangrijk om deze diversiteit te erkennen en de talenten en kwaliteiten van neurodivergente mensen te waarderen, stimuleren en bij elkaar te brengen om zo gezamenlijk te werken aan een inclusieve en creatieve samenleving.

*We zijn geen hulpverleners, maar bieden altijd een luisterend oor en waar mogelijk verwijzen we door. We zijn te bereiken via het contactformulier. Herkenning, steun en advies vind je ook op ons forum.
**En af en toe een artikel dat niet specifiek is voor de doelgroep, maar dat we qua onderwerp vanuit onze affiniteit met wetenschap en/of psychologie toch graag willen delen.