• Peiling

Steeds meer mensen met ADHD?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2047
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Steeds meer mensen met ADHD?

Ongelezen bericht door Admin »

Steeds meer mensen krijgen de diagnose ADHD. Komt die ontwikkelingsstoornis vaker voor? Of is de definitie ADHD gewoon verruimd?

In 2014 deden sociologen van de Brandeis University (VS) uitgebreid onderzoek naar de wereldwijde opmars van ADHD. Sociologen? Inderdaad. De ADHD-opmars lijkt niet zozeer een medische oorzaak te hebben, maar komt voort uit een combinatie van maatschappelijke factoren.

Door meer info, acceptatie en prikkels meer diagnosen
Zo zagen de wetenschappers hoe een verruiming van de definitie van ADHD begin jaren negentig leidde tot een sterke toename van het aantal diagnosen. Maar dat niet alleen. Ook internet heeft invloed gehad, stellen de onderzoekers. Doordat tegenwoordig online veel medische informatie te vinden is, waaronder allerlei al dan niet betrouwbare zelftestjes, is er meer begrip en acceptatie. Dat maakt dat mensen met klachten eerder bij een arts durven komen voor een echte diagnose.

Verschillende psychologen en psychiaters voegen daaraan toe dat we tegenwoordig meer dan voorheen de neiging hebben om mensen die ‘anders’ zijn te labelen. Een druk jongetje was vroeger een druk jongetje, nu wordt bij hem ADHD vastgesteld.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie noemt ten slotte nog het feit dat onze huidige samenleving erg ‘prikkelrijk’ is. Ben je daarvoor gevoelig, zoals ADHD’ers zijn, dan word je veel sterker dan voorheen geconfronteerd met je klachten. En ga je eerder naar de dokter.

quest.nl
Plaats reactie