Zo’n 200.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme, waarvan 30% een verstandelijke beperking heeft. Binnen het zwemonderwijs zien we ook steeds meer kinderen met autisme. Maar wat is autisme nou eigenlijk, wat zijn de kenmerken en wat gaat er anders? Als je kinderen met autisme met plezier wil leren zwemmen, helpt het als je antwoorden hebt op deze vragen.
Mensen met autisme hebben een andere manier verwerken van informatie en opslaan dan iemand zonder deze diagnose. Dit kan problemen geven op het gebied van communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. Om te begrijpen waarom mensen met autisme problemen hebben op deze verschillende gebieden, is het goed om te weten dat mensen zonder autisme een uitleg vaak op verschillende manieren herhalen. Zeker op het gebied van zwemmen is dit voor kinderen met autisme lastig, want de verwerkingssnelheid is al langzamer. Als het dan op verschillende manieren wordt uitgelegd, moet er steeds een nieuw neuropad (neurologische verbinding in de hersenen) worden gemaakt. Lesgevers denken dat er na een paar keer herhalen geen verschil meer is tussen ‘potlood’, ‘pats’ of ‘sluit’, maar voor iemand met autisme is deze overeenkomst niet te maken. Zij horen drie verschillende opdrachten en dit zorgt dan voor onduidelijkheid en verwarring. Omdat onduidelijk is welke neurologische verbinding moet worden gebruikt, raakt een kind overprikkeld en dat maakt flexibel denken en handelen lastig.
Filteren van informatie
Daarnaast is het filteren van informatie vaak een probleem omdat iemand met autisme niet zo goed de hoofdzaken van de bijzaken kan onderscheiden. We verwerken per seconde zo’n 4,2 miljoen prikkels en de meesten daarvan gaan gelukkig onbewust. Voor iemand met autisme is dit een ingewikkeld proces. Vergelijk het met een vergiet, zonder autisme zijn de gaatjes klein en alles wat automatisch gaat of niet van belang is blijft hangen in de vergiet en wordt opgeruimd. Als je autisme hebt zijn de gaatjes in de vergiet groter, waardoor er ook informatie waar je niks aan hebt of die je niet nu hoeft te gebruiken, ook als belangrijk wordt gezien. Het automatisch opruimen is moeilijk, net zoals het maken van een onderscheid tussen of iets echt belangrijk is óf juist minder belangrijk. Daarnaast is er een vertraging in het verwerken van informatie. Dit kan variëren van enkele seconden tot zelfs weken. Door op dezelfde manier te blijven herhalen, help je de degene met autisme makkelijker informatie te verwerking.
Communicatie
Communicatie kan problemen geven omdat woorden anders worden opgevat of gebruikt. Ook gebruiken we veel uitdrukkingen en gezegdes in onze taal en worden grapjes niet altijd begrepen. Mensen met autisme hebben er daarom baat bij dat je het duidelijk uitlegt en dat je duidelijke taal gebruikt. Check ook altijd of het begrepen is wat er gezegd is. Ga hierin niet alleen uit van de bevestigende ‘ja’, maar vraag het ook te herhalen. Martine Delfos zei eens: ‘Laten we afspreken dat we elkaar niet begrijpen’. Hierdoor dwing je elkaar om altijd even te checken of het wel duidelijk is. In de communicatie met kinderen is het verschil tussen taalgebruik en taalbegrip anders. Kinderen die hoog functionerend zijn (prima mee kunnen komen op school maar op sociaal gebied er moeite mee hebben), kunnen soms woorden gebruiken die niet bij de leeftijd passen. Vraag dan ook of ze weten wat ze hebben gezegd. Het mooie is dat ze het vaak wel in de juiste context zeggen en dat het dan dus vaak niet opvalt. Dit heeft te maken met dat er gereageerd wordt op een eerder gebruikte zin of vraag waar dit antwoord op is gegeven.
Met plezier leren zwemmen
Als je kinderen met autisme in je groep hebt, is het goed om je ervan bewust te zijn waarin zij anders kunnen zijn en hoe je hen dan kan helpen. Maar uiteraard kan elk persoon anders zijn. Iedereen is verschillend en kijk daarom dan ook altijd goed naar de persoon die voor je staat en welke ondersteuning hij of zij nodig heeft. En weet je het niet, laat je dan goed informeren en probeer zo te achterhalen waar het kind behoefte aan heeft om met plezier te kunnen leren zwemmen.
Is dit niet gewoon enorme onzin? Het wekt bij mij de indruk van 'kijk ons nu eens lekker inclusief zijn', met weer een nieuwe groep van nep-deskundigen die denken te snappen wat autisme is. Ik heb ook niet de indruk dat eventuele moeite met zwemles 'm vooral in de communicatie / instructies zal zitten. Eerder in de soms wat grotere moeite met motoriek. Duidelijke instructies zijn bovendien ook in meer algemene zin nuttig voor kinderen.
Deze passage is toch ook gewoon tenenkrommend? "Kinderen die hoog functionerend zijn (prima mee kunnen komen op school maar op sociaal gebied er moeite mee hebben) kunnen soms woorden gebruiken die niet bij de leeftijd passen. Vraag dan ook of ze weten wat ze hebben gezegd." Een badjuf of -meester met het IQ en verbale vermogen van een fruitvlieg die je gaat vragen of je wel weet wat je hebt gezegd? Omdat hij of zij het zelf misschien 'moeilijke woorden' vindt? Van de ratten besnuffeld!
Hoe kan je een kind met autisme het beste leren zwemmen?
Het lesgeven van zwemmen aan een kind met autisme vereist mogelijk enige aanpassingen en een gepersonaliseerde benadering. Hieronder vind je enkele tips die kunnen helpen:
Zoek een zwemleraar die ervaring heeft in het lesgeven aan kinderen met speciale behoeften, inclusief kinderen met autisme. Zij zullen de juiste benadering en technieken hebben om je kind te helpen.
Bouw langzaam op en begin met het aanleren van basisvaardigheden in ondiep water. Zorg ervoor dat je kind zich veilig en comfortabel voelt voordat je hem of haar meeneemt naar dieper water.
Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals foto's, tekeningen en pictogrammen om instructies te geven. Kinderen met autisme kunnen vaak goed reageren op visuele informatie.
Wees consistent in je lessen en gebruik dezelfde instructies en commando's. Dit kan je kind helpen om de instructies te begrijpen en uit te voeren.
Houd rekening met de sensorische gevoeligheden van je kind. Sommige kinderen met autisme kunnen moeite hebben met het dragen van een zwempak, het gevoel van water op hun huid, of de geur van chloor. Probeer in te spelen op deze gevoeligheden en zorg voor aangepaste zwemkleding en/of zwemmen in een minder drukke omgeving.
Geef positieve feedback en beloon goed gedrag. Kinderen met autisme reageren vaak goed op positieve versterking en zullen gemotiveerd zijn om meer te leren als ze geprezen worden voor hun inspanningen.
Blijf geduldig en rustig. Het kan langer duren voordat een kind met autisme bepaalde vaardigheden onder de knie krijgt, dus wees geduldig en moedig hem of haar aan om door te gaan.
Onthoud dat elk kind uniek is, en het kan enige tijd duren om de juiste benadering te vinden die het beste werkt voor jouw kind. Blijf communiceren met je zwemleraar en vraag om advies als je het gevoel hebt dat iets niet werkt.
Mijn oudste redde zich prima met "gewone zwemles". Alleen mijn ex wou niet doorzetten met ook C halen toen ze dat niet wou.
De jongste lag gewoon wat te dobberen in het zwembad. Die was helemaal nog niet toe aan dat soort lessen. Uiteindelijk heeft ze met 1 jaar lessen zowel A als B gehaald bij een vereniging met speciale lessen voor speciale kinderen (zowel fysieke als geestelijke handicaps). Meerdere zwemjuffen die als het moest ook zelf het water ingingen en mee zwommen.
Ivm een verhuizing zit onze zoon met autisme nu bij ‘juf Maaike’, de auteur van bovenstaand artikel. Hij gaat nu zoveel sneller dan toen hij nog bij de vorige zwemschool ging. Bij het vorige zwembad had hij meer dan een jaar zwemles gehad, waarvan een half jaar in het ‘speciale’ groepje, maar nu pas, na een half jaar hier, kan hij een slag maken. Het zwembad is sws ontzettend prikkelend: je hebt (relatief koud) water, het klinkt anders onder en boven water, je hebt andere kinderen, je hoort en voelt spatters. Alleen al een juf/meester die doorheeft dat de leerling je niet ‘kan’ horen als hij (daardoor) mentaal bezet is en daarop kan anticiperen helpt ontzettend.
Alba schreef: ↑12 mar 2023 00:23
Is dit niet gewoon enorme onzin?
Jazeker. Ik zou werkelijk niet weten wat het probleem zou moeten zijn van een autistisch kind op zwemles.
Even los van het feit dat elke docent een beetje moet meebewegen met een kind. Want elk kind is vanzelfsprekend anders.
Willemina schreef: ↑28 feb 2024 20:41
Ivm een verhuizing zit onze zoon met autisme nu bij ‘juf Maaike’, de auteur van bovenstaand artikel. Hij gaat nu zoveel sneller dan toen hij nog bij de vorige zwemschool ging. Bij het vorige zwembad had hij meer dan een jaar zwemles gehad, waarvan een half jaar in het ‘speciale’ groepje, maar nu pas, na een half jaar hier, kan hij een slag maken. Het zwembad is sws ontzettend prikkelend: je hebt (relatief koud) water, het klinkt anders onder en boven water, je hebt andere kinderen, je hoort en voelt spatters. Alleen al een juf/meester die doorheeft dat de leerling je niet ‘kan’ horen als hij (daardoor) mentaal bezet is en daarop kan anticiperen helpt ontzettend.
Top. Dan is Juf Maaike dus iemand die door heeft wat jullie zoon nodig heeft. Maar dat maakt nog niet dat zwemles voor autisten anders zou moeten zijn dan voor andere kinderen. Als het leren even niet lukt, probeert een docent op zoek te gaan naar waar het fout gaat. En dat is bij doe-vakken vaak wat gemakkelijk dan bij hoofd-vakken. Je ziet het namelijk fout gaan. En juf Maaike speelt daar kennelijk goed op in. Zal ze ook wel doen bij ADHD-ers, dyslecten, diabetici en naar ik hoop bij 'gewone' kinderen.