• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Muziek helpt bij het meten van aandacht bij autisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2050
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Muziek helpt bij het meten van aandacht bij autisme

Ongelezen bericht door Admin »

Een opvallende eigenschap van relatief veel mensen met autisme is hun interesse en talent in muziek. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen met autisme vaak een buitengewone gevoeligheid voor muzikale prikkels hebben en een goed ontwikkelde muzikale perceptie en expressie hebben. Dit heeft onderzoekers geïnspireerd om muziek als hulpmiddel te gebruiken bij het meten en verbeteren van aandacht bij mensen met autisme.

Op basis van deze bevindingen ontwikkelden onderzoekers een muzikale aandachtstest (MAT) om aandacht te meten bij mensen met autisme. De MAT werd ontworpen om dezelfde aspecten van aandacht te meten als een bestaande visuele aandachtstest, maar gebruikte muzikale elementen zoals timbre, ritme en toonhoogte. De test werd uitgevoerd op een Android-tablet met visuele instructies en geluiden.

De MAT werd getest op een groep van 51 mensen met autisme en 50 neurotypische controledelnemers. Uit de resultaten bleek dat de MAT een goede interne consistentie en concurrente validiteit had. De aandacht gemeten met de MAT was positief gecorreleerd met sociale intelligentie bij mensen met autisme.

Mensen met autisme vertonen vaak specifieke interesses en talenten die sterk kunnen verschillen van die van mensen zonder autisme. Een opvallend fenomeen is het feit dat sommige mensen met autisme een diepe affiniteit hebben met muziek. Ze kunnen een uitzonderlijk gevoel voor ritme, melodie of toonhoogte hebben en vaak laten ze deze talenten zien op jonge leeftijd. Dit kan zich uiten in het feilloos kunnen nazingen van muziekstukken, het spelen van muziekinstrumenten zonder formele training of het hebben van een buitengewoon muzikaal geheugen.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met autisme vaak beter in staat zijn om subtiele verschillen in toonhoogte waar te nemen dan je zou verwachten op basis van hun algemene intelligentie. Dit betekent dat mensen met autisme een grotere nauwkeurigheid hebben in het onderscheiden van verschillende tonen, waardoor ze bijvoorbeeld gemakkelijker melodieën kunnen herkennen en reproduceren.

Een ander opvallend resultaat van onderzoek is dat mensen met autisme vaak superieure vaardigheden hebben in het identificeren van melodieën in vergelijking met neurotypische individuen. Dit betekent dat ze in staat zijn om de structuur en het verloop van melodieën beter te begrijpen en te onthouden, zelfs als deze complex zijn.

Deze muzikale talenten bij mensen met autisme kunnen verschillende verklaringen hebben. Sommige onderzoekers suggereren dat het te maken kan hebben met de manier waarop mensen met autisme informatie verwerken in de hersenen, waarbij ze vaak sterk gericht zijn op details en patronen. Dit vermogen om details te onderscheiden kan van invloed zijn op hun muzikale vaardigheden, waardoor ze beter in staat zijn om nuances in muziek waar te nemen.

Het begrijpen en waarderen van deze muzikale talenten bij mensen met autisme kan belangrijke implicaties hebben voor het ontwikkelen van muziektherapie en interventies die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van mensen met autisme. Muziek kan worden ingezet als een krachtig instrument om sociale vaardigheden en communicatie te verbeteren en kan een positieve invloed hebben op de levenskwaliteit van mensen met autisme.


De bevindingen suggereren dat muzikale factoren kunnen worden gebruikt om aandacht te beoordelen bij mensen met autisme en dat aandacht gemeten met de MAT verband kan houden met sociale vaardigheden. Muziektherapie kan ook worden ingezet om sociale vaardigheden en communicatie te verbeteren bij mensen met autisme.

Lee JH, Hwang H, Yun J, Kim HJ, Yoo SK, Chung US, Han DH. Developing an Attention Assessment Tool for Individuals With Autism Spectrum Disorder Using Timbre, Rhythm, and Pitch. J Korean Med Sci. 2023 Jul 24;38(29)
Alba
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 562
Lid geworden op: 12 jun 2022 20:14
1e diagnose: Autisme

Re: Muziek helpt bij het meten van aandacht bij autisme

Ongelezen bericht door Alba »

Interessant. Ben alleen wel nieuwsgierig naar de achterliggende cijfers (die, dat realiseer ik mij, de TS vast ook niet heeft). Wat is 'relatief veel'? Zelf ben ik, als het op muziek aankomt, vast nog neurotypischer dan de gemiddelde neurotypicus. ;)
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2050
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: Muziek helpt bij het meten van aandacht bij autisme

Ongelezen bericht door Admin »

Die cijfers heb ik ook niet inderdaad. Mede wegens deze vaagheid heb ik er geen website-artikel van gemaakt. Heel lang zoeken op PubMed was het me niet waard. Het is hobby, geen werk... :-)
Plaats reactie