Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1338
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Ongelezen bericht door Admin »

Door communicatiemiddelen als WhatsApp, Facebook en Instagram bellen we steeds minder. Sommige mensen vinden het zelfs zó eng dat ze belangst ontwikkelen. Kun je die angst overwinnen?

Door: Amy van de Wiel
Bij het geluid van een overgaande telefoon sloeg zijn hart tweehonderd slagen per minuut. Met trillende handen hing hij boven zijn smartphone. Het zweet brak hem uit en opnemen liet hij het liefst aan andere mensen over. Marijn van den Berge (24), hoofdredacteur van platform voor mentale gezondheid COMMEN., had van zijn 16e tot zijn 22e last van belangst.

"Bij elk telefoontje dat ik moest plegen, schoot ik in de stress. Voor mijn gevoel gaf ik korte antwoorden en liep het gesprek stroef. Ik was bang voor wat anderen van me zouden denken. Maar ik weet eigenlijk niet of andere mensen het gemerkt hebben, misschien zat het vooral in mijn eigen hoofd."

Het engste vond Van den Berge het om zelf te bellen, vooral als het gesprek gepland stond en hij tijd had om overal over na te denken. "Ik vind het eng om een gesprek te leiden. Als ik gebeld word, leidt de ander vaak het gesprek. Dat is minder eng, maar alsnog is het niet zo dat ik dan geen angst voel."

Logisch gevolg van maatschappelijke verwachtingen
Belangst is geen op zichzelf staande diagnose, maar een onderdeel van een sociale angststoornis. Uit cijfers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat ongeveer 5 tot 15 procent van de mensen ooit een sociale angststoornis ontwikkelt.

Volgens psycholoog Gijs Jansen is belangst een logisch gevolg van de maatschappelijke verwachtingen die we van elkaar hebben. "Tegenwoordig moeten we kunnen appen, bellen, snel antwoorden en begrijpen wat het betekent als een berichtje blauwe vinkjes heeft. Hebben we de sociale context niet veel te ingewikkeld gemaakt?"

Rond zijn 22e werd Van den Berge naar eigen zeggen "meer volwassen": hij belde zelf met de zorgverzekeraar, de dokter en de Belastingdienst. Ook voor zijn werk als journalist moest hij regelmatig bellen.

"Ik kwam er niet meer onderuit", vertelt Van den Berge. "De angst maakte het werk als journalist er niet makkelijker op. Je bereikt je doel, maar heel comfortabel of soepel verliep het niet. Doordat ik geen positieve ervaringen had in het verleden werd de angst alleen maar groter."

Vervelende ervaring is niet erg
Over het algemeen ontstaat belangst vanuit één of meerdere vervelende ervaringen, vertelt Jansen. Je schrikt bijvoorbeeld van iemand die boos wordt aan de telefoon, waardoor je het angstige gevoel gaat associëren met het bellen zelf.

Jansen: "Je probeert controle te krijgen over soortgelijke situaties omdat die je herinneren aan de ervaring. Vaak uit zich dat in vermijdend gedrag." De controle en vermijding zijn meer een probleem dan de ervaring zelf, stelt de psycholoog. "Je hoofd gaat dan aan de haal met die ene vervelende ervaring waardoor het probleem groter wordt en je het gaat vermijden."

Ik ging thuiswerken en het contact met collega's verliep ineens per telefoon. Het (beeld)bellen werd normaal en ik merkte dat de angst minder werd.
Marijn van den Berge, hoofdredacteur COMMEN
Volgens een onderzoek van Tele2 zouden vooral jongvolwassenen tussen de achttien en dertig belangst hebben. Dat is volgens Jansen goed te verklaren. "Jonge mensen communiceren meer dan oudere generaties, maar doen dit indirecter en gecontroleerder. We zijn het niet meer gewend die ongeremdheid, echtheid en kwetsbaarheid van de ander te horen. Het gevoel van controle wordt gevoed door digitale communicatiemiddelen. We laten weinig meer aan het toeval over."

Leren omgaan met belangst
Van den Berge overwon zijn belangst toen hij tijdens corona bij een webshop werkte. "Ik ging thuiswerken en het contact met collega's verliep ineens per telefoon. Het (beeld)bellen werd normaal en ik merkte dat de angst minder werd. Het klinkt cliché, maar je overwint belangst dus echt door het gewoon te doen."

Jansen, die zelf ook een angststoornis heeft, zegt dat sociale angst nooit helemaal over zal gaan. "Als je angstvrij wil zijn, ben je je leven lang aan het dweilen met de kraan open. Als je met je belangst om leert gaan, zal het minder een blokkade zijn in je dagelijks leven."

Tips van Jansen en Van den Berge om je belangst te verminderen

1. Schrijf met steekwoorden of vragen op wat je precies wil zeggen.

2. Probeer te bedenken wat je zo eng vindt aan het bellen: zelf bellen of gebeld worden? Of ligt het meer aan een bepaald soort gesprekken?

3. Stel een ringtone in van je favoriete liedje. Dit zorgt ervoor dat je bellen met iets positiefs gaat associëren.

4. Begin klein door een sportclub of informatielijn te bellen met een simpele vraag.

5. Maak een top 10 met dingen die je eng vindt aan bellen. Op 10 schrijf je wat je het minst eng vindt en op 1 wat je het meest eng vindt. Begin bij 10 en probeer steeds een klein beetje meer uit je comfortzone te gaan.

6. Probeer te bedenken wat je mist nu je niet belt. Is dat bijvoorbeeld sociaal contact of het gevoel van vrijheid? Probeer te focussen op wat je graag wil in plaats van de angst.

7. Probeer te bedenken dat je niet van je angst af hoeft. Jansen: "Veel mensen willen eerst van hun angst af voordat ze gaan bellen, maar dan wordt de opgave in je hoofd alleen maar groter. Het kan laagdrempelig werken om te bedenken dat je niet van je angst af hoeft."

https://www.nu.nl/gezondheid/6205588/di ... ellen.html
Gebruikersavatar
Snagglepuss
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 539
Lid geworden op: 01 jul 2022 19:05
Locatie: Prov. Utrecht
1e diagnose: Autisme

Re: Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Ongelezen bericht door Snagglepuss »

Ik stel telefoneren ook altijd uit... Praten via het scherm, Teams of zo, doe ik liever dan louter bellen.
Herkent iemand dat?
Dit vind ik de meest hoogstaande taak van een verbintenis van twee mensen:
Dat elk de eenzaamheid van de ander beschermt.

Rainer Maria Rilke
enno
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 96
Lid geworden op: 13 jul 2022 14:49
Locatie: Driebergen

Re: Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Ongelezen bericht door enno »

Niet echt. Ik probeer te voorkomen dat iemand me zomaar kan bellen, en maak het liefst een belafspraak, zodat ik weet hoe laat ik gebeld word, en ik mijn telefoon van niet storen af kan halen.

En ik gebruik liever telefoon dan Zoom of Teams, omdat ik anders teveel door het beeld wordt afgeleid, zeker als de gesprekspartner een mooie vrouw is, of als er een groepsgesprek is, waarbij ik door een aantal mensen tegelijk word aangestaard.
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 230
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Ongelezen bericht door MARCDC »

Mijn vrouw, mijn dochter, en ik hebben het alle drie. Als iets online kan zal ik dat zeker liever online doen.
Het is niet zozeer angst voor het bellen... eerder een algehele vorm van uitstelgedrag.

Ik heb ook liefst dat ze mij een mail sturen.

Beetje empathie ook, als ik gebeld word, moet ik direct laten vallen waar ik mee bezig ben, dan die persoon verder helpen, dan terug oppikken wat ik had laten vallen, en dat voelt niet lekker.
Als ik de vraag in een mailtje krijg werk ik eerst af waar ik mee bezig ben, help ik die persoon verder, en zit dat element van iets terug moeten oppikken er niet bij... vandaar, het werkt gewoon lekkerder om dingen 'asynchroon' te regelen...

Zonet nog gebeld voor voorschriften bij de dokter, en hun antwoordapparaat deed bizar, telde eerst van 3 minuten geschatte wachttijd naar 1, en dan drie minuten op 1, ging hij terug naar 4 minuten... ik heb dan meer ingehaakt en een mailtje gestuurd, en dat werd behandeld met de opmerking: je mag dat altijd via mail doen ook, hoor. Dankjewel, kwispel!! :D
Gebruikersavatar
arjen37
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 132
Lid geworden op: 19 aug 2022 20:43
Locatie: Sneek
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Ongelezen bericht door arjen37 »

Ik heb ook een hekel aan bellen. Gebeld worden wat minder. Ik bel vooral de huisarts en heb het idee dat ik mij altijd moet verdedigen tegenover de assistente om een afspraak te krijgen.
Vroeger gaf ik iedereen zijn eigen beltoon, maar nu schiet ik dus in de stress van de beltoon die aan mijn ex toegekend is, ook al heb ik die telefoon niet meer. Nu heb ik gewoon 1 ringtone en schiet ik minder in de stress. Plus we appen meer dan we bellen.

Ik werk al jaren thuis, voor Corona was dat altijd een probleem als ik een collega nodig had. Nu maken we een beeldbelafspraak en handelen we het zo af. Veel handiger, ook omdat we schermen kunnen delen en laten zien waar we het over hebben. Zelfs met iedereen op kantoor vergaderen we een stuk minder in een ruimte en beeldbellen we achter ons bureau. Stuk prettiger, als het even niet interessant is kan je wat anders doen.
Gebruikersavatar
Leon-71
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 25
Lid geworden op: 15 sep 2022 20:10
Locatie: Eindhoven
1e diagnose: Anders
2e diagnose: Autisme

Re: Dit is waarom je het zo eng vindt om te bellen

Ongelezen bericht door Leon-71 »

ik laat veelal mijn begeleiding bellen als er een afspraak gemaakt moet worden. Het ziekenhuis en de huisarts hebben dan ook allemaal zijn nummer. Aangezien ik ook niet op neem.
Ik ben al zo ver dat ik mijn pa en zus durf te bellen, maar voor de rest is mn telefoon er eigenlijk alleen voor de chat en mijn voornamelijkste muziekdrager.
En, verder kunnen alleen mensen die in mijn lijst staan kontakt met me opnemen. Ik ben best bang voor de hele wereld. En qua die sell lui die je kunnen bellen, ik zei altijd ja omdat ik bang was ruzie met ze te krijgen, dus had op een gegeven moment allemaal abonnementen waar ik niks aan had.
Dus dan maar zo, zo min mogelijk telefonisch kontakt.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht