• Peiling

“Ontwikkelingsdyslexie: ontwikkelingsstoornis of specialisatie in exploratief cognitief zoeken”

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

“Ontwikkelingsdyslexie: ontwikkelingsstoornis of specialisatie in exploratief cognitief zoeken”

Ongelezen bericht door Admin »

Studie pleit voor ontwikkelingsdyslexie die essentieel is voor menselijk adaptief succes.

Overzicht: Onderzoekers beweren dat mensen met dyslexie gespecialiseerd zijn in het verkennen van het onbekende. Deze verkennende vooringenomenheid heeft een evolutionaire basis die een cruciale rol speelt in het overleven van de mens.

Bron: Universiteit van Cambridge

Cambridge-onderzoekers die cognitie, gedrag en de hersenen bestuderen, hebben geconcludeerd dat mensen met dyslexie gespecialiseerd zijn in het verkennen van het onbekende. Dit speelt waarschijnlijk een fundamentele rol bij de aanpassing van de mens aan veranderende omgevingen.

Ze denken dat deze ‘explorative bias’ een evolutionaire basis heeft en een cruciale rol speelt in ons voortbestaan.

Op basis van deze bevindingen – die zichtbaar waren in meerdere domeinen, van visuele verwerking tot geheugen en op alle analyseniveaus – stellen de onderzoekers dat we ons perspectief op dyslexie als een neurologische aandoening moeten veranderen.

De bevindingen, vandaag gerapporteerd in het tijdschrift Grenzen in de psychologie, hebben implicaties op zowel individueel als maatschappelijk niveau, zegt hoofdauteur Dr. Helen Taylor, een gelieerde geleerde aan het McDonald Institute for Archaeological Research aan de Universiteit van Cambridge en een onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Strathclyde.

“De op tekorten gerichte kijk op dyslexie vertelt niet het hele verhaal”, zei Taylor. “Dit onderzoek stelt een nieuw raamwerk voor om ons te helpen de cognitieve sterke punten van mensen met dyslexie beter te begrijpen.”

Ze voegde eraan toe: “Wij zijn van mening dat de moeilijkheidsgebieden die mensen met dyslexie ervaren het gevolg zijn van een cognitieve afweging tussen het verkennen van nieuwe informatie en het exploiteren van bestaande kennis, met als voordeel een verkennende vooringenomenheid die de verbeterde vaardigheden die in bepaalde gebieden worden waargenomen, zou kunnen verklaren. zoals ontdekking, uitvinding en creativiteit.”

Dit is de eerste keer dat een interdisciplinaire benadering met behulp van een evolutionair perspectief is toegepast bij de analyse van studies over dyslexie.

“Scholen, academische instituten en werkplekken zijn niet ontworpen om het meeste uit verkennend leren te halen. Maar we moeten deze manier van denken dringend gaan koesteren, zodat de mensheid zich kan blijven aanpassen en belangrijke uitdagingen kan oplossen’, zegt Taylor.

Dyslexie komt voor bij maximaal 20% van de algemene bevolking, ongeacht land, cultuur en wereldregio. Het wordt door de World Federation of Neurology gedefinieerd als “een stoornis bij kinderen die, ondanks conventionele klaservaring, er niet in slagen de taalvaardigheden van lezen, schrijven en spellen te verwerven die in overeenstemming zijn met hun intellectuele capaciteiten”.

De nieuwe bevindingen worden uitgelegd in de context van ‘Complementaire Cognitie’, een theorie die stelt dat onze voorouders zijn geëvolueerd om zich te specialiseren in verschillende, maar complementaire, manieren van denken, wat het aanpassingsvermogen van de mens verbetert door middel van samenwerking.

Deze cognitieve specialisaties zijn geworteld in een bekende wisselwerking tussen het verkennen van nieuwe informatie en het benutten van bestaande kennis. Als je bijvoorbeeld al het voedsel eet dat je hebt, loop je het risico om te verhongeren als het allemaal op is. Maar als je al je tijd besteedt aan het zoeken naar voedsel, verspil je energie die je niet hoeft te verspillen. Zoals in elk complex systeem, moeten we ervoor zorgen dat we een evenwicht vinden tussen onze behoefte om bekende bronnen te exploiteren en nieuwe bronnen te verkennen om te overleven.

“Het vinden van de balans tussen het verkennen van nieuwe kansen en het benutten van de voordelen van een bepaalde keuze is de sleutel tot aanpassing en overleving en ondersteunt veel van de beslissingen die we in ons dagelijks leven nemen”, zegt Taylor.

Exploratie omvat activiteiten waarbij het onbekende wordt gezocht, zoals experimenteren, ontdekken en innoveren. Daarentegen houdt exploitatie zich bezig met het gebruik van wat al bekend is, waaronder verfijning, efficiëntie en selectie.

“Gezien deze afweging zou een exploratieve specialisatie bij mensen met dyslexie kunnen helpen verklaren waarom ze moeite hebben met taken die verband houden met uitbuiting, zoals lezen en schrijven.

“Het zou ook kunnen verklaren waarom mensen met dyslexie aangetrokken lijken te worden tot bepaalde beroepen die exploratiegerelateerde vaardigheden vereisen, zoals kunst, architectuur, techniek en ondernemerschap.”

De onderzoekers ontdekten dat hun bevindingen overeenkwamen met bewijs uit verschillende andere onderzoeksgebieden. Een exploratieve vooringenomenheid in zo’n groot deel van de populatie geeft bijvoorbeeld aan dat onze soort zich moet hebben ontwikkeld tijdens een periode van grote onzekerheid en verandering.

Dit komt overeen met bevindingen op het gebied van paleoarcheologie, waaruit blijkt dat de menselijke evolutie gedurende honderdduizenden jaren werd gevormd door dramatische klimatologische en ecologische instabiliteit.

De onderzoekers benadrukken dat samenwerking tussen individuen met verschillende capaciteiten zou kunnen helpen bij het verklaren van het uitzonderlijke aanpassingsvermogen van onze soort.

Auteur: Perskantoor
Bron: Universiteit van Cambridge
Contact: Persvoorlichting – Universiteit van Cambridge
Afbeelding: De afbeelding is in het publieke domein

Originele onderzoek: Vrije toegang.
“Ontwikkelingsdyslexie: ontwikkelingsstoornis of specialisatie in exploratief cognitief zoeken” door Helen Taylor et al. Grenzen in de psychologie


https://lucvidal.com/studie-pleit-voor- ... ef-succes/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht