• Peiling

Mentale vermoeidheid tegengaan

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2046
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Mentale vermoeidheid tegengaan

Ongelezen bericht door Admin »

Uit nieuw hersenonderzoek blijkt dat als je te lang nadenkt, of je erg concentreert, afvalstoffen zich ophopen in de hersenen en je daardoor erg moe wordt. Mentale vermoeidheid is dus geen illusie. "Het is daarom ook belangrijk dat je op tijd rust neemt", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in De Nieuws BV.

Scherder legt uit dat vermoeidheid in bepaalde hersengebieden niks nieuws is, maar dat het nog niet bekend was hoe dit kwam. Nu is daar een antwoord op. De neuropsycholoog legt uit dat uit nieuw onderzoek is gebleken dat als je lang cognitief bezig bent één van de neurotransmitters, de signaalstofjes die impulsen overdragen, overbelast raakt. Deze neurotransmitter is glutamaat.

Glutamaat zorgt voor stimulering van de hersenen. In de hersenen zijn ook neurotransmitters die zorgen voor remming. Voor een gezonde mentale gesteldheid is het belangrijk dat deze stoffen in balans zijn. Scherder: "Als je intensief denkt, gaat de balans eruit. De glutamaat gaat zich opstapelen en overheersen." Dit betekent dat de frontale netwerken minder goed hun werk gaan doen. De conclusie: je ervaart mentale vermoeidheid.

Audio/videofragment: https://content.omroep.nl/arla/p/npo/vi ... 006pt0.mp4

Rustmomenten
Scherder geeft aan dat dit verholpen kan worden op twee manieren: slapen en op tijd het intensieve nadenken onderbreken. "De opgebouwde afvalstoffen moeten worden afgevoerd en verwerkt, dat gebeurt tijdens het slapen."

Maar Scherder ziet de studie ook als pleidooi om zelf na denken of we elke dag onze hersenen tot het maximale moeten laten gaan. De neuropsycholoog denkt namelijk van niet. "Zorg ervoor dat je eens twintig minuten per dag uit het raam kijkt of ga een een rondje lopen, dat zorgt voor rust." Scherder pleit hiermee voor meer rustmomenten door de dag heen. "Dat is geen tijd stelen van de baas, maar heel verstandig omgaan met je centrale zenuwstelsel." Volgens Scherder doet het de productiviteit en creativiteit ten goede, ook op lange termijn. "In die rustmomenten komen juist netwerken naar boven die anders geen kans krijgen."

https://www.nporadio1.nl/nieuws/onderzo ... e-dag-heen
Gebruikersavatar
arjen37
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 341
Lid geworden op: 19 aug 2022 20:43
Locatie: Sneek
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: Mentale vermoeidheid tegengaan

Ongelezen bericht door arjen37 »

Interessante tekst. Alleen hoe verander ik mijn patroon in iets dat mij meer mentale rust geeft? Me mee laten slepen door de collega's voor een wandeling tussen de middag werkt niet, dan raakt ik overprikkeld door alle gesprekken om mij heen. Maar zo'n stok achter de deur heb ik wel weer nodig om in beweging te komen.
Slapen gaat gelukkig de laatste jaren een stuk beter, maar is niet zaligmakend.

Hierover nadenken werkt volgens mij averechts. :mrgreen:
Fotovaag
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 158
Lid geworden op: 08 jan 2023 13:57
1e diagnose: Autisme
2e diagnose: Anders
Contacteer:

Re: Mentale vermoeidheid tegengaan

Ongelezen bericht door Fotovaag »

Is natuurlijk de vervolgvraagstelling:
Hoe verhoud zich deze op individueel vlak immers iedereen is anders, het ene lichaam produceert meer stofje X of Y dan het andere
En produceren neurodiversen meer/ minder/ anders?
Een leven lang zoekende naar hoe nu verder?

Deel van het zoeken te vinden op Diebe Media
Plaats reactie