Grote toename psychische stoornissen bij volwassenen

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1333
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Grote toename psychische stoornissen bij volwassenen

Ongelezen bericht door Admin »

Het Trimbos-instituut signaleert een sterke toename in psychische stoornissen bij volwassenen. Zeker 3,3 miljoen mensen hebben het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. Vooral jongvolwassenen en studenten kampen met problemen.

Dat blijkt uit het langlopend landelijk onderzoek genaamd NEMESIS van Trimbos. Het aantal volwassenen met een angststoornis, depressieve stoornis, of een stoornis in het gebruik van alcohol en drugs is in de afgelopen twaalf jaar sterk gestegen.

Prestatiedruk
Volgens programmahoofd epidemiologie Annemarie Luik zouden jongvolwassenen en studenten mogelijk meer te maken hebben met psychische problemen door de 'toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk'. "Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is."

De coronapandemie lijkt geen invloed te hebben gehad op de toename, zegt het instituut. De stijging begon al voor de coronacrisis uitbrak.

"In een eerdere studie van het VUmc naar de effecten van Covid-19 op de psychische gezondheid van mensen konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen", zegt Margreet ten Have, projectleider NEMESIS.

De cijfers op een rij
In het afgelopen jaar had:
 • 15 procent van de Nederlanders een angststoornis;
 • 10 procent een depressieve stoornis;
 • 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs;
 • 3 procent had ADHD.
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft ooit een psychische aandoening gehad. Volgens het Trimbos-instituut hadden deze mensen niet alleen psychische klachten, maar voldeden zij ook aan de criteria voor een diagnose.

rtlnieuws
enno
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 96
Lid geworden op: 13 jul 2022 14:49
Locatie: Driebergen

Re: Grote toename psychische stoornissen bij volwassenen

Ongelezen bericht door enno »

H'm, vreemd. Dat verhaal over die stad. Mijn ex is schizofreen, oftewel psychotisch gevoelig, en het is vrij algemeen bekend dat de kans op een psychose in een stad veel groter is dan in een landelijke omgeving.
Plaats reactie
 • Vergelijkbare Onderwerpen
  Reacties
  Weergaves
  Laatste bericht