• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Kinderen met autisme hebben problemen met motorische vaardigheden en het reguleren van hun hartritme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2057
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Kinderen met autisme hebben problemen met motorische vaardigheden en het reguleren van hun hartritme

Ongelezen bericht door Admin »

Autisme spectrum stoornis (ASS) is een neurologische aandoening die invloed heeft op het gedrag, de communicatie en de sociale interactie van een persoon. Naast deze bekende kenmerken, hebben kinderen met ASS vaak ook problemen met hun motorische vaardigheden en autonome zenuwstelsel (ANS). Een recente studie heeft de verschillen in motorische vaardigheden, hartslagvariabiliteit (HRV) en arteriële stijfheid tussen kinderen met ASS en typisch ontwikkelende kinderen onderzocht.

Uit de resultaten van deze studie bleek dat kinderen met ASS significant lagere motorische vaardigheden en een verminderde HRV hadden in vergelijking met typisch ontwikkelende kinderen. Echter, er werden geen statistisch significante verschillen in arteriële stijfheid waargenomen tussen de twee groepen.

De motorische vaardigheden die bij kinderen met ASS achterbleven waren voornamelijk handcoördinatie, kracht en behendigheid. Dit wijst erop dat kinderen met ASS moeite hebben met dagelijkse activiteiten die fijne motoriek vereisen, zoals schrijven.

Het verminderde HRV bij kinderen met ASS kan duiden op een verstoring in hun autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering. Deze bevinding suggereert dat kinderen met ASS mogelijk gevoeliger zijn voor stress en een verminderd vermogen hebben om zich aan te passen aan veranderende situaties.

Opvallend is dat de resultaten van de studie ook enkele tegenstrijdigheden vertoonden met eerdere onderzoeken. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals de ernst van de symptomen van ASS, de fysieke activiteit van de deelnemers en de duur van de HRV-metingen.

Ondanks deze bevindingen, zijn er enkele beperkingen aan de studie. Het aantal deelnemers was relatief klein en de onderzoekers hebben geen rekening gehouden met het gebruik van medicatie door de kinderen. Bovendien werden alleen kinderen met milde symptomen van ASS onderzocht, wat de generaliseerbaarheid van de resultaten kan beïnvloeden.

In conclusie, deze studie benadrukt het belang van het begrijpen en aanpakken van de motorische en autonome problemen bij kinderen met autisme. Het stimuleren van motorische vaardigheden kan van cruciaal belang zijn om de ontwikkeling van deze kinderen te ondersteunen. Verder onderzoek is nodig om effectieve behandelmethoden te ontwikkelen voor autonome dysregulatie bij kinderen met autisme, om zo mogelijke gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Het begrijpen van autisme en het bieden van de juiste ondersteuning is essentieel om deze kinderen de best mogelijke kansen te geven voor een succesvolle toekomst. Door bewustzijn te vergroten en verder onderzoek te stimuleren, kunnen we een positieve impact hebben op het leven van kinderen met ASS en hun families.

Kalfiřt L, Su CT, Fu CP, Lee SD, Yang AL. Motor Skills, Heart Rate Variability, and Arterial Stiffness in Children with Autism Spectrum Disorder. Healthcare (Basel). 2023 Jun 30;11(13):1898. doi: 10.3390/healthcare11131898. PMID: 37444732; PMCID: PMC10341336.
Plaats reactie