• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Neurodiversiteit en essentialisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2057
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Neurodiversiteit en essentialisme

Ongelezen bericht door Admin »

Titel: Neurodiversiteit en essentialisme: Een beschermende verbinding?

Essentialisme en de Kracht van Neurodiversiteit
Essentialisme is een overtuiging die stelt dat leden van specifieke categorieën inherent verbonden zijn door een aangeboren essentie. Hoewel dergelijke denkwijzen vaak in verband worden gebracht met negatieve gevolgen zoals stereotypering, discriminatie en vooroordelen, kan het voor mensen die zich identificeren als "neurodivergent" een manier zijn om hun identiteit te valideren. Neurodivergentie verwijst naar individuen van wie de hersenen verschillen van de typische neurologie, zoals mensen met autisme, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, en andere neurologische variaties.

Het verband tussen essentialisme en zelfeffectiviteit
Een interessant onderzoek onderzocht de relatie tussen het omarmen van essentialistische overtuigingen over neurodivergentie en de zelfeffectiviteit bij 316 neurodivergent-geïdentificeerde individuen. De resultaten waren opmerkelijk: degenen die essentialistische overtuigingen onderschreven, vertoonden een hogere mate van zelfeffectiviteit, vooral als ze zich sterk identificeerden als neurodivergent. Deze bevindingen suggereren dat essentialistische overtuigingen een beschermende functie kunnen hebben en neurodivergente individuen kunnen versterken die vaak negatief worden gestereotypeerd.

De kracht van neurodiversiteit
Neurodivergentie omvat de erkenning van verschillen in de hersenen die van invloed kunnen zijn op de dagelijkse ervaringen van individuen. Deze mensen hebben vaak gediagnosticeerde neurologische aandoeningen en delen mogelijk vergelijkbare sociale ervaringen met stigmatisering als gevolg van hun aandoening(en). Het geloof in het bestaan van een gedeelde, aangeboren essentie binnen neurodivergente individuen, ofwel essentialisme, blijkt in dit onderzoek te worden geassocieerd met een grotere zelfredzaamheid, vooral voor degenen die een sterke neurodivergente identiteit hebben.

Een positieve benadering van essentialisme
Hoewel essentialisme vaak wordt bekritiseerd vanwege de negatieve gevolgen die het kan hebben voor groepen, toont dit onderzoek een potentieel positieve kant van het vasthouden aan essentialistische overtuigingen voor neurodivergent-geïdentificeerde individuen. Door zich te identificeren met een groep die een sterke neurodivergente identiteit heeft, kunnen mensen veerkracht en zelfvertrouwen opbouwen.

Essentialisme als instrument voor empowerment
Het is essentieel om op te merken dat deze bevindingen niet suggereren dat essentialisme de enige of beste manier is om neurodivergentie te begrijpen. Neurodiversiteit is intrinsiek waardevol en verdient erkenning en acceptatie zonder de noodzaak van essentialistische overtuigingen. Toch kan het omarmen van een positieve en bekrachtigende groepsidentiteit voor sommigen een middel zijn om zelfvertrouwen en empowerment te bevorderen.

Conclusie
Essentialisme, hoewel bekritiseerd vanwege de potentiële negatieve gevolgen, kan een beschermende functie hebben voor neurodivergent-geïdentificeerde individuen. Het vasthouden aan essentialistische overtuigingen kan hen helpen zelfredzaamheid en zelfeffectiviteit te vergroten, vooral als ze zich sterk identificeren met hun neurodivergente identiteit. Toch moet men voorzichtig zijn om een evenwicht te vinden tussen essentialisme en het vieren van neurodiversiteit als een waardevolle en unieke eigenschap van de menselijke ervaring.

Essentialisme is een filosofische en psychologische term die verwijst naar het idee dat objecten, mensen en concepten een inherente, onveranderlijke essentie hebben die hun ware aard bepaalt. Deze essentie wordt gezien als de fundamentele en onveranderlijke eigenschappen die een object, persoon of concept definiëren en onderscheiden van andere entiteiten.

De oorsprong van het essentialisme kan worden getraceerd tot de filosofie van Plato, die geloofde dat abstracte concepten zoals schoonheid, rechtvaardigheid en waarheid een werkelijkheid hadden los van de fysieke wereld. In zijn gedachtegang bestond er een ideale, onveranderlijke vorm of essentie van elk concept, en individuele exemplaren in de materiële wereld waren slechts afgeleiden van deze ideale vormen.

In de psychologie heeft essentialisme betrekking op de manier waarop mensen concepten en categorieën in hun denken organiseren. Het suggereert dat mensen de neiging hebben om te geloven dat categorieën, zoals verschillende rassen, geslachten of persoonlijkheidstypes, inherent verschillende en onveranderlijke kenmerken hebben die hun gedrag, eigenschappen en identiteit bepalen. Dit kan leiden tot stereotypering en vooroordelen, waarbij mensen bepaalde kenmerken toeschrijven aan alle leden van een bepaalde groep, op basis van hun veronderstelde essentie.

Essentialisme kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Aan de ene kant kan het mensen helpen bij het snel en efficiënt categoriseren van de wereld om hen heen, wat nuttig kan zijn voor cognitieve verwerking. Aan de andere kant kan het ook leiden tot rigide denken en discriminatie, omdat het de neiging heeft om verschillen binnen groepen te negeren en generalisaties te creëren.

In de sociale wetenschappen is essentialisme een belangrijk concept in de studie van identiteit en stereotypen. Het begrijpen van hoe essentialistisch denken invloed heeft op onze percepties van onszelf en anderen, en hoe het kan leiden tot discriminatie en uitsluiting, is van cruciaal belang voor het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit in de samenleving.

In recentere tijden is er ook debat geweest over essentialisme met betrekking tot genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Sommige critici stellen dat essentialistische opvattingen over geslacht en seksualiteit beperkend kunnen zijn en mensen kunnen dwingen in rigide genderrollen en -normen te passen.

Kortom, essentialisme is een complex concept dat zijn wortels heeft in de filosofie en zijn invloed heeft in verschillende domeinen van het menselijk denken. Het begrijpen van essentialisme helpt ons na te denken over hoe we de wereld om ons heen waarnemen en categoriseren, en hoe deze percepties onze attitudes en gedragingen ten opzichte van anderen kunnen beïnvloeden.


Lebrón-Cruz A, Orvell A. I am what I am: The role of essentialist beliefs and neurodivergent identification on individuals' self-efficacy. J Exp Psychol Gen. 2023 Jul 27. doi: 10.1037/xge0001457. Epub ahead of print. PMID: 37498695.
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 426
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Neurodiversiteit en essentialisme

Ongelezen bericht door MARCDC »

't probleem met filosofie... praatjes vullen geen gaatjes... :mrgreen:
Alba
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 562
Lid geworden op: 12 jun 2022 20:14
1e diagnose: Autisme

Re: Neurodiversiteit en essentialisme

Ongelezen bericht door Alba »

MARCDC schreef: 28 jul 2023 19:50 't probleem met filosofie... praatjes vullen geen gaatjes... :mrgreen:
Dat is nog netjes geformuleerd. Mijn eerste reactie: wat een bullshit!

Medisch-ethici zijn een vergelijkbare nutteloze beroepsgroep: hoe klop ik iets eerst flink op, zodat ik er daarna allerlei zogenaamd diepzinnige dingen over kan roepen?
Plaats reactie