• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Neurodiversiteit is een identiteit, geen stoornis

Plaats hier (of link naar) relevante berichten in de media want dan hebben andere forumleden er ook wat aan...

Neurodiversiteit is een:

Je mag 1 optie selecteren

 
 
Bekijk resultaten

Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2089
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Neurodiversiteit is een identiteit, geen stoornis

Ongelezen bericht door Admin »

Identiteit komt voort uit de manier waarop we internaliseren wat we zijn, te beginnen bij onze ouders en verdergaand met wat we leren van vrienden en leraren op school. Cajun zijn verbindt ons met een cultuur. Zwartheid komt voort uit ras, en Joods-zijn is een uitdrukking van ons geloof. Ze worden allemaal algemeen erkend, hoewel ze voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Als die identiteiten bepalen wie we zijn, bepalen andere identiteiten wat we zijn. Mensen worden al lang erkend vanwege hun vaardigheden, of het nu jagers, smeden of ingenieurs zijn. Kinderen vinden in hun kindertijd vaak wegen naar volwassen roepingen , waardoor ze levensdoelen krijgen waar ze zich goed bij voelen. Ze hebben iets dat ze willen zijn en een identiteit die ze willen omarmen.

Helaas zijn onze scholen zo geëvolueerd dat sommige kinderen leren wat er mis is voordat ze de kans krijgen om te zien wat goed is. Het gevoel dat we gebroken of gebrekkig zijn, kan alle andere identiteiten overschaduwen en ons in een zeer moeilijke ruimte achterlaten waarin het onmogelijk is een goed zelfbeeld op te bouwen . We hebben in Amerika een punt bereikt waarop gebrokenheid de grootste identiteitsgemeenschap van allemaal is, hoewel bijna niemand dat wil omarmen. Miljoenen zijn er trots op Mexicaans, katholiek of gewoon Amerikaan te zijn. Wie wil er nu gebroken en gebrekkig opgroeien? Vooral als het in hoofdletters wordt geschreven, want zo schrijven we identiteiten? Toch is dat de benaming die schoolfunctionarissen en medische professionals aan één op de zeven van ons toekennen.

Het is lastig hoe dit gebeurt. Leraren zeggen: ‘Johnny is een beetje traag’ en ‘Mary heeft speciale hulp nodig.’ Zelfs op vierjarige leeftijd zijn we wijs genoeg om te weten dat er niets goeds voor ons zit in deze woorden. Natuurlijk zien leraren en ouders het anders als ze zich later herinneren hoe we leerden lezen of zelfs spreken. Ze zien de psychische kosten niet voor ons, omdat we uitgekozen worden in het bijzijn van alle andere kinderen.

Schoolpsychologen hanteerden een verdeel-en-heersstrategie en noemden sommigen van ons dyslectisch. Anderen zouden ADHD hebben . Sommigen hebben autisme , anderen PDD-NOS. Alleen al door te zeggen dat we deze dingen ‘hebben’, wordt duidelijk hoe onwenselijk ze zijn. Die namen plaatsen ons in een tiental individuele silo's en verhinderen dat we samenkomen. Psychologen maakten de schade onbewust nog groter toen ze tegen ouders zeiden: 'We weten niet hoe dit gebeurt', en ouders gingen uit van het ergste, namelijk dat de problemen van hun kind het gevolg waren van hun slechte genen of hun slechte opvoeding .

Dat alles heeft de afgelopen dertig jaar geleid tot de vorming van twee ongezonde identiteiten: een generatie Broken Kids en de Warrior Moms die ons hebben grootgebracht. Het heeft onze volwassenheid gekost om erachter te komen wat er is gebeurd, en ' Neurodiversiteit ' is het resultaat. Neurodiversiteit, en Neurodivergerende mensen, zijn het antwoord van deze gemeenschap op de eenzijdige medische modellen van autisme, ADHD en andere aangeboren neurologische verschillen die in de jaren negentig ontstonden met DSM-IV . Volgens de laatste CDC-statistieken komt één of meer van deze diagnoses voor bij bijna één op de zeven kinderen in Amerika. Vergis je niet: deze labels zijn bedoeld om te definiëren wat er mis is. Maar kunnen zoveel mensen het mis hebben? Kunnen we gewoon anders zijn? Zou het kunnen zijn dat het gemakkelijker is om ons vandaag de dag te marginaliseren en ons te laten falen, dan ons te helpen productieve leden van de samenleving te worden, zoals we dat al duizenden jaren in de menselijke geschiedenis zijn geweest?

Ik geloof dat we zullen terugkijken op dit moment – ​​de opkomst van neurodiversiteit – en dit zullen zien als het moment waarop we een fout begonnen recht te zetten die miljoenen mensen met de beste bedoelingen en met de slechtste resultaten was aangedaan.

Tegenwoordig zijn onze stemmen te luid om te negeren, en de onderwijs- en medische gemeenschap erkennen met tegenzin de fouten die zij hebben gemaakt. Ze hadden gelijk toen ze problemen identificeerden die velen van ons hadden bij het betrekken van andere mensen of bij het doorlopen van school. Waar ze faalden, was het zien van de uitzonderlijke kenmerken die ook deel uitmaken van zovelen van ons. Ze noemden ons al snel ‘te gevoelig’ als het ging om de flikkerende lichten in de klas of de harde geluiden die door betonnen muren werden weerkaatst. Ze zagen niet hoe diezelfde gevoeligheden ons als volwassenen tot sterren maakten, van het dirigeren van muziek tot het bouwen van lasers. We worden opgeroepen omdat we geen vooruitgang boeken op school, niet omdat we er niet toe in staat zijn, maar omdat we verschillende leerstijlen hebben. In plaats van ons te steunen, hebben scholen gekozen voor een ‘conformeer of anders’-aanpak, wat ons ernstig in de steek heeft gelaten.

Bij het zien van onze mislukkingen verdubbelen de critici en zeggen: “Niet elk neurodivergerend kind zal opgroeien tot een ster.” Dat is waar. Ook zal niet elk Joods kind een ster zijn, maar dat hoeft hun identiteit en hun trots op datgene waarvoor zij denken te staan ​​niet weg te nemen. Wij verdienen allemaal respect en menselijke waardigheid. Joodse kinderen hebben hun eigen scholen, en er verschijnen nu scholen voor neurodivergerende kinderen. We kunnen allemaal gedijen als we worden ondersteund. Het is niet nodig of wenselijk om ons allemaal in één hokje te stoppen.

Als volwassen neurodivergerend persoon erken ik dat sommige van mijn leeftijdsgenoten over grotere vaardigheden beschikken, net zoals ik vaardigheden heb die anderen missen. Die observatie geldt voor ons allemaal, waar onze capaciteiten ook liggen. We krijgen allemaal te maken met handicaps naarmate we verder komen in het leven. Neurodivergerende mensen worden, dankzij onze verschillende hersenen, vanaf het begin geconfronteerd met handicaps, omdat we moeite hebben om te communiceren en om te gaan met anderen wier hersenen anders werken dan de onze. Door onze neurodiversiteit te erkennen, kunnen we veilig opgroeien in de wetenschap dat we meer zijn dan alleen onze handicaps. Dat betekent niet dat we onze handicaps niet onder ogen moeten zien – dat moeten we doen – maar we moeten dat wel doen en tegelijkertijd onze sterke punten opbouwen, want het zijn die kwaliteiten die ons tot sterren zullen maken.

De medische en onderwijsgemeenschappen dachten dat ze ons hielpen door vast te stellen wat er mis was. Ik geloof dat ze het goed bedoelden, maar het is tijd om verder te gaan. De eenzijdige onderwijsplannen op openbare scholen en het verstrekken van psychiatrische diagnoses aan zovelen leiden niet tot de resultaten waar ieder van ons op hoopt. Het is tijd om te ondersteunen hoe we het beste leren en ons beste zelf vieren, in plaats van ons te concentreren op het verkeerde en tegelijkertijd conformiteit af te dwingen .

Eén manier om dat te bereiken is door meer neurodivergerende mensen in rollen te plaatsen die het overheidsbeleid vormgeven, en dat gebeurt langzaam. Het is een lange weg, maar ik geloof dat we er wel komen.

John Elder Robison

John Elder Robison is de auteur van Look Me In The Eye: My Life With Asperger , and Be Different, Adventures of a Free-range Aspergian.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... a-disorder
Alba
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 566
Lid geworden op: 12 jun 2022 20:14
1e diagnose: Autisme

Re: Neurodiversiteit is een identiteit, geen stoornis

Ongelezen bericht door Alba »

De mannen in de witte busjes hebben 'm kennelijk toch te pakken gekregen. Ik klikte op de link van zijn website en kreeg de volgende melding:
Deze site is niet bereikbaar

Het DNS-adres van www.johnrobison.com kan niet worden gevonden. Er wordt een diagnose van het probleem uitgevoerd.
Zouden ze met 'het probleem' op Robison doelen? 🫣
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2089
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: Neurodiversiteit is een identiteit, geen stoornis

Ongelezen bericht door Admin »

Hij loopt (weer) vrij rond: https://jerobison.blogspot.com
Plaats reactie