"Dyslexie maakt deel uit van de culturele evolutie van onze soort"

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1338
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

"Dyslexie maakt deel uit van de culturele evolutie van onze soort"

Ongelezen bericht door Admin »

Dyslexie moet als een verschil worden beschouwd, niet als een stoornis, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Dit blijkt uit onderzoeken naar cognitie, gedrag en de hersenen die aantonen dat mensen met dyslexie gespecialiseerd zijn om het onbekende te verkennen en te denken in termen van het grotere geheel.

De sterke punten van het dyslectische brein zouden kunnen zijn geëvolueerd naarmate mensen zich aanpasten aan een veranderende omgeving. Om te overleven moesten we vaardigheden leren en gewoonten aanleren, maar we moesten ook creatief zijn en nieuwe oplossingen vinden door te onderzoeken. In hun nieuwe studie zeggen dr. Helen Taylor en dr. Martin Vestergaard dat, omdat de hersenen een beperkte capaciteit hebben, de enige manier om beter te worden in aanpassing was door zich te specialiseren in verschillende strategieën. Sommige mensen raakten meer gespecialiseerd in het exploiteren van geleerde informatie, terwijl anderen zich meer richtten op ontdekking en uitvindingen.

“In veel andere onderzoeksgebieden is het duidelijk dat adaptieve systemen – of het nu organisaties, de hersenen of een bijenkorf zijn – een evenwicht moeten bereiken tussen de mate waarin ze verkennen en exploiteren om zich aan te passen en te overleven,” zei Taylor, die bestudeert cognitie en menselijke evolutie.

Studies hebben aangetoond dat mensen met dyslexie minder efficiënt zijn in procedureel leren dan niet-dyslectische mensen, zei Taylor, en dit heeft zowel voor- als nadelen voor beide groepen.

“Leren lezen, schrijven of piano spelen zijn allemaal voorbeelden van vaardigheden die afhankelijk zijn van het procedurele geheugen; eenmaal geleerd, kunnen de vaardigheden automatisch en snel worden verwerkt… Zodra een vaardigheid echter automatisch wordt, exploiteer je in wezen de keer op keer dezelfde informatie.

“Omgekeerd, als een persoon moeite heeft met het verwerven van automatisering, blijft hij zich bewust van het proces. Het voordeel is dat een vaardigheid of proces nog steeds kan worden verbeterd en verkenning kan doorgaan.”

Al meer dan 100 jaar wordt dyslexie door een negatieve lens bekeken. Het is een ontwikkelingsstoornis, leerstoornis of leermoeilijkheid genoemd. Maar in plaats van een tekort te zijn, zou het onderscheid tussen dyslectische en niet-dyslectische hersenen eenvoudig als een verschil moeten worden geframed, zei Taylor.

Lees meer over onze hersenen:
“We hebben allemaal problemen op gebieden die de sterke punten van anderen zijn. Het is alleen jammer dat in het geval van mensen met dyslexie hun problemen voortdurend worden benadrukt, deels vanwege de aard van het onderwijs en deels vanwege het belang van lezen/schrijven in onze cultuur.”

Door eerdere studies in psychologie en neurowetenschappen opnieuw te onderzoeken, ontdekten Taylor en Vestergaard fundamentele verschillen in de manier waarop het dyslectische brein is bedraad.

Met name de manier waarop de hersenen zijn neuronen en paden organiseren verschilt, afhankelijk van of de hersenen beter zijn in globaal ‘big picture’-denken of lokaal ‘detailgericht’ denken. Het is aangetoond dat personen met dyslexie meer langeafstandsverbindingen hebben en minder lokale verbindingen.

Omdat deze ontwikkelde manieren van denken complementair zijn, werken ze het beste in samenwerking, zei Taylor. Het samenbrengen van onderzoekende, globaal denkende hersenen met uitbuitende, lokaal denkende hersenen leidt tot oplossingen die niet door één persoon of zelfs een groep vergelijkbare mensen kunnen worden bedacht.

Door dyslexie te herformuleren als een verschil in plaats van een stoornis, kan de samenleving als collectief profiteren van meer innovatieve oplossingen, zei Taylor.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen met dyslexie nog steeds met veel moeilijkheden te maken hebben, maar de moeilijkheden zijn er vanwege de omgeving en de nadruk op uit het hoofd leren en lezen en schrijven. [Instead, we could] koesteren ‘exploratief leren’ – leren door middel van ontdekking, uitvinding, creativiteit enz. die meer naar hun sterke punten zou werken.”

De huidige focus op lezen en schrijven vormt een barrière voor mensen met dyslexie, zei Taylor.

“Je kunt bijvoorbeeld nog steeds leren om een ​​briljante chirurg te zijn, zelfs als je moeite hebt met lezen en schrijven. Maar als je je examens niet kunt halen, krijg je die kans misschien niet. Dit is bijzonder jammer, omdat talenten die verband houden met dyslexie bijzonder kunnen zijn zeer geschikt voor een dergelijke carrière – en inderdaad veel carrières.”

https://iwowlara.com/dyslexie-is-geen-s ... erzoekers/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht