Poject: Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1333
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Poject: Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme

Ongelezen bericht door Admin »

Veel volwassenen met autisme gaan gebukt onder ernstige sociale problemen. Mogelijk zijn die problemen bij ouderen met autisme nog groter, maar daar is nauwelijks onderzoek over bekend. Ook zijn er voor deze categorie nauwelijks aantoonbaar manieren bekend om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Het project 'Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme’ beoogt voor de kwaliteit van leven één of meerdere prototypes te ontwikkelen van praktische handreikingen, hulpmiddelen en/of voorzieningen voor deze doelgroep. Dat gebeurt door co-creatie in een coalitie van ouderen met autisme, ervaren hulpverleners en autisme-onderzoekers en social designers.

AANLEIDING
Veel volwassenen met autisme komen bij het ouder worden wederom (of voor het eerst ernstig) in de problemen. Omdat zij vaak moeite hebben met aanpassen aan levensfasegebonden veranderingen als pensionering, lichamelijke achteruitgang, verandering van sociale rollen en het verlies van naasten. De kernproblemen van sociale tekortkomingen en communicatie resulteren vaak in moeilijkheden in interpersoonlijke relaties en het vermogen om een onafhankelijk leven te leiden, met als gevolg eenzaamheid en moeilijkheden in functionele onafhankelijkheid.

DOEL
Het doel van het project is om het sociaal perspectief te vergroten voor ouderen met autisme, door middel van één of meerdere prototypes van praktische handreikingen, hulpmiddelen en/of voorzieningen voor zichzelf.

UITVOERING
In dit project gaat Frans Jacobs (initiatiefnemer en zelf oudere met de diagnose autisme) samen met andere ouderen met autisme werken aan meer sociaal houvast in hun dagelijks leven als belangrijke verbetering in hun welbevinden. Wat dit sociaal houvast zou kunnen zijn willen we door middel van social design met de doelgroep ontdekken.

RESULTATEN
Voor het verbeteren van hun sociaal houvast levert het project door co-creatie van ouderen met autisme zelf, ervaren hulpverleners en autisme-onderzoekers en social designers één of meerdere prototypes op van hulpmiddelen of voorzieningen. Door commitment van deze brede coalitie zullen de keuzes uit het project na afloop professioneel geproduceerd en laagdrempelig beschikbaar worden gesteld aan ouderen met autisme.

CONTACT OVER DIT PROJECT?
JanPieter.Teunisse@han.nl
Frans.Jacobs@han.nl

https://www.han.nl/projecten/2022/socia ... t-autisme/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht