Vrije of autoritaire opvoeding?

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1338
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Vrije of autoritaire opvoeding?

Ongelezen bericht door Admin »

De ene ouder geeft zijn kind het liefst zoveel mogelijk z’n zin, de ander kiest voor een opvoedstijl met strikte regels en strenge straffen. Waar verpest je je kroost het meest mee?

Geef jij je kind vaak zijn zin omdat je niet wil het begint te brullen? Dan hanteer je waarschijnlijk een vrije of toegeeflijke opvoedingsstijl. Herken je je meer in de ouder die nooit tegenspraak duldt en straft? Dan neig je naar de autoritaire stijl.

Eigenlijk hopen we dat je je in geen van beide herkent. Want allebei de opvoedingstactieken zijn niet per se het beste voor je kind. Waarom niet? En welke van de twee is schadelijker?

Autoritaire ouders willen hun kind beschermen
Extreem autoritaire ouders maken het hun nageslacht bepaald niet makkelijk. Ze hanteren heel strikte regels, en daar heb je je als kind maar aan te houden. Als je dat niet doet, krijg je straf. Er is geen ruimte voor discussie of onderhandelingen, en al helemaal niet voor emoties. Een kind moet de aanwijzingen van de ouders gewoon opvolgen. Geen gemor.

Autoritaire ouders denken dat ze op deze manier hun kinderen goed opvoeden en beschermen. Helaas werkt die methode vaak niet helemaal zoals gewenst. ‘Kinderen van sterk autoritaire ouders hebben een verhoogd risico om problemen te ontwikkelen’, zegt Geertjan Overbeek. Hij is hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en doet onder meer onderzoek naar de rol van de opvoeding in de ontwikkeling van kinderen.

Meer kans op depressie als ouders streng zijn
‘Kinderen van autoritaire ouders hebben een grotere kans op depressie, angst, gedragsproblemen, symptomen van ADHD en opstandig, dwars en zelfs agressief gedrag’, somt hij op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kinderen van zulke strenge ouders ook niet blaken van het zelfvertrouwen, en dat ze moeite hebben met dingen zelf oplossen.

Dat komt volgens onderzoekers doordat de ouders steeds overal bovenop zitten: zij bepalen wat er gebeurt en hoe dat gebeurt. Dat biedt de kinderen weinig mogelijkheden om zelf dingen te ontdekken en een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Ze worden onzeker, vinden het moeilijk ergens een mening over te hebben en voor zichzelf op te komen. Het is lastig om te leren van fouten als je die nooit mag maken.

https://www.quest.nl/mens/psychologie/a ... opvoeding/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht