Lezen voor de lijst met een leesbeperking?

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1338
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Lezen voor de lijst met een leesbeperking?

Ongelezen bericht door Admin »

Aangepaste boeken voor je literatuurlijst
Lezen voor de lijst. De een vindt het heerlijk om met een goed boek op de bank te kruipen, de ander krijgt al jeuk bij het zien van een boek. Of een leerling nou van lezen houdt of niet, het mondeling examen (literatuurexamen) voor de talenvakken is een vast onderdeel van het schoolexamen. Ook leerlingen met een visuele beperking of dyslexie ontkomen er niet aan.


Aangepast lezen voor de lijst
Leerlingen met een leesbeperking vinden het niet altijd een pretje om ook nog literatuur te moeten lezen. Gelukkig zijn er voor hen boeken die fijner lezen: de aangepaste boeken van Bibliotheekservice Passend Lezen. Alternatieve leesvormen zorgen er bijvoorbeeld voor dat dyslectische leerlingen zich meer kunnen concentreren op de inhoud, in plaats van op het lezen. En voor blinde en slechtziende leerlingen gaat met aangepaste boeken een wereld open. Wat is er mogelijk?
  • Laat leerlingen luisteren voor de lijst. Met een collectie van ruim 75.000 luisterboeken zit er vast het juiste boek voor de leerling bij. Ook is er een ruime keuze voor buitenlandse literatuur, zoals Engels, Frans en Duits.
  • Karaokelezen: luisteren en lezen tegelijkertijd. Ideaal voor leerlingen met dyslexie. De combinatie zorgt voor extra ondersteuning bij het lezen. De collectie van Passend Lezen bestaat uit bijna 400 boeken.
  • (Wereld)literatuur op de tast: leerlingen die braille kunnen lezen kunnen bij Passend Lezen terecht voor literatuur in braille. Zij hebben een keuze uit ruim 17.000 titels in braille.
Leesniveaus
De boeken van Passend Lezen zijn er op ieder gewenst leesniveau: leesniveau 1 tot en met leesniveau 6. Voor leerlingen die op zoek zijn naar leesaanwijzingen, tips voor het lezen, boekbesprekingen of opdrachten kunnen terecht bij Lezen voor de Lijst van de Jeugdbibliotheek:
https://goedekennis.dedicon.nl/alle-art ... sbeperking
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht