Ymke (8) heeft Gilles de la Tourette

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1333
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Ymke (8) heeft Gilles de la Tourette

Ongelezen bericht door Admin »

Ymke is 8 en heeft Gilles de la Tourette. Haar moeder baalt van het onbegrip dat ze ervaart in haar omgeving. Als mensen Ymke aangapen, zegt ze tegen het meisje: "Ze weten niet dat jij Tourette hebt".

Het meisje en haar moeder uit het Belgische Westerloo besloten mee te werken aan een minidocumentaire van Tourettevereniging Iktic.

In het filmpje (zie hieronder) vertelt ze dat doktoren pas vorig jaar vaststelden dat Ymke Gilles de la Tourette heeft. "Ymke was een zware huilbaby. Nergens vond ze rust, behalve in haar eigen bedje. Dat was een beetje bizar, vond ik toen al. Maar het was een lang proces voor we wisten wat er echt aan de hand was", zegt moeder Suzy van Gurp.In de kleuterklas zeiden de juffen dat het meisje haar lichaam aan het ontdekken was, als ze met haar handen tussen haar benen de hele dag heen en weer schommelde op haar stoel. "Ze zou het wel afleren, zeiden ze."

Toch die ziekte met vloeken?
Toen de moeder uiteindelijk hoorde dat het meisje Tourette had – ze was toen 7 jaar - schrok ze: "Dat is toch die ziekte waarbij je constant vloekt, dacht ik toen." Dat gebeurt slechts bij één op de zes mensen met Tourette.

Ymke heeft vooral last van tics waarbij ze met haar armen zwaait, haar hoofd schudt en begint te kuchen. "Ze zeggen dat de tics in haar tienerjaren kunnen afnemen. We kunnen alleen maar hopen dat dat bij haar ook het geval zal zijn."

Ook de Nederlandse Gilles de la Tourette-stichting probeert om meer begrip te krijgen voor mensen die de ziekte hebben. Zo maakte de stichting vorig jaar een filmpje waarin een patiënt tips geeft over hoe je omgaat met mensen die het hebben:rtlnieuws.nl
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht