• Peiling

De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Plaats hier (of link naar) relevante berichten in de media want dan hebben andere forumleden er ook wat aan...
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2107
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Admin »

Inleiding: Het paradoxale verlangen naar verbinding
Werk is meer dan alleen een plek om geld te verdienen; het is ook een sociale omgeving waar we relaties opbouwen en samenwerken met anderen. Veel medewerkers ervaren echter een paradoxaal gevoel: terwijl ze verlangen naar oprechte sociale interacties op het werk, vinden ze verplichte kantoorbijeenkomsten vaak allesbehalve inspirerend. Dit gevoel is alleen maar versterkt in een tijd waarin teams na een lange periode van thuiswerken weer terugkeren naar kantoor. De vraag rijst: hoe kan iets dat bedoeld is om te verbinden, juist zo vervreemdend werken?

Het dilemma van gedwongen aanwezigheid
Stel je voor: je bent terug op kantoor, omringd door collega's. Er hangt een verwachting in de lucht dat dit de gelegenheid is om de banden weer aan te halen, om de samenwerking en innovatie nieuw leven in te blazen. Toch, ondanks deze verwachtingen, voel je een zekere ongemakkelijkheid. Het gevoel van verplichting om sociaal te zijn, creëert een onderliggende spanning.

Dit dilemma wordt duidelijk geïllustreerd door de bevindingen van de Eptura Workplace Index, waarin gegevens van 2,6 miljoen bureaus in 8.000 bedrijven zijn geanalyseerd en antwoorden van 6.714 medewerkers zijn verzameld. Veel medewerkers geven aan dat het sociale aspect een belangrijke reden is om naar kantoor te komen; bijna 47% van de respondenten gaf de voorkeur aan werken in de nabijheid van hun team. Maar zodra deze sociale interacties worden afgedwongen, verandert het positieve gevoel vaak in weerstand. Het is een klassiek voorbeeld van een goedbedoelde strategie die het doel voorbijschiet – alsof je vrienden uitnodigt voor een feestje, alleen om te ontdekken dat ze puur uit verplichting zijn gekomen.

De psychologie van keuzevrijheid in sociale interacties
Waarom werkt gedwongen socializen vaak averechts? De sleutel ligt in de complexe aard van menselijke relaties en de waarde die we hechten aan autonomie. Wanneer mensen ervoor kiezen om sociaal te zijn, doen ze dat onder voorwaarden die ze zelf comfortabel vinden. In een gedwongen sociale setting, vooral op de werkvloer, verdwijnt dit gevoel van keuzevrijheid, waardoor interacties minder authentiek aanvoelen en meer als een verplichting.

Onderzoek door Uziel & Schmidt-Barad, gepubliceerd in de Journal of Happiness Studies in 2022, werpt licht op dit fenomeen. Ze voerden een experiment uit waarin deelnemers gedurende tien dagen verschillende sociale scenario's meemaakten: vrijwillige afzondering, gekozen gezelschap, verplichte groepsactiviteiten en gedwongen isolatie. De resultaten lieten zien dat vrijwillige socialisatie het meest bevorderlijk was voor de stemming en het welzijn. Verplichte groepsactiviteiten hadden daarentegen de meest negatieve invloed op het gevoel van positiviteit en plezier. Gedwongen isolatie had ook een dempende werking op de stemming, maar in mindere mate dan gedwongen gezelschap. De conclusie is duidelijk: autonomie en de mogelijkheid om zelf te bepalen met wie en wanneer we socializen, zijn cruciaal voor ons emotionele welzijn.

De impact van de pandemie op werkgerelateerde sociale activiteiten
De COVID-19-pandemie heeft een drastische verschuiving teweeggebracht in hoe we naar werk en werkgerelateerde sociale activiteiten kijken. Gedurende de lockdowns en de daaropvolgende lange periodes van thuiswerken, werden traditionele kantooractiviteiten zoals koffiepauzes en borrels onhaalbaar. In plaats daarvan werden virtuele alternatieven zoals Zoom-borrels of online teambuildingactiviteiten geïntroduceerd. Hoewel deze initiatieven goedbedoeld waren, konden ze de ervaring van persoonlijk contact niet volledig nabootsen en leidden ze in sommige gevallen zelfs tot extra vermoeidheid door het intensieve gebruik van videobellen.

Nu steeds meer bedrijven hun werknemers vragen om weer naar kantoor te komen, wordt de aard van "plezier" op het werk heroverwogen. In het huidige hybride werkmodel, waarbij sommige teamleden op kantoor zijn en anderen thuiswerken, is het organiseren van inclusieve en aantrekkelijke evenementen uitdagender geworden. Bovendien hebben veel mensen tijdens de pandemie hun prioriteiten opnieuw bepaald, waarbij persoonlijke en gezinstijd vaak belangrijker zijn geworden dan sociale verplichtingen op het werk.

Van 'verplichte fun' naar echte verbindingen
De tijden waarin 'verplichte fun' de norm was, maken plaats voor een meer genuanceerde benadering van sociale activiteiten op het werk. Er is een groeiend besef dat teambuilding en sociale evenementen dingen moeten zijn waar werknemers echt zin in hebben, en niet iets waar ze zich toe verplicht voelen. Het risico om bestempeld te worden als 'geen teamspeler' wanneer je niet meedoet, moet verdwijnen. Deze verschuiving weerspiegelt een bredere beweging richting het respecteren van individuele voorkeuren en de erkenning dat gedwongen socializen vaak averechts werkt.

Steeds meer slimme managers richten zich nu op het identificeren van soorten 'plezier' die echt resoneren met hun medewerkers. Dit kunnen meer ontspannen, informele bijeenkomsten zijn, evenementen die aansluiten bij gedeelde interesses of kansen om te vrijwilligerswerk te doen en bij te dragen aan de gemeenschap. Het doel is om ruimtes en evenementen te creëren waar medewerkers zich van nature toe aangetrokken voelen, waardoor authentieke verbindingen en een gevoel van gemeenschap ontstaan.

Deze evolutie, weg van verplichte gezelligheid en naar meer authentieke, door werknemers gedreven socialisatie, weerspiegelt een dieper begrip van wat mensen echt motiveert en betrokken houdt. Het gaat om het creëren van een werkcultuur die het individu waardeert, flexibiliteit biedt en erkent dat de beste teamgeest voortkomt uit vrijwillige en enthousiaste deelname.

Praktische tips voor managers: Het creëren van authentieke sociale kansen
Voor managers ligt de uitdaging nu in het vinden van de juiste balans tussen gestructureerde en spontane sociale interacties op de werkvloer. Adam Waytz, hoogleraar management aan de Kellogg School of Management, geeft waardevolle inzichten in het creëren van meer oprechte mogelijkheden voor teambinding. Hij benadrukt de effectiviteit van informele, ongedwongen sociale ruimtes, zoals een doe-het-zelf koffiebar. Dergelijke initiatieven moedigen spontane interactie aan zonder de druk van gestructureerde sociale evenementen.

Managers die succes willen boeken in deze nieuwe werkomgeving, doen er goed aan om rekening te houden met de unieke dynamiek van hun team. Dit betekent het aanbieden van verschillende soorten sociale activiteiten en het respecteren van de voorkeuren van individuen. Of het nu gaat om een wekelijkse wandeling, een boekclub, of gewoon de ruimte bieden voor spontane ontmoetingen, het draait om het creëren van een cultuur van inclusiviteit en flexibiliteit. Door medewerkers zelf te laten kiezen hoe en wanneer ze sociaal willen zijn, kunnen managers bijdragen aan een gezondere, gelukkigere en productievere werkomgeving.

Conclusie: Naar een gezondere werkcultuur
In een tijd waarin de werkplek voortdurend evolueert, is het belangrijk om te erkennen dat sociale interacties een cruciaal onderdeel zijn van het welzijn van medewerkers. Echter, gedwongen socializen kan averechts werken en leiden tot ontevredenheid en verminderde betrokkenheid. Door meer ruimte te bieden voor vrijwillige en authentieke sociale interacties, en door rekening te houden met de voorkeuren en behoeften van medewerkers, kunnen bedrijven een werkcultuur creëren die niet alleen productief, maar ook vervullend is. De sleutel ligt in het respecteren van keuzevrijheid en het omarmen van diversiteit in sociale behoeften. Dat is de weg naar een gezondere en gelukkigere werkplek.

https://www.psychologytoday.com/intl/bl ... the-office
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

Ik kan me hier helemaal in vinden.

Ik geef ook de voorkeur aan spontane gesprekken op de werkvloer boven gesprekken tijdens 'verplichte' bijeenkomsten of zelfs tijdens de lunch. En ik weet dat er meer collega's zo denken.

Vooral de 'verplichte' uitstapjes werken bij mij averechts. Er is een harde kern die daar heel actief in is, en de rest vind het onder groepsdruk leuk. Maar als je het op de man af vraagt, hoor je een ander verhaal. Het wordt echt eens tijd dat daar meer aandacht voor is.

Tijdens de Corona periode werden er ook van die Zoom sessies gehouden, waarbij je 3 uur voor een cameraatje moest zitten, de hele tijd met je kop in 't beeld. Daar bedankte ik voor. Dan maar asociaal.

Als je met een groep willekeurige mensen samen bent, dan heb je gewoon een waaier aan verschillende mensen die allemaal andere interesses en hobby's hebben. En een andere instelling en kijk op het leven. Soms is het wel grappig als je de reactie ziet van sommige mensen als ze daar door een ander op gewezen worden. Collega's zijn dan wel niet geheel willekeurig, want je hebt in de meeste gevallen allemaal dezelfde basis achtergrond of gerelateerde opleiding.
Gebruikersavatar
arjen37
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 400
Lid geworden op: 19 aug 2022 20:43
Locatie: Sneek
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door arjen37 »

Gelukkig maken ze op mijn werk zich niet zo druk als je niet komt of vroeg weg bent bij dit soort sociale bezigheden buiten werktijd. Ik beslis per keer of ik er energie voor heb of niet, dit hangt vooral af van mijn verdere privé-agenda.
Gebruikersavatar
Knak
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 37
Lid geworden op: 26 jul 2024 22:21

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Knak »

Kan me hier ook in vinden maar het lijkt me een utopie. Gezien de werkomgeving om mij heen en een leidinggevende die van toeten noch blazen weten over autisme. Ondanks de uitgebreide informatie die ik heb verstrekt. Maar ook huisartsen TOP-GGZ, flutpsychologen die niets van ASS weten, autisme-re-integratiebureautjes die elementaire zaken niet eigen zijn, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik kan het de meeste niet kwalijk nemen want ik begrijp mezelf vaak ook niet en weet nog maar weinig waar ik mij bevind is deze wereld. Nu al 1,5 jaar bezig met puzzelstukjes leggen en dat duurt nog even. Wel was de corona periode een zegen voor mij omdat ik eindelijk zonder mens-ontregelend volk om mij heen mijn werk kon doen. Echter, na ruim twee jaar wel vervreemd van collega's en voortgaande bedrijfsreorganisaties en des te meer reden om af te branden tot de autistische burn-out. Hopelijk nu de laatste loodjes richting WIA en rust op dat vlak, dan blijven er nog voldoende uitdagingen om mijn hoofd boven water te houden in het leven. Ja, het klinkt dramatisch, en dat is het in zekere zin ook, gezien de afgelegde weg. Mag ik eindelijk ook eens een rustiger leven leiden :cry:
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

Knak schreef: 10 sep 2024 15:40 Kan me hier ook in vinden maar het lijkt me een utopie. Gezien de werkomgeving om mij heen en een leidinggevende die van toeten noch blazen weten over autisme. Ondanks de uitgebreide informatie die ik heb verstrekt. Maar ook huisartsen TOP-GGZ, flutpsychologen die niets van ASS weten, autisme-re-integratiebureautjes die elementaire zaken niet eigen zijn, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik kan het de meeste niet kwalijk nemen want ik begrijp mezelf vaak ook niet en weet nog maar weinig waar ik mij bevind is deze wereld. Nu al 1,5 jaar bezig met puzzelstukjes leggen en dat duurt nog even. Wel was de corona periode een zegen voor mij omdat ik eindelijk zonder mens-ontregelend volk om mij heen mijn werk kon doen. Echter, na ruim twee jaar wel vervreemd van collega's en voortgaande bedrijfsreorganisaties en des te meer reden om af te branden tot de autistische burn-out. Hopelijk nu de laatste loodjes richting WIA en rust op dat vlak, dan blijven er nog voldoende uitdagingen om mijn hoofd boven water te houden in het leven. Ja, het klinkt dramatisch, en dat is het in zekere zin ook, gezien de afgelegde weg. Mag ik eindelijk ook eens een rustiger leven leiden :cry:
Van mij mag je ;)

Ik pleit ook voor een onbepaalde verlenging van de Corona maatregelen.

Als je dan ziet hoe gefrustreerd mensen raken als ze niet meer de deur uit kunnen of met die avondklok, dan realiseer ik me dat ik uit ander hout gesneden ben :|

Ja en die psychologen heb ik ook niet zo'n hoge pet van op. Zonde van de tijd.
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 460
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door MARCDC »

ik kom nog enkel uit mijn comfortzone als ze eten en drinken voorzien, en dat is meestal wel ok met de evenementen op het werk...
1 keer gaan eten met het team, laatste keer naar een Italiaan, was ok
dan nog een evenement zo rond het einde van het jaar, met buffet, ook lekker, al vond ik het maar niks dat ze geen tiramisu hadden...

Ding is ook, ze 'nekken' wie er niet is, dus als je er bij bent loop je minder risico om door de wolven verslonden te worden... de afwezigen hebben ongelijk.

Ik vond de corona ook een echt godsgeschenk, het type oud testament god weliswaar, maar ik kan mij best wel vinden in dat soort gerechtigheid, van mij mag het nog wel een keertje voor een jaar of vijf... mag morgen al...
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

MARCDC schreef: 11 sep 2024 00:10 ik kom nog enkel uit mijn comfortzone als ze eten en drinken voorzien, en dat is meestal wel ok met de evenementen op het werk...
1 keer gaan eten met het team, laatste keer naar een Italiaan, was ok
dan nog een evenement zo rond het einde van het jaar, met buffet, ook lekker, al vond ik het maar niks dat ze geen tiramisu hadden...
Uit eten zou ik minder erg vinden.
Maar de bedrijfsetentjes is of een hele avond borrelhapjes, of een restaurant waar een plakje worst met een slablaadje als maaltijd dient en je de hoofdprijs voor betaald, of barbecueën bij iemand in de achtertuin (en ik heb een hekel aan barbecue).
Kerstborrel laatst ging ook over in een clubachtig feest. Blij dat ik al vakantie had. Anders had ik weer de hele nacht wakker gelegen.
MARCDC schreef: 11 sep 2024 00:10 Ik vond de corona ook een echt godsgeschenk, het type oud testament god weliswaar, maar ik kan mij best wel vinden in dat soort gerechtigheid, van mij mag het nog wel een keertje voor een jaar of vijf... mag morgen al...
Nog eens 15 jaar, daarna kan ik met pensioen :lol:
Gebruikersavatar
Knak
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 37
Lid geworden op: 26 jul 2024 22:21

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Knak »

Nog eens 15 jaar, daarna kan ik met pensioen :lol:
[/quote]

Hou je dat nog vol? Hoe lang heb je dan gewerkt tot nu toe?
Het kan wel, als je tenminste niet zo 'getergd' wordt door je werkende omgeving maar ik ben er op stuk gegaan. En op mijn eigen onwetende, eigenzinnige, andere(?) manier van denken/verwerken/opslaan/onzekerheid/zelfverwijtingen/schuldgevoelens en blablabla..... natuurlijk.
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

Knak schreef: 11 sep 2024 10:49 Hou je dat nog vol? Hoe lang heb je dan gewerkt tot nu toe?
Het kan wel, als je tenminste niet zo 'getergd' wordt door je werkende omgeving maar ik ben er op stuk gegaan. En op mijn eigen onwetende, eigenzinnige, andere(?) manier van denken/verwerken/opslaan/onzekerheid/zelfverwijtingen/schuldgevoelens en blablabla..... natuurlijk.
Ik heb er al 26 jaar werk opzitten.

Hoe ik dat vol hou weet ik ook niet. Heb geen andere keuze.
Kan niet stoppen met werken, de rekeningen moeten ook betaald worden. Van baan wisselen heeft ook allerlei nadelen. Ik heb nu een vaste baan, die zeg je niet zomaar op, dan verlies je al je rechten (stel dat ik ziek wordt). En als 50+ lig je ook niet zo goed meer in de markt.

Heb ook al gedacht aan minder werken, maar dat scheelt behoorlijk veel salaris.
1 dag/week minder zou ik ideaal vinden, maar dat scheelt dus ook 20% minder salaris.

Dus moet ik mezelf iedere dag voortslepen... wat ik al zei, nog maar 15 jaar :(
Dan kan ik eindelijk mijn wekker het raam uitgooien (eerste wat ik doe :lol: )
Dan kan ik lekker in mijn rolstoel met warme chocolademelk op het naderend einde wachten :roll:
jeroen
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 41
Lid geworden op: 02 jul 2024 14:23

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door jeroen »

Ik werk 100% thuis, maar mag naar kantoor gaan als ik wil.

Als ik probeer te "socializen" op kantoor, zeg ik dingen die ik beter niet had gezegd, dus probeer zo veel mogelijk van kantoor weg te blijven.
Gebruikersavatar
arjen37
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 400
Lid geworden op: 19 aug 2022 20:43
Locatie: Sneek
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door arjen37 »

We zijn een keer met het team op pad geweest voor een teambuilding evenement.

Solex rijden en bbq.

Het rijden is wel in een groep, maar wel ieder op zijn eigen solex. Dat was wel aardig voor een keer.
Bij de bbq gingen de vrouwen aan tafel zitten praten over vrouwendingen en de mannen stonden bij de bbq over voetbal en zo te praten. Twee dingen waar ik niets mee heb, dus ik zat er maar wat tussenin.

Bij een kerstbijeenkomst legde een directeur nogal de nadruk erop dat de plaatsen aan tafel vrij waren en dat het de bedoeling was dat we van plaats wisselenden bij het halen van eten bij het buffet. Collega naast mij: ik ga op jouw stoel zitten en jij op mijn stoel. Dat is voor jou wel voldoende variatie. Kon ik om lachen. Hij blijkt een van de 4 collega's te zijn met een autistische zoon.
jeroen
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 41
Lid geworden op: 02 jul 2024 14:23

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door jeroen »

arjen37 schreef: 13 sep 2024 00:05 Collega naast mij: ik ga op jouw stoel zitten en jij op mijn stoel. Dat is voor jou wel voldoende variatie. Kon ik om lachen. Hij blijkt een van de 4 collega's te zijn met een autistische zoon.
Leuk dat je collega je begrijpt en helpt; je had hem daarvoor ook verteld van je autisme of "ziet" hij het aan jou?
Gebruikersavatar
Knak
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 37
Lid geworden op: 26 jul 2024 22:21

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Knak »

EgoSum schreef: 12 sep 2024 22:55
Knak schreef: 11 sep 2024 10:49 Hou je dat nog vol? Hoe lang heb je dan gewerkt tot nu toe?
Het kan wel, als je tenminste niet zo 'getergd' wordt door je werkende omgeving maar ik ben er op stuk gegaan. En op mijn eigen onwetende, eigenzinnige, andere(?) manier van denken/verwerken/opslaan/onzekerheid/zelfverwijtingen/schuldgevoelens en blablabla..... natuurlijk.
Ik heb er al 26 jaar werk opzitten.

Hoe ik dat vol hou weet ik ook niet. Heb geen andere keuze.
Kan niet stoppen met werken, de rekeningen moeten ook betaald worden. Van baan wisselen heeft ook allerlei nadelen. Ik heb nu een vaste baan, die zeg je niet zomaar op, dan verlies je al je rechten (stel dat ik ziek wordt). En als 50+ lig je ook niet zo goed meer in de markt.

Heb ook al gedacht aan minder werken, maar dat scheelt behoorlijk veel salaris.
1 dag/week minder zou ik ideaal vinden, maar dat scheelt dus ook 20% minder salaris.

Dus moet ik mezelf iedere dag voortslepen... wat ik al zei, nog maar 15 jaar :(
Dan kan ik eindelijk mijn wekker het raam uitgooien (eerste wat ik doe :lol: )
Dan kan ik lekker in mijn rolstoel met warme chocolademelk op het naderend einde wachten :roll:
Ja dat begrijp ik heel goed; geen andere keuze. Dat is voor mij ook de reden geweest om door te gaan. Wat moet je hè? Ik heb zelf al eens de keuze gemaakt om van 36 uur naar 32 uur te gaan omdat ik het niet meer volhield. UWV had destijds geen begrip voor gedeeltelijke afkeuring wegens reuma. Ook die aantal uren bleek moeilijk vol te houden maar ik deed het wel, inkomen hè. Chronische ziekte, reuma, achtte ik mede de oorzaak van die vermoeidheid en uitputting. Een opgroeiend kind zorgde voor veel extra belasting in de tijd naast werk die ik eigenlijk had moeten rusten. Diverse misdiagnoses, een huisarts waar geen belletjes gingen rinkelen en maar doorgaan. Tot het in 2022 verder niet meer vol te houden was, maar dat was grotendeels door de slechte medewerking van directe collega's, leidinggevende en de organisatorische puinhoop op mijn werk. Het was inderdaad voortslepen, zoals je zelf zegt. Al een jaar of 6 aangegeven bij de bedrijfsarts hoe het nu verder moest want ik zou het niet volhouden tot mijn pensioen. Je staat echt in niemandsland en een oplossing lijkt niet voorhanden, bahalve uit het leven stappen uit wanhoop. Zelf weer op zoek naar oorzaken van mijn doodbloeden kwam ik eindelijk tot een mogelijke oorzaak door autisme. Dat bleek inderdaad aan de orde en daarmee grotendeels duidelijkheid over veel levensvragen. Ik las al ergens op een forum over iemand die na vele jaren werken van de arbeidsdeskundige of verzekeringsarts van het UWV te horen kreeg: "maar u heeft het al zo lang volgehouden dus dan kunt u toch gewoon werken?" Tsja, dan zakt je de broek ook af, na al die jaren van slopende voortgang. Je zou eigenlijk een hulpinstantie moeten kunnen raadplegen die je kan helpen om uit zo'n situatie te geraken van 'geen andere keuze'. Ik heb nooit een huis durven kopen omdat ik niet kon instaan voor mezelf dat ik zou kunnen blijven werken, nog afgezien van een hpotheek die ik niet kreeg wegens chronische ziekte. Maar ook wilde ik mezelf niet vast laten leggen door een langjarige financiele verplichting waar ik het benauwd van kreeg. Ik wilde vluchtwegen uit mijn werkzame leven zonder directe belemmeringen door verplichtingen van aflossingen. Nu is het gewoon zo, zoals mijn bedrijfsarts al zei toen; je bent als werkgever en werknemer tot elkaar veroordeeld. Als je niet meer kunt dan meldt je je ziek en volgt de wet Poortwachter als pad te gaan. Dan kom je vanzelf een keer na twee jaar bij het UWV. Laat dat nou net mijn grote angst altijd geweest zijn sinds mijn ervaringen in 2005..... Dus ga je maar door, tot je er bij neervalt door (autistische) burn-out. Of, het is leuk werk en de omstandigheden zijn gunstig.
Gebruikersavatar
arjen37
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 400
Lid geworden op: 19 aug 2022 20:43
Locatie: Sneek
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door arjen37 »

jeroen schreef: 13 sep 2024 09:56
arjen37 schreef: 13 sep 2024 00:05 Collega naast mij: ik ga op jouw stoel zitten en jij op mijn stoel. Dat is voor jou wel voldoende variatie. Kon ik om lachen. Hij blijkt een van de 4 collega's te zijn met een autistische zoon.
Leuk dat je collega je begrijpt en helpt; je had hem daarvoor ook verteld van je autisme of "ziet" hij het aan jou?
Nee, het is wel redelijk bekend op kantoor dat ik een officiële diagnose heb. Na ambtenaren en zorg is IT de derde branche met veel autisten, dus een echt probleem is het niet. Ik werk er nog maar 21 jaar, dus ze kennen me ook wel een beetje, al van voor de diagnose.
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

Knak schreef: 13 sep 2024 11:09 Ja dat begrijp ik heel goed; geen andere keuze. Dat is voor mij ook de reden geweest om door te gaan. Wat moet je hè? Ik heb zelf al eens de keuze gemaakt om van 36 uur naar 32 uur te gaan omdat ik het niet meer volhield. UWV had destijds geen begrip voor gedeeltelijke afkeuring wegens reuma. Ook die aantal uren bleek moeilijk vol te houden maar ik deed het wel, inkomen hè. Chronische ziekte, reuma, achtte ik mede de oorzaak van die vermoeidheid en uitputting. Een opgroeiend kind zorgde voor veel extra belasting in de tijd naast werk die ik eigenlijk had moeten rusten. Diverse misdiagnoses, een huisarts waar geen belletjes gingen rinkelen en maar doorgaan. Tot het in 2022 verder niet meer vol te houden was, maar dat was grotendeels door de slechte medewerking van directe collega's, leidinggevende en de organisatorische puinhoop op mijn werk. Het was inderdaad voortslepen, zoals je zelf zegt. Al een jaar of 6 aangegeven bij de bedrijfsarts hoe het nu verder moest want ik zou het niet volhouden tot mijn pensioen. Je staat echt in niemandsland en een oplossing lijkt niet voorhanden, bahalve uit het leven stappen uit wanhoop. Zelf weer op zoek naar oorzaken van mijn doodbloeden kwam ik eindelijk tot een mogelijke oorzaak door autisme. Dat bleek inderdaad aan de orde en daarmee grotendeels duidelijkheid over veel levensvragen. Ik las al ergens op een forum over iemand die na vele jaren werken van de arbeidsdeskundige of verzekeringsarts van het UWV te horen kreeg: "maar u heeft het al zo lang volgehouden dus dan kunt u toch gewoon werken?" Tsja, dan zakt je de broek ook af, na al die jaren van slopende voortgang. Je zou eigenlijk een hulpinstantie moeten kunnen raadplegen die je kan helpen om uit zo'n situatie te geraken van 'geen andere keuze'. Ik heb nooit een huis durven kopen omdat ik niet kon instaan voor mezelf dat ik zou kunnen blijven werken, nog afgezien van een hpotheek die ik niet kreeg wegens chronische ziekte. Maar ook wilde ik mezelf niet vast laten leggen door een langjarige financiele verplichting waar ik het benauwd van kreeg. Ik wilde vluchtwegen uit mijn werkzame leven zonder directe belemmeringen door verplichtingen van aflossingen. Nu is het gewoon zo, zoals mijn bedrijfsarts al zei toen; je bent als werkgever en werknemer tot elkaar veroordeeld. Als je niet meer kunt dan meldt je je ziek en volgt de wet Poortwachter als pad te gaan. Dan kom je vanzelf een keer na twee jaar bij het UWV. Laat dat nou net mijn grote angst altijd geweest zijn sinds mijn ervaringen in 2005..... Dus ga je maar door, tot je er bij neervalt door (autistische) burn-out. Of, het is leuk werk en de omstandigheden zijn gunstig.
Ja, je vindt eigenlijk nergens gehoor.
Je komt iedere dag naar je werk, je doet je werk, wat is het probleem?
Maar ziek melden heeft ook weinig zin, ooit moet je weer terug en dan zit je weer in dezelfde situatie.

Misschien goed dat je nooit een huis gekocht hebt. Heb ik wel gedaan, maar behoorlijke spijt van. Ik zie er de financiële voordelen wel van in. Ik betaal nu minder hypotheek voor een heel huis met tuin en garage dan iemand in een klein appartementje. Mijn salaris is elk jaar gecorrigeerd voor inflatie maar de hypotheek blijft hetzelfde. En als ik het verkoop hou ik er wel een leuk bedrag aan over.
Aan de andere kant heeft het onderhoud me bakken met geld gekost, een hoop tijd en stress. En dat had ik kunnen missen als kiespijn.
Ik zou graag weer gewoon gaan huren, maar dat zit er niet in. Ik moet particulier huren en dat vind ik gewoon te duur. Bovendien kom je er toch niet tussen.
Dus ook met mijn huis moet ik maar doormodderen.

Maar dat je reuma hebt is des te zwaarder. Ik heb het van dichtbij meegemaakt en het lijkt me vreselijk.
Gebruikersavatar
Knak
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 37
Lid geworden op: 26 jul 2024 22:21

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Knak »

Uiteindelijk hebben we wel een huis gekocht, maar dat kon dan ook veilig. Toen we ergens rond 2010 steeds meer huur moesten betalen omdat we scheefwoners werden genoemd en toen doodgraver Blok de verhuurdersheffing invoerde veranderde de woningmarkt drastisch met de gevolgen tot op de dag van vandaag. Ik werk zelf al sinds 1992 bij woningcorporaties en in 2012 stopte abrupt vrijwel alle nieuwbouwprojecten en woningverbeteringen. Er gingen daardoor veel mensen weg, ontslag. Er werden woningcomplexen doorverhuurd die gesloopt zouden worden. Er konden geen leningen worden aangetrokken door de afdracht van de verhuurdersheffing. De kwaliteit van de woningen ging achteruit door uitgesteld of versoberd onderhoud. Bij verhuizing van bewoners werd er vrijwel niets meer opgeknapt. Dat was een situatie waar we allemaal nog mee te maken hebben. Achterstand in de woningbouw. Daarbij kwam dus dat scheefwoners aangewezen waren op particuliere huurwoningen en wij zijn toen op zoek gegaan maar bij ons waren die woningen inmiddels grotendeels verkocht want die eigenaren hadden er genoeg aan verdiend. Bovendien was die hele energielabelluchtbel gaande en particuliere woningeigenaren hebben een broertje dood aan investeren in woningen.
Terug naar onze situatie.
Door het scheefwonerbeleid werd het er in de volksbuurt waar wij woonden niet beter op. De woningen werden steeds meer bewoond door mensen die weinig op hebben met hun omgeving of omgangsvormen. We wilden graag weg maar ik voelde me in het nauw want er was niets, behalve te dure en slecht onderhouden weinige particuliere huurwoningen, geen woningen bij een woningcorporatie meer wegens te veel verdienen. Koopwoningen waren een no go wegens mijn zwakke psychische en fysieke gesteldheid, het niet kunnen afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering en vooral het juk van de verplichtingen aan de bank. Je moet weten, ik wist toen, 2015, allang dat ik mijn werk niet zou volhouden en er zou een moment komen van uitval, misschien uitkeringssituatie en daarmee een moordend probleem met betaling van de hypotheek. Tot vrij snel achter elkaar mijn schoonouders overleden en er een erfenis te verdelen was. Toen was de verlossing er en is het geld gebruikt om het grootste deel van de woningaankoop te kunnen doen. Er hoefde geen overlijdensrisico verzekering te worden afgesloten en de aflossing is lager dan een gemiddeld huurbedrag en wordt iedere maand iets minder. Nu zit ik zelf qua werk in de onderhoudsplanningen van het woningbezit en weet de onderhoudssitustie te bepalen. Dat geeft mij overzicht in wat ik wanneer kan verwachten en ben ik altijd preventief bezig met onderhoud.
Ik heb uiteindelijk geluk gehad. Wat ik nog wilde zeggen; mensen in een kwetsbare positie kunnen helemaal in het nauw komen met hun huisvesting en dan zijn de 'oplossingen' niet zo vanzelfsprekend.
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

Wel handig, die kennis over woning onderhoud. En ook over hoe je dat moet aanpakken. Waarschijnlijk weet je dan ook de juiste connecties.

Als particuliere woningeigenaar mag je het allemaal zelf uitzoeken en ben je overgeleverd aan de prutsers, oplichters en uitzuigers.
Gebruikersavatar
Knak
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 37
Lid geworden op: 26 jul 2024 22:21

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Knak »

EgoSum schreef: 15 sep 2024 22:50 Wel handig, die kennis over woning onderhoud. En ook over hoe je dat moet aanpakken. Waarschijnlijk weet je dan ook de juiste connecties.

Als particuliere woningeigenaar mag je het allemaal zelf uitzoeken en ben je overgeleverd aan de prutsers, oplichters en uitzuigers.
Het helpt soms dat ik weet hoe ik iets moet aanpakken maar ik loop tegen dezelfde dingen aan hoor. Connecties zijn maar beperkt inzetbaar want ik mag in principe geen bedrijven bij mij werk laten verrichten die voor mijn werkgever werken; ik moet toestemming vragen. Ik weet eigenlijk ook niet wie de directe contactpersonen zijn omdat ik niet met de opdrachtnemers zelf in contact ben. Liever wil ik dat ook niet maar soms weet ik geen ander bedrijf wat tijd heeft en betrouwbaar is. Ik zeg trouwens nooit dat ik voor mijn werkgever werk waar zij ook werk voor uitvoeren.
Over die prutsers; helemaal mee eens. Dat is ook voor mij mede een afweging geweest bij een eigen huiskeuze. Ik kan heel slecht tegen bedrijven die hun afspraken niet nakomen, slordig omgaan met contacten, troep achterlaten, dat je er steeds achteraan moet. En vooral, dat er slecht werk wordt geleverd. Daarom doe ik liever alles zelf maar dat lukt niet helemaal. Sommige naïeve mensen schrijven zelfs boeken over dat de meeste mensen deugen. Ik zeg en ervaar dat, de meeste mensen deugen niet. Niet als ze werk voor je moeten doen. Maar ook in mijn werk heb ik niet anders dan lopen mopperen op bureautjes die werkzaamheden moesten uitvoeren en gewoon geen kennis hebben, er geen reet van weten, knullige rapportjes schrijven die bol staan van taalfouten en onwaarheden. En mijn werkgever maar dwepen met de 'vrinden' die wel even kunnen beoordelen of wij ons werk wel goed doen. Maar ja joh, externen weten het altijd beter dan eigen mensen. Vertrouwen is goed maar bureautjes zijn..........stront.
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 367
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door EgoSum »

Ik doe alles liever zelf, maar ja dat gaat helaas niet.
Maar ik merk wel dat ik werkzaamheden liever uitstel dan weer met dat gepruts te maken te hebben.
Als ik ooit een betrouwbare en goede all-round klusjesman vind, dan kan die een aardige zakcent verdienen.

Je kunt volgens mij als werkgever ook beter een werknemer hebben die afhankelijk is van je en gewoon goed werk levert dan een extern iemand die geen binding heeft en verder niet van je afhankelijk is.
Ik vergelijk het wel eens met schoonmaken: als je voor jezelf schoonmaakt doe je het goed. Voor een ander is het voldoende als het er schoon uitziet.
Tenminste ik mag hopen dat die schoonmakers op mijn werk thuis wel beginnen met de toiletbril en daarna de pot, en niet andersom. En dan doen ze daarna met hetzelfde doekje de telefoon en deurklinken :shock: Het ziet er schoon uit, maar is het niet. Daarom zou ik zelf nooit een schoonmaker in dienst willen voor mijn huis.
Knak schreef: 17 sep 2024 14:25 Ik zeg en ervaar dat, de meeste mensen deugen niet. Niet als ze werk voor je moeten doen.
Yep, mee eens. En alles voor de bühne 8-)
Kijk je op hun website, dan ziet het er allemaal heel professioneel uit, volgens voorschriften en regels en allerlei keurmerken. In de praktijk werkt het zo niet. Hoe vaak ik niet te horen krijg dat je geen BTW hoeft te betalen als je cash betaald... daar begint het al mee, volgens de regels :?:
Het werkt wel zo in de praktijk als ze voor een belangrijke klant komen.

Zo'n woningbouwvereniging heeft grote contracten met die bedrijven en dus veel macht. Zulke grote opdrachtgevers willen ze nml niet verliezen. Dus die kunnen er de zweep over halen als het niet goed is. Maar als particulier sta je met lege handen, voor jou 10 anderen. En als je er wel achteraan gaat kost het je veel tijd en energie, en levert stress op.
Gebruikersavatar
Zwartekoffie
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 47
Lid geworden op: 23 jul 2022 10:50

Re: De gevaren van gedwongen socializen op kantoor

Ongelezen bericht door Zwartekoffie »

arjen37 schreef: 04 sep 2024 01:01 Gelukkig maken ze op mijn werk zich niet zo druk als je niet komt of vroeg weg bent bij dit soort sociale bezigheden buiten werktijd. Ik beslis per keer of ik er energie voor heb of niet, dit hangt vooral af van mijn verdere privé-agenda.
Zelfde op mijn werk.
Zelfs bij het teamuitje ben je niet verplicht.
Maar ik doe wel mee met het teamuitje

Kerstborrel was gewoon op kantoor.
Ik vond het erg gezellig. Er zijn veel mogelijkheden om te socializen, maar het meeste is niet verplicht
Koffie, omdat elke slechte ochtend een tweede kans verdient. ☕
Plaats reactie