Autisme en vrije tijd

Vakantie en vrije tijd zijn kostbare momenten waarop je even niets hoeft te doen en volledig kunt ontspannen. Voor mensen met autisme kan vrije tijd echter soms aanvoelen als ‘lege tijd’, wat leidt tot gevoelens van onrust en ongemak omdat er geen duidelijke structuur is. Gelukkig zijn er verschillende activiteiten die je kunt ondernemen om je vrije tijd op een ontspannen manier door te brengen. Hieronder staan enkele suggesties.

Volwassenen

Denk eens na over je hobby’s en interesses en kijk of je hierin kunt investeren tijdens je vrije tijd. Dit kan je helpen nieuwe energie op te doen en te ontspannen. Misschien vind je het leuk om samen met andere volwassenen met autisme activiteiten te ondernemen? Dit kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te leggen. Kortom, maak gebruik van je vrije tijd om activiteiten te ondernemen die je leuk vindt en je energie geven, op die manier kun je echt ontspannen.

Kinderen

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden voor kinderen met autisme om te sporten, bijvoorbeeld bij speciale kleinschalige initiatieven of op lokale sportclubs. Het is belangrijk dat de sporttrainer in staat is om in te spelen op de individuele behoeften van jouw kind en oog heeft voor de verschillen tussen kinderen.

Een veelvoorkomende valkuil is dat trainers denken te weten hoe ze met een kind met autisme moeten omgaan, omdat ze in het verleden al eens een kind met autisme in hun team hebben gehad. Het is echter belangrijk om te beseffen dat ieder kind met autisme anders is en een andere benadering nodig kan hebben.

Om te bepalen of een bepaalde sportclub geschikt is voor jouw kind, zijn er enkele belangrijke zaken om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld goed om te kijken of er regelmatig contact is tussen de ouders en de begeleiders/trainers, en of er voldoende aandacht is voor de individuele behoeften van ieder kind. Verder is het van belang dat er kennis is van autisme en dat bijzonder gedrag bespreekbaar is. Daarnaast kan het helpen als er een vaste indeling per training is en de focus ligt op het genieten en meedoen in plaats van winnen. Het kan ook prettig zijn als de ruimte overzichtelijk is, veranderingen duidelijk worden aangekondigd en je kind zichzelf kan zijn. Ten slotte is het goed om na te gaan of de voorwaarden om deel te nemen aan de sport kunnen worden aangepast per kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *