Hoogbegaafd kind opvoeden uitputtend?

Hoogbegaafde kinderen hebben speciale behoeften en het opvoeden van zo’n kind kan unieke uitdagingen met zich meebrengen. Er zijn echter ook positieve aspecten aan het ouderschap van een HB kind. Verschillende kwalitatieve studies hebben de bijzonderheden van het ouderschap van hoogbegaafde kind(eren) onderzocht en gerapporteerd.

Onderzoekers vergeleken twee groepen ouders: de eerste groep bestond uit ouders die minstens één hoogbegaafd kind hadden, en de tweede groep bestond uit ouders die qua demografische kenmerken gematcht waren met de eerste groep.

In het onderzoek werden 196 strikt gematchte ouders in elke groep opgenomen. De resultaten van de analyse lieten zien dat het hebben van een HB-kind het risico op ouderlijke uitputting niet significant veranderde.

De gemiddelde score op een schaal voor ouderlijke uitputting was vergelijkbaar tussen de groep ouders met hoogbegaafde kinderen en de controlegroep. Dit suggereert dat ouders van HB-kinderen geen verhoogd risico lopen op ouderlijke uitputting in vergelijking met de algemene bevolking.

Hoewel dit onderzoek belangrijke inzichten biedt, zijn er nog enkele vragen die moeten worden beantwoord. De onderzoekers merken op dat het relevant kan zijn om andere specifieke kenmerken van hoogbegaafde kinderen en de intellectuele begaafdheid van de ouders in overweging te nemen in toekomstig onderzoek. Deze factoren kunnen mogelijk een rol spelen bij het ervaren van ouderlijke uitputting.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat ouderlijke uitputting een complex fenomeen is dat wordt beïnvloed door verschillende individuele, relationele en contextuele factoren. Het hebben van een hoogbegaafd kind is slechts één van de vele aspecten die van invloed kunnen zijn op de ouderlijke ervaring.

Saliez Z, Vandeuren A, Roskam I, Mikolajczak M. Are parents of intellectually gifted child(ren) at higher, lower or equal risk for parental burnout? Front Psychiatry. 2022 Nov 17;13:1003167. doi: 10.3389/fpsyt.2022.1003167. PMID: 36465299; PMCID: PMC9712975.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.