Drive-Fun

Verbeteren van rijvaardigheden bij ADHD met Drive-Fun

Adolescenten met ADHD ervaren rijproblemen door hun tekortkomingen in aandacht en executief functioneren. Dit verhoogt hun risico op verkeersongevallen. Vorige interventies gericht op het verbeteren van rijveiligheid bij deze groep hebben vaak geïsoleerde aspecten aangepakt, zoals cognitieve of gedragsfactoren, of hebben gebruik gemaakt van uniforme oplossingen.

Deze benaderingen missen vaak de diverse behoeften van deze populatie. Dit artikel bespreekt een innovatieve interventie genaamd Drive-Fun, ontworpen om rijvaardigheden te verbeteren bij adolescenten met ADHD. De effectiviteit van deze interventie werd onderzocht in een pilotstudie met 30 adolescenten, waarbij verschillende meetmethoden zoals een rijsimulator, EEG, en eye-tracking werden gebruikt.

Doel van het onderzoek

De Drive-Fun interventie heeft als doel de rijvaardigheden van adolescenten met ADHD te verbeteren door een holistische benadering te gebruiken die aandacht besteedt aan de verschillende behoeften van deze groep. De studie vergeleek drie groepen: de Drive-Fun groep, een educatieve interventiegroep, en een controlegroep zonder interventie. De hypothesen van de studie waren dat de Drive-Fun groep significante verbeteringen zou vertonen in rijprestaties, aandachtsinspanning en gerichte blik tijd.

Methode

De studie betrof 30 adolescenten met ADHD, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een van de drie groepen. Alle deelnemers hadden een ADHD-diagnose bevestigd door een kinder- en jeugdpsychiater en hadden geen eerdere rijervaring.

De Drive-Fun groep onderging een gepersonaliseerde interventie bestaande uit zeven individuele sessies en vier groepssessies via Zoom. De educatieve interventiegroep kreeg een standaard interventie gericht op rijveiligheid, terwijl de controlegroep geen interventie ontving.

De rijvaardigheden werden beoordeeld met behulp van de 3D-Fahrschule rijsimulator. De aandachtsinspanning werd gemeten met de Cognitive Effort Index (CEI) via EEG, en de blikfixatie werd gemeten met de Tobii Pro Glasses 2 eye-tracking technologie.

Resultaten

De Drive-Fun groep liet significante verbeteringen zien in de rijsimulator scores in vergelijking met de educatieve interventie- en controlegroepen. Deze verbeteringen hielden stand bij de follow-up na drie maanden.

De CEI-scores toonden aan dat de Drive-Fun groep een verhoogde aandachtsinspanning had tijdens het rijden, wat suggereert dat de deelnemers effectiever hun aandacht konden richten en behouden tijdens de rijtaken.

De eye-tracking data onthulde dat de Drive-Fun groep meer tijd besteedde aan het fixeren van hun blik op relevante rijstimuli zoals verkeerslichten en minder op irrelevante stimuli zoals het dashboard.

Beperkingen

De kleine steekproefgrootte en de korte duur van de follow-up vormen beperkingen van deze studie. Toekomstig onderzoek met een grotere steekproef en langere follow-up perioden is nodig om de duurzaamheid van de interventie-effecten te bevestigen.

Keren A, Fisher O, Hamde A, Tsafrir S, Ratzon NZ. Reducing Driving Risk Factors in Adolescents with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): Insights from EEG and Eye-Tracking Analysis. Sensors (Basel). 2024 May 23;24(11):3319. doi: 10.3390/s24113319. PMID: 38894111; PMCID: PMC11174634.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *