Het belang van diversiteit op de werkvloer

Diversiteit kan een belangrijke factor zijn bij het verbeteren van de algehele prestaties van een groep, vanwege de toename in creativiteit en innovatie door de verschillende perspectieven van teamleden (Tomczak, 2021). Aan de andere kant kan diversiteit ook leiden tot misverstanden en conflicten, omdat heterogeniteit in teams kan leiden tot een afname van de samenhang binnen de groep (Roberge & van Dick, 2010). Daarom is het essentieel om gebruik te kunnen maken van de talenten en vaardigheden van zowel neurodiverse als neurotypische werknemers.

De dubbele aard van taakeisen en hulpbronnen

Zowel neurodiverse individuen als hun neurotypische collega’s hebben persoonlijke eigenschappen die kunnen worden beschouwd als belangrijk voor het uitvoeren van werkzaamheden, maar die ook het optreden van burn-out kunnen bevorderen. Sommige van deze eigenschappen zijn persoonlijke hulpbronnen voor neurodivergente individuen en tegelijkertijd persoonlijke eisen voor hun neurotypische collega’s, en vice versa.

Het nauwkeurig selecteren van taken die overeenkomen met persoonlijke eigenschappen en voorkeuren kan de werkprestaties aanzienlijk verbeteren. Bijvoorbeeld, taken die intensieve concentratie vereisen gedurende lange tijd, sterke aandacht voor details of repetitieve en monotone activiteiten, kunnen belastend zijn voor (veel) neurotypische individuen, maar interessant en boeiend zijn voor (sommige) neurodiverse mensen. Het toewijzen van dergelijke taken aan neurodiverse werknemers kan dus leiden tot een verhoogde efficiëntie op het werk.

Aan de andere kant kunnen neurotypische mensen neurodiverse collega’s succesvol ondersteunen of vervangen bij het uitvoeren van dynamische taken die intense interpersoonlijke contacten vereisen of in een omgeving met intense auditieve prikkels. Duidelijk omschreven taken en werkprocedures kunnen het gevoel van veiligheid binnen de werkomgeving vergroten en de dagelijkse taken van werknemers met autisme vergemakkelijken. Tegelijkertijd kunnen dergelijke oplossingen door neurotypische medewerkers als onnodige bureaucratie worden ervaren. Daarnaast kunnen taken die een niet-standaard benadering en creativiteit vereisen, waarbij de neurodiverse mensen kunnen bijdragen vanwege hun vermogen om problemen vanuit een andere (niet-typische) perspectief te analyseren, een ander gebied zijn waar werknemers met autisme waardevolle ondersteuning kunnen bieden aan hun neurotypische collega’s.

Een ander voorbeeld is de opkomst van het thuiswerken als gevolg van de COVID-19-pandemie. Voor veel neurodiverse mensen kan deze vorm van werk sterk de voorkeur hebben vanwege autonomie en de mogelijkheid om externe afleidingen en stressoren te verminderen.

Aan de andere kant kunnen sommige neurotypische werknemers thuiswerken als belastend ervaren vanwege de behoefte aan sociale interactie en structuur die ze vinden op een fysieke werkplek. Door rekening te houden met de verschillende behoeften en voorkeuren van neurodiverse en neurotypische werknemers, kunnen organisaties flexibele werkarrangementen bieden die aan beide groepen tegemoetkomen.

Het belang van inclusie en aanpassingen

Om de voordelen van diversiteit te benutten, is het van van groot belang belang om een inclusieve werkomgeving te creëren. Dit omvat het implementeren van aanpassingen en ondersteunende maatregelen om de werkomgeving toegankelijk te maken voor neurodiverse medewerkers. Deze aanpassingen kunnen bestaan uit het bieden van duidelijke communicatie, het verstrekken van visuele ondersteuning, het aanpassen van werkschema’s, het bieden van flexibele werkplekken en het creëren van een cultuur van acceptatie en begrip.

Daarnaast is het belangrijk om training en bewustwording te bieden aan zowel neurodiverse als neurotypische werknemers. Dit kan helpen bij het verminderen van vooroordelen, het vergroten van het begrip voor verschillende werkstijlen en het bevorderen van effectieve communicatie en samenwerking.

Tomczak MT, Kulikowski K. Toward an understanding of occupational burnout among employees with autism – the Job Demands-Resources theory perspective. Curr Psychol. 2023 Feb 25:1-13. doi: 10.1007/s12144-023-04428-0. Epub ahead of print. PMID: 37359683; PMCID: PMC9958323.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *