Hoe je je angst voor de dood kunt overwinnen

Angst voor de dood is een van de meest voorkomende angsten waar mensen mee te maken hebben. Sommigen vrezen de pijn die gepaard kan gaan met sterven. De spiritueel ingestelden onder ons kunnen bang zijn voor het onbekende of het hiernamaals.

Anderen hebben juist een positieve kijk op de dood, bijvoorbeeld in verschillende culturen wordt de dood wel eens beschreven als “het laatste grote avontuur”, “de gelukkige afvaart” of “als een welkom waar een slapeloze naar verlangt.”

Aangezien individuen doorgaans een zelfbehoudinstinct hebben, is het natuurlijk om de dood te vrezen. Maar is het noodzakelijk of verstandig? Het is niet noodzakelijk. Aangezien je emoties worden veroorzaakt door je gedachten over situaties, niet door de situaties zelf, en je kunt leren om je denken te veranderen, kun je je angst overwinnen door de gedachten die het veroorzaken te identificeren, te bepalen of je perspectief redelijk is, en het dan te veranderen als dat niet het geval is. Grote bezorgdheid, extreme spijt en diepe teleurstelling zouden functioneler zijn.

Ik kan de dood niet ontlopen, maar ik kan tenminste de angst ervoor ontlopen.

Epictetus

Op een indirecte manier heeft het accepteren van de dood een bewezen positieve invloed op de algehele mentale gezondheid. Het accepteren dat het ergste (de dood) zal gebeuren met jou en al je geliefden, helpt alledaagse angsten te relativeren. Vergeleken met de dood vervagen kritiek krijgen of oneerlijk behandeld worden in het niets.

Hier is een Drie Minuten Oefening (DMO) om ijverig door te denken en vele, vele malen op te schrijven om je angst voor de dood te overwinnen:

1. (Activerende gebeurtenis) Het is onvermijdelijk, ik zal op een dag sterven.
2. (irrationele overtuiging) Ik mag nooit sterven.
3. (ongewenste emotionele gevolgen) Angst, zorgen, bezorgdheid.
4. (Betwist of vraag je irrationele overtuiging) Wat is het bewijs, de logica, de gegevens of de pragmatiek die jouw idee ondersteunen dat ik niet mag sterven? Hoe graag ik iets ook wil, betekent dit dan dat ik het absoluut moet hebben? Kan ik het leven, mezelf en andere mensen accepteren, ongeacht hoe graag ik iets wil en het niet krijg?
5. Er zijn geen empirische, logische of pragmatische bewijzen om te bewijzen dat ik niet mag sterven. Hoewel ik het liever niet doe, is een voorkeur, hoe oprecht, gepassioneerd of diep geloofd ook, nooit een moeten of een wet van het universum. Ik ben niet speciaal, dus er is geen reden waarom ik voor altijd zou moeten leven. Ik vind het zeker niet leuk om sterfelijk te zijn, maar ik kan duidelijk verdragen wat ik niet leuk vind. In plaats van mijn leven te spenderen aan het zorgen maken over sterven, zou ik aanzienlijk beter af zijn door ijverig te werken om mijn korte- en langetermijndoelen en -doelstellingen te bereiken.
6. Ik vrees de dood niet langer, ik wil er alleen niet bij zijn als het gebeurt.

Je kunt ook manieren overwegen om een vroegtijdige dood te voorkomen. Deze omvatten het eten van een gezond en matig dieet, regelmatig bewegen, het onderhouden van een actief sociaal leven, voldoende slapen, en op een constructieve manier omgaan met en het minimaliseren van stress, depressie, woede en verslavingen.

Edelstein, M.R., & Steele,D. R. (2019). Three Minute Therapy, San Francisco, CA: Gallatin House.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *