Hoe om te gaan met politieke angst?

Politieke angst is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, vooral in tijden van verkiezingen en politieke onrust. Voor neurodivergente mensen, die anders denken en zich anders voelen dan de meerderheid, kan dit gevoel van angst nog intenser zijn. Het kan moeilijk zijn om te begrijpen waar deze angst vandaan komt en hoe ermee om te gaan. Daarom willen we enkele tips delen om politieke angst te helpen beheren.

1. Erken je gevoelens
Het is belangrijk om je gevoelens van politieke angst te erkennen en te accepteren. Het is normaal om angstig te zijn over politieke gebeurtenissen, vooral als je anders denkt dan de meerderheid. Praat erover met vrienden, familie of een therapeut als je dat nodig hebt. Het helpt om te weten dat je niet alleen bent en dat het oké is om je zorgen te maken.

2. Zoek naar ontspanningstechnieken
Het kan nuttig zijn om ontspanningstechnieken te leren om met politieke angst om te gaan. Denk aan ademhalingsoefeningen, meditatie, of yoga. Deze technieken kunnen je helpen om je geest te kalmeren en je angst onder controle te houden.

3. Beperk je blootstelling aan nieuws
Het constant volgen van het nieuws kan bijdragen aan gevoelens van politieke angst. Probeer je blootstelling aan nieuws te beperken, vooral als je merkt dat het je angst verergert. Kies ervoor om slechts één of twee keer per dag het nieuws te bekijken en vermijd het om het voor het slapengaan te doen.

4. Vind een veilige ruimte om te praten
Als je behoefte hebt om over je politieke angst te praten, zoek dan een veilige ruimte waar je je gehoord en begrepen voelt. Dit kan een gesprek zijn met een vriend, familielid of therapeut die open staat voor jouw perspectief en ervaringen. In dit kader is een bezoekje aan ons forum ook de moeite waard!

5. Focus op wat je kunt controleren
Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door politieke gebeurtenissen die buiten onze controle liggen. Richt je aandacht op wat je wel kunt controleren, zoals je eigen acties en gedachten. Door je te concentreren op wat binnen jouw invloedssfeer ligt, kun je je angst verminderen en je gevoel van macht vergroten.

6. Wees vriendelijk voor jezelf
Onthoud dat het normaal is om angstig te zijn over politiek, vooral als neurodivergente persoon. Wees vriendelijk voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt. Het is oké om af en toe een pauze te nemen van het nieuws en jezelf toe te staan te ontspannen.

Conclusie
Politieke angst is een veelvoorkomend verschijnsel, vooral onder neurodivergente mensen. Het is belangrijk om je gevoelens te erkennen, ontspanningstechnieken te gebruiken, je blootstelling aan nieuws te beperken, een veilige ruimte te vinden om te praten, te focussen op wat je kunt controleren, en vriendelijk te zijn voor jezelf. Door deze tips te volgen, kun je leren omgaan met politieke angst en je welzijn verbeteren. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd mensen zijn die bereid zijn om naar je te luisteren en je te steunen.

American Psychological Association (2020). 2020 Election a Source of Stress for more Americans than the 2106 Presidential Race. https://www.apa.org/news/press/releases/2020/10/election-stress

American Psychological Association (2022). Media Overload is Hurting Our Mental Health. Here are ways to manage headline stress. https://www.apa.org/monitor/2022/11/strain-media-overload

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.