Acupunctuur en autisme

Acupunctuur is een oude Chinese geneeskundepraktijk waarbij dunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden ingebracht. Het wordt traditioneel gebruikt voor pijnverlichting en om de algehele gezondheid te bevorderen. In de moderne tijd wordt acupunctuur steeds vaker toegepast als aanvullende therapie voor diverse aandoeningen, waaronder ADHD en autisme. In dit artikel zoeken we (opnieuw en wederom onbevooroordeeld) uit of dat zinvol is.

Onderzoeksopzet en methodologie

Onderzoek beoordeelde de effectiviteit en veiligheid van acupunctuur bij kinderen met ASS. Deze studie omvatte een systematische review en meta-analyse van 38 gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s) met in totaal 2862 deelnemers. De gebruikte databases omvatten onder andere PubMed en de Cochrane Library. Resultaten werden gemeten met behulp van de Autism Behavior Checklist (ABC), Childhood Autism Rating Scale (CARS), en Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC).

Belangrijkste bevindingen

De resultaten toonden aan dat kinderen die acupunctuur kregen, significante verbeteringen vertoonden in hun ABC-, CARS- en ATEC-scores in vergelijking met kinderen die geen acupunctuur kregen. De effectiviteit van acupunctuur was hoger, met een relatieve risicoreductie (RR) van 1.33, wat betekent dat de kans op verbetering 33% hoger was bij kinderen die acupunctuur ondergingen. Deze verbeteringen omvatten een afname van problematisch gedrag en een verbetering van de sociale communicatie. Opgemerkt moet moet echter worden dat een placebo over het algemeen ook dergelijke scores laat zien.

Bij het overwegen van acupunctuur voor kinderen met autisme is het belangrijk om rekening te houden met hun sensorische gevoeligheden. Veel kinderen met ASS kunnen bijzonder gevoelig zijn voor aanraking en pijn, wat het gebruik van naalden op z’n minst onaangenaam kan maken. Dit kan stress en ongemak veroorzaken tijdens de behandeling.

In de meeste studies werden geen ernstige bijwerkingen gemeld. Slechts één studie rapporteerde milde bijwerkingen zoals blauwe plekken en jeuk op de plaats van de naaldinvoer, die de behandeling niet verstoorden.

De praktijk

Voor ouders die op zoek zijn naar aanvullende therapieën voor hun kinderen met autisme, biedt acupunctuur een veilige en potentieel effectieve optie. Het kan worden geïntegreerd in bestaande behandelplannen zoals gedragstherapie en muziektherapie.

Kritiek

Hoewel de bevindingen voorzichtig positief lijken, moet worden opgemerkt dat de meeste geïncludeerde studies een hoog risico op bias hadden en de kwaliteit van het bewijsmateriaal als laag werd beoordeeld. Het gebrek aan blindering en het variëren van de methoden dragen stevig bij aan deze beperkingen. Verder onderzoek met striktere methodologische normen is daarom noodzakelijk.

Gezien het beperkte bewijs voor de effectiviteit van acupunctuur, moeten ouders zorgvuldig afwegen of de potentiële voordelen opwegen tegen de mogelijke sensorische ongemakken. Het is raadzaam om dit te bespreken met een zorgverlener en uiteraard het kind zelf (mits oud genoeg) om een weloverwogen beslissing te nemen.

Lun T, Lin S, Chen Y, Zhao Y, Wang D, Li L, Yu J. Acupuncture for children with autism spectrum disorder: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2023 Feb 22;102(8):e33079. doi: 10.1097/MD.0000000000033079. PMID: 36827010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.