autisme

Nature-Based Interventions: Autisme en de kracht van de natuur

De zoektocht naar effectieve hulp en behandeling voor kinderen met autisme heeft geleid tot een groeiende interesse in Nature-Based Interventions (NBIs). Maar wat zijn NBIs precies en waarom kunnen ze relevant zijn voor kinderen met ASS?

NBIs zijn professioneel geleide, doelgerichte benaderingen die de gezondheid en het welzijn bevorderen door individuen actief te betrekken bij gestructureerde natuurervaringen. Dit kan variëren van tuinieren en paardrijden tot avontuurlijke activiteiten zoals surfen en wandelen. Het belangrijkste doel van NBIs is om specifieke gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken, zoals het verbeteren van sociale vaardigheden, het verminderen van stress en het bevorderen van fysieke activiteit.

Hoe werken NBIs?

NBIs maken gebruik van de natuurlijke omgeving om therapeutische voordelen te bieden. Er zijn verschillende soorten NBIs, elk met unieke activiteiten en doelen. Enkele populaire vormen van NBIs zijn:

  • Paardentherapie (Equine-Assisted Therapy): Hierbij werken kinderen met paarden onder begeleiding van getrainde therapeuten. Deze vorm van therapie kan helpen bij het verbeteren van motorische vaardigheden, sociale interactie en zelfvertrouwen.
  • Tuintherapie (Horticultural Therapy): Kinderen nemen deel aan tuinieractiviteiten zoals planten, water geven en oogsten. Deze activiteiten bevorderen niet alleen fysieke activiteit maar ook zintuiglijke stimulatie en ontspanning.
  • Avontuurlijke activiteiten (Adventure Therapy): Activiteiten zoals surfen, wandelen en kamperen worden gebruikt om zelfvertrouwen, teamwork en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.

NBIs werken door kinderen bloot te stellen aan de natuurlijke omgeving, wat kan leiden tot een vermindering van stresshormonen, een verbetering van de stemming en een toename van fysieke activiteit. Deze ervaringen kunnen ook sociale interactie en communicatie bevorderen door middel van groepsactiviteiten en gedeelde ervaringen.

Wetenschappelijk onderzoek

Een recent systematisch literatuuronderzoek heeft de effecten van NBIs op kinderen met ASS uitgebreid onderzocht. Het onderzoek, dat 24 studies met in totaal 717 deelnemers omvatte, heeft enkele veelbelovende bevindingen opgeleverd.

Een van de belangrijkste bevindingen is dat NBIs een significante verbetering laten zien in sociale communicatie bij kinderen met ASS. Dit betekent dat kinderen die deelnemen aan natuurgebaseerde activiteiten beter in staat zijn om met anderen te communiceren en sociale signalen te begrijpen. Daarnaast toonden de studies aan dat NBIs hyperactiviteit en prikkelbaarheid bij kinderen met ASS kunnen verminderen, wat kan bijdragen aan een rustiger en meer gefocust gedrag.

Sensorische functies, zoals aandacht en afleidbaarheid, bleken ook te verbeteren door deelname aan NBIs. Dit is vooral belangrijk omdat kinderen met ASS vaak moeite hebben met sensorische verwerking, wat hun dagelijks functioneren kan beïnvloeden.

Voordelen van NBIs

De voordelen van NBIs voor kinderen met ASS zijn talrijk en gevarieerd. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen besproken:

autisme
  • Verbeterde sociale communicatie: NBIs helpen kinderen om sociale vaardigheden te ontwikkelen door middel van interactie met anderen en de natuurlijke omgeving. Dit kan leiden tot betere sociale relaties en een gevoel van verbondenheid.
  • Verminderde hyperactiviteit en prikkelbaarheid: Door de kalmerende effecten van de natuur en de fysieke activiteit die NBIs met zich meebrengen, kunnen kinderen met ASS minder hyperactief en prikkelbaar worden.
  • Verbeterde sensorische functies: NBIs kunnen kinderen helpen om beter om te gaan met sensorische prikkels, wat kan leiden tot een verbeterde aandacht en minder afleidbaarheid.
  • Algemeen welzijn: Deelname aan NBIs kan bijdragen aan een beter algemeen welzijn door het verminderen van stress, het bevorderen van fysieke activiteit en het bieden van positieve en plezierige ervaringen.

De praktijk

Ouders en verzorgers kunnen NBIs op verschillende manieren in het leven van hun kinderen integreren. Hier zijn enkele praktische tips en voorbeelden:

  • Thuis tuinieren: Creëer een kleine tuin of plantentuin thuis waar kinderen kunnen helpen met planten en verzorgen. Dit biedt niet alleen fysieke activiteit maar ook een zintuiglijke ervaring die ontspannend kan zijn.
  • Paardentherapieprogramma’s: Zoek naar lokale paardentherapieprogramma’s die kinderen kunnen helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Deze programma’s worden vaak geleid door getrainde therapeuten en bieden een gestructureerde omgeving.
  • Buitenavonturen: Plan regelmatige uitstapjes naar parken, bossen of stranden. Activiteiten zoals wandelen, fietsen en picknicken in de natuur kunnen zowel fysiek als mentaal heilzaam zijn voor kinderen met ASS.

Een voorbeeld uit de praktijk is het “Surfing for Autism” programma, waar kinderen leren surfen onder begeleiding van getrainde instructeurs. Deze activiteit combineert fysieke oefening met plezier en biedt kinderen de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren en sociale interacties aan te gaan.

Toekomst

Hoewel het huidige onderzoek veelbelovende resultaten laat zien, is er behoefte aan verder onderzoek om de langetermijneffecten van NBIs te begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken hoe NBIs kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van kinderen met ASS. Dit omvat het ontwikkelen van gepersonaliseerde programma’s die rekening houden met de unieke uitdagingen en sterke punten van elk kind.

Fan MSN, Li WHC, Ho LLK, Phiri L, Choi KC. Nature-Based Interventions for Autistic Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA Netw Open. 2023 Dec 1;6(12):e2346715. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.46715. PMID: 38060224; PMCID: PMC10704280.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.