ADHD

Onderzoek naar loopgedrag bij kinderen met ADHD

Kinderen met ADHD hebben vaak te maken met symptomen van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen kunnen het dagelijks leven op vele manieren beïnvloeden, waaronder hun motorische vaardigheden. Recente onderzoeken hebben gesuggereerd dat zelfs basisvaardigheden zoals lopen kunnen verschillen bij kinderen met ADHD. In dit artikel bespreken we de bevindingen van een systematisch literatuuronderzoek naar loopgedrag bij kinderen met ADHD.

Het doel van het onderzoek was om te achterhalen of er verschillen zijn in het loopgedrag van kinderen met ADHD in vergelijking met typisch ontwikkelende (TD) kinderen. Het onderzoek omvatte een systematische review van 12 studies die verschillende aspecten van het lopen onderzochten, zoals zelfgekozen loopsnelheid, lopen in complexe situaties en lopen terwijl een andere taak wordt uitgevoerd. De studies includeerden kinderen van 5 tot 18 jaar oud.

Normaal loopgedrag

Uit het onderzoek bleek dat het loopgedrag bij normaal, zelfgekozen tempo, over het algemeen vergelijkbaar was tussen kinderen met ADHD en neurotypsche kinderen. Er waren echter enkele specifieke verschillen. Zo was de variabiliteit in loopparameters zoals stap- en paslengte hoger bij kinderen met ADHD. Dit betekent dat kinderen met ADHD minder consistente stappen nemen, wat kan wijzen op minder geautomatiseerd lopen en meer inzet van cognitieve middelen tijdens het lopen.

Loopgedrag in complexe situaties

Bij het lopen in complexe situaties, zoals lopen met obstakels of lopen met een snelle pas, werden grotere verschillen waargenomen. Kinderen met ADHD liepen vaak sneller dan neurotypsche kinderen, wat mogelijk te maken heeft met hun neiging tot impulsiviteit en hyperactiviteit. Dit snellere lopen ging echter vaak gepaard met meer fouten en minder precieze bewegingen. Bijvoorbeeld, bij snelle staptaken hadden kinderen met ADHD meer moeite om het juiste ritme aan te houden en maakten zij meer timingfouten.

Loopgedrag in dubbele taken

Wanneer kinderen met ADHD tijdens het lopen een andere taak moesten uitvoeren, zoals praten of rekenen, vertoonde hun loopgedrag vaak meer variabiliteit en verminderde prestaties.

ADHD

Dit wijst erop dat het uitvoeren van een cognitieve taak tegelijkertijd met lopen meer impact heeft op kinderen met ADHD dan op neurotypsche kinderen. Dit kan te maken hebben met de beperkingen in de executieve functies die vaak geassocieerd worden met ADHD.

Meachon EJ, Klupp S, Grob A. Gait in children with and without ADHD: A systematic literature review. Gait Posture. 2023 Jul;104:31-42. doi: 10.1016/j.gaitpost.2023.06.003. Epub 2023 Jun 7. PMID: 37307762.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.