ADHD bij volwassenen

ADHD bij volwassenen is een vorm van neurodiversiteit waarbij het moeilijk is om de aandacht vast te houden. Je kunt ook geneigd zijn om impulsief te handelen of te veel energie te hebben. Ongeveer 4% tot 5% van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft ADHD, wat staat voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

Elke volwassene die ADHD heeft, had het als kind ook. Sommigen werden al in hun jeugd gediagnosticeerd, maar anderen ontdekten het pas later in het leven. Ongeveer 60% heeft het als volwassene nog steeds.

Symptomen van volwassen ADHD

Bij volwassen ADHD kunnen de symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen ze in de loop der tijd veranderen. Ze kunnen je veel beïnvloeden, of ze kunnen je niet veel last bezorgen. Problemen kunnen constant zijn of afhangen van de situati

Je kunt problemen hebben met:

 • Concentratie
 • Het volgen van instructies
 • Informatie onthouden
 • Taken organiseren
 • Uitstellen
 • Verveling
 • Angst
 • Depressie
 • Boosheid beheersen
 • Impulsiviteit
 • Laag zelfbeeld
 • Stemmingswisselingen
 • Relatieproblemen
 • Middelenmisbruik of verslaving
 • Motivatie
 • Rusteloosheid
 • Te veel praten

Geen twee mensen met ADHD zijn hetzelfde. Je kunt je misschien goed concentreren als je geïnteresseerd bent in of opgewonden bent over wat je doet. Maar sommige mensen met ADHD hebben onder alle omstandigheden moeite met focussen.

Sommige mensen zoeken stimulatie, terwijl anderen het vermijden. Bovendien kunnen sommige mensen met ADHD teruggetrokken en asociaal zijn, terwijl anderen juist heel sociaal zijn en van de ene relatie naar de andere gaan.

Complicaties

Als je volwassen ADHD hebt, kun je een langdurig patroon van problemen ervaren in verschillende aspecten van je leven. Dit kan onder meer omvatten:

 • Problemen op school
 • Een geschiedenis van slechte cijfers of het herhalen van een klas
 • In de problemen komen op school
 • Problemen op het werk
 • Frequente baanwisselingen
 • Slechte prestaties op het werk
 • Ongelukkig zijn met je baan
 • Problemen in het leven
 • Verkeersboetes, auto-ongelukken of het intrekken van je rijbewijs
 • Misbruik van alcohol of drugs
 • Geldproblemen
 • Relatieproblemen
 • Instabiele relaties
 • Een geschiedenis van scheiding of echtscheiding
 • Meerdere huwelijken

Soorten volwassen ADHD

Er zijn drie belangrijke types ADHD:

 1. Ongedifferentieerde ADHD. Met dit type zijn je symptomen voornamelijk gericht op afgeleid zijn en moeite hebben om de aandacht vast te houden. Je kunt ongeorganiseerd zijn, vaak dingen kwijtraken of moeite hebben met het opvolgen van instructies. Vroeger noemden artsen dit type ADD.
 2. Hyperactief/impulsieve ADHD. Als je dit type hebt, draaien de meeste van je symptomen om impulsief handelen of overactief zijn. Je voelt je rusteloos, hebt moeite om stil te zitten of praat veel. Je kunt ook anderen onderbreken of moeite hebben om op je beurt te wachten.
 3. Gecombineerde ADHD. Dit is het meest voorkomende type ADHD. Als je dit type hebt, heb je symptomen van beide andere types.

Oorzaken

Wetenschappers weten niet precies wat iemand ADHD veroorzaakt, maar onderzoek heeft aangetoond dat het in families voorkomt.

Ze weten wel dat mensen met ADHD verschillen hebben in de structuur van hun hersenen. Het duurt langer voordat hun hersenen volledig volgroeid zijn. De zenuwcellen die signalen in de hersenen verzenden en ontvangen, werken ook anders.

Risicofactoren

Je hebt een hoger risico op ADHD als je een naast familielid, zoals een broer of ouder, met de aandoening hebt. De kans is 1 op 4 dat een kind met ADHD een ouder heeft die het ook heeft.

Onderzoekers kijken naar andere mogelijke risicofactoren, waaronder:

 • Alcoholgebruik, roken of drugsgebruik tijdens de zwangerschap
 • Hersenletsel
 • Blootstelling aan giftige stoffen in de omgeving (zoals lood) in de baarmoeder of tijdens de kindertijd
 • Vroeggeboorte en laag geboortegewicht

Epidemiologie

Een grote enquête heeft aangetoond dat 4,4% van de volwassenen tussen de 18 en 44 jaar in de Verenigde Staten ADHD heeft. Ongeveer 62% is man en 38% is vrouw, volgens de enquête. De etnische groep die het meest waarschijnlijk een diagnose van ADHD krijgt, zijn mensen van niet-Hispanic White-afkomst. Het percentage ADHD bij andere groepen is:

 • 2,1% voor Hispanic volwassenen
 • 1,9% voor Black volwassenen
 • 3,6% voor andere etnische groepen (De enquête heeft deze categorie niet verder onderverdeeld.)

Diagnose

Geen enkele test kan ADHD diagnosticeren. Als je denkt dat je het hebt, zoek dan een psychiater die ervaring heeft met het diagnosticeren en behandelen van mensen met ADHD.

De arts kan:

 • Vragen om een lichamelijk onderzoek te ondergaan om ervoor te zorgen dat andere medische problemen je symptomen niet veroorzaken
 • Wat bloed van je afnemen en testen
 • Psychologisch onderzoek aanbevelen
 • Vragen stellen over je medische geschiedenis
 • Hoewel experts het niet eens zijn over een leeftijd waarop ADHD voor het eerst kan worden gediagnosticeerd, zijn ze het erover eens dat mensen het niet plotseling als volwassenen krijgen. Daarom zal een arts bij het zien van jou vragen naar je gedrag en eventuele symptomen die je als kind had. Ze kunnen ook:
 • Je schoolrapporten bekijken. Ze zullen opmerkingen zoeken over gedragsproblemen, slechte concentratie, gebrek aan inzet of onderpresteren in vergelijking met je potentieel.
 • Met je ouders praten om te zien of je als kind symptomen had.
 • De arts zal ook vragen of iemand anders in je familie ADHD heeft.

Het kan voor volwassenen moeilijker zijn om gediagnosticeerd en behandeld te worden voor ADHD dan voor kinderen. Experts dachten vroeger dat alle kinderen uit de aandoening groeiden, dus veel zorgverleners hebben geen training in ADHD bij volwassenen. En omdat veel mensen met volwassen ADHD ook andere aandoeningen zoals depressie of angst hebben, kunnen die problemen de symptomen van ADHD overschaduwen

Mannen maken 62% uit van de volwassenen met ADHD, terwijl vrouwen 38% uitmaken, volgens een grote enquête. Ter vergelijking: jongens hebben meer dan twee keer zoveel kans als meisjes om de diagnose ADHD te krijgen. Waarom wordt het genderverschil kleiner bij volwassenen? Sommige deskundigen denken dat dit komt doordat de aandachtsproblemen die vrouwen vaak hebben, niet verdwijnen naarmate je ouder wordt. Maar hyperactieve symptomen, die vaker voorkomen bij jongens, nemen vaak af.

Een grote, 10-jarige studie heeft aangetoond dat blanke mensen, vooral jonge blanke mannen, vaker de diagnose ADHD krijgen dan mensen die zwart, Hispanic, Aziatisch, inheems Amerikaans of Pacific Islander zijn. Het is niet duidelijk of dit komt doordat bepaalde groepen waarschijnlijker de aandoening hebben of er zorg voor zoeken, of omdat artsen eerder geneigd zijn om het in bepaalde groepen te diagnosticeren.

Behandeling

Behandelplannen kunnen medicatie, therapie, meer leren over ADHD en familieondersteuning omvatten. Samen kunnen deze dingen je helpen nieuwe manieren te vinden om dingen te doen die het dagelijks leven gemakkelijker kunnen maken. Dit kan je over het algemeen een beter gevoel geven en je zelfverzekerder maken.

Het is belangrijk om je volledig door een arts te laten onderzoeken. Mensen met ADHD hebben vaak ook andere aandoeningen. Je kunt ook een leerstoornis, angst of een andere stemmingsstoornis, obsessief-compulsieve stoornis of een afhankelijkheid van drugs of alcohol hebben. Het kennen van het volledige beeld kan ervoor zorgen dat je het beste plan krijgt dat bij je past.

Medicatie

Volwassenen met ADHD krijgen vaak stimulerende medicijnen voorgeschreven. Studies tonen aan dat ongeveer twee derde van de volwassenen met ADHD die deze medicijnen gebruiken, grote verbeteringen in hun symptomen hebben.

Voorbeelden van stimulerende medicijnen zijn:

 • Amfetamine/dextroamfetamine (Adderall, Adderall XR)
 • Dexmethylfenidaat (Focalin)
 • Dextroamfetamine (Dexedrine)
 • Lisdexamfetamine (Vyvanse)
 • Methylfenidaat (Concerta, Daytrana, Metadate, Methylin, Quillivant XR, Ritalin)

Stimulerende middelen zijn niet altijd ideaal. Waarom? Ze kunnen verslavend zijn. Dat betekent dat ze misbruikt kunnen worden. Sommige volwassenen met ADHD hebben problemen met middelenmisbruik of hebben hier in het verleden mee te maken gehad. Het kan ook moeilijk zijn om je te herinneren om ze in te nemen. Kortwerkende stimulantia (in tegenstelling tot langwerkende) kunnen snel uitwerken. Aangezien mensen met ADHD moeite kunnen hebben met plannen en structuur, kan het een uitdaging zijn om ze meerdere keren per dag in te nemen. Het kan ook moeilijk zijn om het juiste moment te bepalen om ze in te nemen. Als mensen ervoor kiezen om ze ’s avonds niet meer in te nemen, kunnen ze moeite hebben met focussen om huishoudelijk werk te doen, rekeningen te betalen, kinderen te helpen met huiswerk of te rijden. Maar als ze ze later op de dag innemen, kunnen ze de verleiding hebben om alcohol of andere dingen te gebruiken “om te ontspannen”.

Niet-stimulerende medicijnen. Artsen kunnen ook een niet-stimulerend medicijn aanbevelen dat je op zichzelf of samen met een stimulant kunt innemen. Dit zijn:

 • Atomoxetine (Strattera)
 • Clonidine (Kapvay)
 • Guanfacine (Intuniv)
 • Therapie en andere gedragstherapieën

Je kunt ook overwegen om deze op te nemen in je behandelplan:

 • Cognitieve en gedragstherapie. Dit kan helpen met zelfrespect.
 • Ontspanningstraining en stressbeheer. Dit kan angst en stress verminderen.
 • Levenscoaching. Het kan je helpen doelen te stellen. Plus, het kan je helpen nieuwe manieren te leren om georganiseerd te blijven, zowel thuis als op het werk.
 • Werkbegeleiding of mentoring. Dit kan je ondersteunen op het werk. Het kan je helpen betere werkrelaties te hebben en de prestaties op het werk te verbeteren.
 • Gezinsvoorlichting en therapie. Dit kan jou en je geliefden helpen ADHD beter te begrijpen. Het kan je ook helpen manieren te vinden om de invloed ervan op het leven van iedereen te verminderen.
 • Alternatieve behandelingen voor volwassen ADHD

Onderzoekers hebben niet veel bewijs gevonden dat alternatieve behandelingen de symptomen van volwassen ADHD kunnen verlichten.

Maar sommige studies hebben aangetoond dat mindfulness-meditatie je stemming kan verbeteren en je kan helpen je beter te concentreren. Deze vorm van meditatie maakt gebruik van centreringstechnieken, zoals begeleide verbeelding of diep ademhalen, om je geest en lichaam te ontspannen.

Als je overweegt een alternatieve behandeling te proberen, praat dan eerst met je arts. Ze kunnen je helpen de voor- en nadelen af te wegen.

Leven met ADHD

Als je ADHD hebt, kunnen zelfs eenvoudige taken zoals boodschappen doen of rekeningen betalen soms overweldigend aanvoelen. Iedereen kan stemmingswisselingen, verlies van focus en moeite met georganiseerd blijven hebben, maar als je ADHD hebt, zal je hier dagelijks mee om moeten gaan.

Je arts kan medicatie of andere behandelingen aanbevelen om je beter te kunnen concentreren, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om het leven met ADHD beheersbaar te maken.

Volwassen ADHD brengt extra kosten met zich mee op verschillende gebieden, zoals medische kosten en productiviteitsverlies. Uit een onderzoek bleek dat volwassenen met ADHD gemiddeld $ 2500 per jaar extra uitgeven aan zorg, waaronder medicijnen, doktersbezoeken en meer. Maar onbehandelde ADHD kan nog kostbaarder zijn als het leidt tot zaken als verkeersboetes, boetes voor late betaling en impulsief uitgeven.

Deze stappen kunnen je helpen om symptomen te verminderen en ermee om te gaan wanneer ze zich voordoen:

 • Medicijnen nemen zoals voorgeschreven. Als je medicatie gebruikt voor ADHD of een andere aandoening, neem ze dan precies zoals voorgeschreven. Twee doses tegelijk nemen om gemiste doses in te halen, kan schadelijk zijn voor jou en anderen. Als je bijwerkingen of andere problemen opmerkt, praat dan zo snel mogelijk met je arts.
 • Organiseren. Kies een rustig en ontspannen moment, misschien ’s avonds voor het slapengaan, en plan de volgende dag uit, tot elke taak. Maak een realistische lijst van dingen die je moet doen. Wissel dingen die je wilt doen af ​​met dingen die je niet wilt doen om je geest betrokken te houden. Gebruik een dagplanner, herinneringsapp, timer, laat notities voor jezelf achter en zet je wekker wanneer je een afspraak of andere activiteit moet onthouden.
 • Wees realistisch over tijd: Je hersenen werken anders dan die van andere mensen en het kan langer duren om dingen voor elkaar te krijgen. Dat is oké. Bepaal een realistisch tijdsbestek voor je dagelijkse taken – en vergeet niet tijd in te plannen voor pauzes als je denkt dat je die nodig hebt.
 • Langzaam ademhalen. Als je geneigd bent dingen te doen waar je later spijt van krijgt, zoals anderen onderbreken of boos worden op anderen, beheers de impuls door te pauzeren. Tel tot 10 terwijl je langzaam ademhaalt in plaats van te handelen. Meestal zal de impuls net zo snel verdwijnen als dat hij verscheen.
 • Verminder afleidingen. Wanneer het tijd is om aan de slag te gaan en iets gedaan te krijgen, haal dan de afleidingen weg. Als je merkt dat je afgeleid wordt door harde muziek of de televisie, zet het dan uit of gebruik oordopjes of ruisonderdrukkende koptelefoons om geluiden te dempen. Zet je telefoon op stil. Verplaats jezelf naar een rustigere locatie, of vraag anderen om de dingen minder afleidend te maken. Als het kan, werk dan in een kamer waar je de deur kunt sluiten. Richt je ruimte zo in dat je je kunt concentreren.
 • Controleer de rommel. Nog een manier om je geest tot rust te brengen is om je ruimte op te ruimen en dingen die je niet nodig hebt weg te halen. Het kan afleidingen voorkomen en het kan je helpen georganiseerd te blijven omdat je minder dingen hebt om op te ruimen. Ga digitaal – verwijder je naam van ongewenste mailinglijsten en betaal rekeningen online. Schaf enkele organisatiehulpmiddelen aan, zoals bakken onder het bed of houders aan de deur. Vraag een vriend om te helpen als het lijkt alsof je in een zee van rommel zwemt en je niet weet waar te beginnen.
 • Extra energie verbranden. Beweging is goed voor iedereen, maar het kan meer doen dan je hartgezondheid verbeteren als je ADHD hebt. Zelfs een beetje regelmatige lichaamsbeweging kan ADHD-symptomen verlichten. Als je hyperactief bent of rusteloosheid voelt, heb je mogelijk een manier nodig om wat energie kwijt te raken. Beweging, een hobby of andere bezigheden kunnen goede keuzes zijn. Streef naar 20 tot 30 minuten per dag. Als je op een kantoor werkt, kan een stevige wandeling tijdens de lunch je helpen de dip van je hersenen in de middag te verslaan. Na het sporten voel je je meer gefocust en heb je meer energie om je aan je taak te houden.
 • Leer nee te zeggen: Impulsief gedrag kan een bijwerking zijn van ADHD. Dit betekent dat je brein mogelijk meer hooi op je vork neemt dan het aankan. Als je je overweldigd voelt, leer dan nee te zeggen. Nee zeggen betekent dat je prioriteit geeft aan je taken, zodat je de belangrijkste taken kunt afhandelen. Er is niets mis met zeggen dat je je niet kunt aanmelden voor een extra project op het werk of dat je deze week niet kunt helpen met de vrijwilligersactiviteiten van je kind. Je doet jezelf en iedereen om je heen een plezier door eerlijk te zijn over wat je kunt doen.
 • Gebruik een time-out: Als je jezelf ervan weerhoudt iets te doen waar je later spijt van krijgt, geef jezelf dan een time-out. Als je de impuls hebt om iemand te onderbreken of te zeggen wat je denkt, doe dan een snelle mentale check voordat je iets zegt. Denk na over hoe je je zult voelen als je handelt op de impuls. Is het het echt waard? Wat zijn de gevolgen van wat je wilt doen? Soms zal de impuls verdwijnen als je wacht voordat je handelt. Andere keren zal het je helpen om iets anders te zeggen dan je oorspronkelijk dacht.
 • Neem contact op met anderen: Het kan nuttig zijn om vrienden, familieleden of collega’s te betrekken als je wilt werken aan het beheersen van ADHD-symptomen. Ze kunnen je eraan herinneren wanneer je dingen vergeet. Ze kunnen je helpen herinneren aan belangrijke data of je een duwtje in de goede richting geven wanneer je afgeleid bent.
 • Leer de gevolgen van impulsief gedrag: Als je merkt dat je impulsief handelt en je later spijt hebt, probeer dan een beslissing te nemen over je acties. Het kan helpen om na te denken over wat je impulsieve acties je hebben gekost. Overweeg of de gevolgen het waard waren.
 • Maak een plan: Maak je geen zorgen als je afgeleid raakt en het niet voor elkaar krijgt om te doen wat je had gepland. Het is normaal en het is gebeurd met de beste mensen. Maar het kan helpen om een plan te hebben om weer op de rails te komen. Als je een plan hebt om weer te focussen, kun je je beter voorbereiden om met afleidingen om te gaan en weer in actie te komen.
 • Herken het verschil tussen afleidingen en impulsen: Afleidingen kunnen je uit balans brengen en je uit je evenwicht halen, maar impulsieve acties kunnen je leven echt verpesten. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen, zodat je weet wanneer je je kunt afwenden en wanneer je jezelf moet dwingen om niet te handelen.
 • Leer van je fouten: Als je een impulsieve beslissing hebt genomen die je hebt betreurd, leer er dan van. Het belangrijkste is niet dat je een fout hebt gemaakt, maar wat je ervan leert en wat je de volgende keer anders kunt doen.
 • Wees geduldig met jezelf: Als je merkt dat je te snel oordeelt, erger wordt dan je wilt of dingen doet waar je later spijt van hebt, geef jezelf dan een pauze. Iedereen maakt fouten. En iedereen heeft momenten waarop ze zich niet concentreren of niet doen wat ze van plan waren. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en jezelf te vergeven.
 • Mayo Clinic: “Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD),” “Mindfulness exercises.”
 • Attention Deficit Disorder Association: “Types of ADHD in Adults: Understanding the Differences,” “ADHD Diet For Adults: Foods to Eat and Avoid.”
 • FamilyDoctor.org: “Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).”
 • National Institute of Neurological Disorders and Stroke: “NINDS Attention Deficit-Hyperactivity Disorder Information Page.”
 • National Institute of Mental Health: “Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).”
 • Understood: “Understanding Executive Function Issues.”
 • Additude: “Executive-Function Deficits in Children.”
 • Centre for ADHD Awareness, Canada: “ADHD in the Workplace.”
 • CHADD of Northern California: “How Adult ADHD Affects Relationships: Strategies for Coping.”
 • CHADD: “Organization and Time Management,” “Healthcare Disparities and ADHD,” “General Prevalence of ADHD,” “Feeling Stressed? It Can Make ADHD Symptoms Seem Worse,” “What It’s Like to Have ADHD: Presentations Change Throughout Life.”
 • CDC: “What Is ADHD?”
 • Cleveland Clinic: “Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in Adults,” “Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD).”
 • American Journal of Psychiatry: “The prevalence and correlates of adult ADHD in the United States: Results from the National Comorbidity Survey Replication.”
 • PLOS One: “Gender differences in adult ADHD: Cognitive function assessed by the test of attentional performance.”
 • JAMA Network Open: “Trends in the Prevalence and Incidence of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Among Adults and Children of Different Racial and Ethnic Groups.”
 • Journal of General Internal Medicine: “Medical Expenditures Associated with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Among Adults in the United States by Age, 2015-2019.”
 • American Academy of Family Physicians: “Management Approach and Treatment Options.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.