Vaker zelfmoordgedachten bij intelligente autist

Een recente studie uitgevoerd door de Universiteit van Iowa toont aan dat kinderen met autisme en een hoog IQ een verhoogd risico lopen op suïcidale gedachten en zelfmoordgedrag.

Voor deze studie hebben de onderzoekers bijna 6.500 kinderen tussen 6 en 17 jaar oud geanalyseerd, die deelnamen aan een landelijke enquête over gezondheid en welzijn. Uit de resultaten bleek dat kinderen met autisme en een IQ van 100 of hoger bijna negen keer meer kans hadden op suïcidale gedachten vergeleken met kinderen zonder autisme. Bovendien hadden kinderen met autisme en een hoog IQ bijna vijf keer meer kans om een zelfmoordpoging te doen.

Gevoelens van isolement

De onderzoekers suggereren dat de combinatie van autisme en een hoog IQ bij deze kinderen kan leiden tot gevoelens van isolement en een gebrek aan sociale steun, waardoor ze vatbaarder zijn voor psychische problemen en suïcidale gedachten. Het hebben van autisme kan ertoe leiden dat kinderen zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten en moeite hebben om sociale interacties aan te gaan. Bovendien kan een hoog IQ het voor kinderen moeilijker maken om verbinding te maken met anderen omdat ze zich intellectueel anders kunnen voelen.

Het is belangrijk dat clinici en zorgverleners zich bewust zijn van dit verhoogde risico op suïcidaal gedrag bij kinderen met autisme en een hoog IQ, en passende interventies bieden om hen te ondersteunen. Er moet meer onderzoek worden gedaan om de specifieke factoren te begrijpen die bijdragen aan het verhoogde risico op zelfmoordgedachten en -gedrag bij deze kinderen, zodat effectievere preventie- en interventiestrategieën kunnen worden ontwikkeld. Het is essentieel dat we kinderen met autisme en een hoog IQ helpen om hun sterke kanten te benutten en hun zelfvertrouwen te vergroten, terwijl we tegelijkertijd de nodige ondersteuning bieden om hun kwetsbaarheden te verminderen.

Denk je aan zelfmoord?
Bel gratis 0800-0113
www.113.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.