Foto van videospel

ADHD en de relatie met gamen

Mensen met ADHD hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van cyberverslavingen die te maken hebben met computers, videogames en internet. Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen ADHD en internetverslaving en dat mensen met dergelijke verslavingen ernstigere ADHD-symptomen hebben. Kinderen met ADHD zijn kwetsbaarder voor verslavend gedrag bij videogames, en er is een positieve correlatie tussen de ernst van ADHD-symptomen en overmatig gebruik van videogames.

Risico’s, maar ook nuttig

Mensen met ernstigere ADHD-symptomen hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van symptomen van videogameverslaving en dragen de negatieve gevolgen daarvan. Ondanks deze negatieve associatie kan het spelen van videogames nuttig zijn voor de diagnose en behandeling van ADHD.

Waarom voelen mensen met ADHD zich meer aangetrokken tot videogames? Dit kan te maken hebben met het feit dat kinderen met ADHD moeite hebben zich te concentreren en videogames fungeren als ankers die hun aandacht trekken. Bovendien ontvangen ze dopamine-ontladingen door deze activiteit, waardoor ze zich beter voelen.

Enkele waarschuwingssignalen dat het gebruik van videogames problematisch kan zijn, zijn onder andere het verlies van begrip van tijd, het verwaarlozen van andere activiteiten, het liegen over het gebruik van videogames, en het vertonen van ontwenningsverschijnselen kort na het stoppen met gamen.

Als het gaat om het gebruik van videogames door kinderen met ADHD, tonen onderzoeken aan dat videogames enkele voordelen kunnen hebben, zoals het sneller kunnen wisselen van taken en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Videogames kunnen ook helpen bij het verbeteren van het geheugen, ruimtelijke visualisatie, lezen, taalvaardigheden en wiskundige vaardigheden.

Hier zijn enkele suggesties om functioneel gebruik van videogames te maken: stel een tijd in om te spelen, zorg voor plannen die niet compatibel zijn met gamen, deel tijd met vrienden buiten het virtuele domein, en zoek professionele hulp als dat nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.