Autisme versus sociale angst

Autisme en sociale angst zijn twee verschillende aandoeningen die toch veel overeenkomsten kunnen vertonen. Mensen met beide diagnoses kunnen bepaalde percepties, gedragingen en uitdagingen delen en beide aandoeningen kunnen naast elkaar bestaan. De sociale en communicatieve uitdagingen zijn een gedeeld element dat een belangrijke dagelijkse beperking veronderstelt. Sociale angstdiagnoses worden soms ten onrechte gesteld bij mensen die eigenlijk tot het autistisch spectrum behoren. Het begrijpen van hun overeenkomsten en relaties kan helpen om een meer geschikte interventie te begrijpen en te plannen.

Autisme (eigenlijk autismespectrumstoornissen of ASS) is een neurologische ontwikkelingsstoornis die voornamelijk de sociale communicatie en gedragspatronen en interesses beïnvloedt. Er zijn verschillende niveaus van ernst, variërend van mild tot ernstig. Sociale angst, aan de andere kant, is een angststoornis die wordt gekenmerkt door een aanhoudende en onredelijke angst voor de oordelen van anderen. Dit kan ertoe leiden dat het individu sociale situaties vermijdt of deze met groot ongemak doorstaat.

Autist ontwikkelt vaker sociale angst

Hoewel autisme en sociale angst veel verschillen, delen ze ook veel crossover-symptomen en gemeenschappelijke symptomen, zoals moeite hebben met zich aanpassen aan en zich comfortabel voelen bij menselijke interacties, maskeren en conformeren om geaccepteerd te worden, en lijden bij sociale interacties. Mensen met autisme hebben ook meer kans om sociale angst te ontwikkelen dan neurotypische mensen, omdat ASS verschillende kenmerken heeft die bijdragen aan het verhogen van sociale angstsymptomen, zoals communicatieproblemen en moeilijkheden bij het interpreteren van lichaamstaal.

Het begrijpen van deze relaties kan leiden tot een betere diagnose en behandeling van beide aandoeningen. Bij het behandelen van mensen met ASS die ook sociale angst hebben, is het belangrijk om rekening te houden met de unieke uitdagingen die zij tegenkomen bij sociale interacties. Sociale vaardigheidstraining kan hierbij helpen, evenals cognitieve gedragstherapie om angstsymptomen te verminderen. Het begrijpen van de overeenkomsten en relaties tussen autisme en sociale angst kan ook leiden tot meer begrip en acceptatie van mensen met deze aandoeningen in de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.