Dyslexie heeft evolutionaire voordelen

Dyslexie wordt nog te vaak gezien als een lastige aandoening waar men mee moet leren leven. Echter, recent onderzoek wijst erop dat er ook veel voordelen zitten aan dyslexie. Mensen met dyslexie zouden zelfs een belangrijke rol hebben gespeeld in de evolutie van de mensheid.

Creatief

Mensen met dyslexie zijn van nature beter in het ontdekken van nieuwe informatie, zijn bovenmatig creatief en meer gefocust op het uitvinden van nieuwe dingen. Deze “neiging tot ontdekken” is een cruciaal onderdeel geweest in de ontwikkeling van de mens en het overleven van de soort, stellen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Dyslexie is dus niet per se een ontwikkelingsstoornis, maar eerder een uitruil van cognitieve kwaliteiten.

Deze nieuwe kijk op dyslexie heeft consequenties voor het individu en de maatschappij als geheel. Het is belangrijk om de cognitieve kwaliteiten van mensen met dyslexie beter te begrijpen en te waarderen. Scholen, universiteiten en bedrijven kunnen veel kansen laten liggen als het gaat om verkennend of ontdekkend leren. Het aanmoedigen van een andere manier van denken kan ons als mensheid helpen om ons aan te passen aan onze omgeving en de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken.

Onze voorouders specialiseerden zich tot verschillende typen mensen, die elkaar goed aanvulden. De samenwerking van groepen mensen met verschillende kwaliteiten is een belangrijke reden waarom we ons als soort zo goed kunnen aanpassen. Een goede balans tussen het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en het profiteren van de voordelen die ze brengen, is de sleutel tot aanpassen en overleven.

Het multidisciplinaire onderzoek dat aan deze nieuwe kijk op dyslexie ten grondslag ligt, past goed bij de evolutionaire theorieën binnen de paleo-archeologie. Mensen met dyslexie hebben een bovenmatige “neiging tot ontdekken” die goed past bij het evolutionaire voordeel dat de “creatievelingen” hebben in periodes van grote verandering en onzekerheid.

Conclusie

Kortom, dyslexie is meer dan alleen een neurologische aandoening. Het is een uitruil van cognitieve kwaliteiten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid. Door anders naar dyslexie te kijken, kunnen we de cognitieve kwaliteiten van mensen met dyslexie beter begrijpen en waarderen, en zo ons aanpassingsvermogen vergroten.

“Developmental dyslexia essential to human adaptive success” – Frontiers in Psychology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.