Tips voor ouders van kinderen met dyscalculie

Dyscalculie kan het dagelijks functioneren van een kind beïnvloeden. Het kan leiden tot problemen bij het aanleren van rekenvaardigheden en kan ook sociaal-emotionele uitdagingen veroorzaken. Het is belangrijk om te weten hoe je als ouder je kind kunt ondersteunen. In dit artikel geven wij zes tips om kinderen met dyscalculie te helpen.

  1. Psycho-educatie: Als ouder is het belangrijk om te leren wat dyscalculie inhoudt en hoe je kind het beste kunt ondersteunen. Je kunt boeken en artikelen lezen, YouTube-video’s bekijken of bijvoorbeeld een voorlichtingsavond bijwonen.
  2. Waardeer iedere stap: Het is belangrijk om het aanleren van rekenvaardigheden in kleine stapjes te verdelen en structuur aan te brengen. Belangrijk is om niet te kijken naar de hoeveelheid sommen die opgelost worden, maar naar de manier waarop deze opgelost worden. Reageer positief op wat lukt.
  3. Spelenderwijs leren rekenen: Oefenen is belangrijk, maar niet altijd leuk. Computerspelletjes, apps, Rummikub, Lego, Mastermind, puzzelen, kaartspelletjes en kralenkettingen kunnen helpen om spelenderwijs te leren rekenen.
  4. Rekensommen op post-its: Door rekensommen op post-its in huis op te hangen, kan je kind oefenen met het oplossen van sommen. Belangrijk is om de beloning niet te laten afhangen van de hoeveelheid juiste antwoorden, maar van het regelmatig oefenen.
  5. Bewegen, rekenen en dyscalculie: Het combineren van beweging en rekenen kan helpen om kinderen met dyscalculie te motiveren. Denk bijvoorbeeld aan stoepkrijt, bal gooien en parcours lopen.
  6. Zorg voor een gezellige sfeer: Zorg ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt tijdens het oefenen. Maak er een fijn moment van en beloon je kind met iets kleins als alle sommen af zijn.

Met de juiste hulp kan een kind met dyscalculie leren omgaan met de rekenproblemen. Als ouder is het belangrijk om je kind te blijven ondersteunen en aan te moedigen bij het leren accepteren en omgaan met dyscalculie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.