Wat is de rol van ADHD bij de behandeling van eetstoornissen?

Er is een sterke correlatie tussen ADHD en eetstoornissen. In feite hebben mensen met ADHD een veel hoger risico op het ontwikkelen van eetstoornissen dan degenen zonder ADHD. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder impulsiviteit, lage zelfregulatie, lage frustratietolerantie en obsessief-compulsieve gedachten en gedragingen.

ADHD niet de oorzaak

Hoewel ADHD niet de oorzaak is van eetstoornissen, kan het wel een belangrijke rol spelen bij de behandeling ervan. Het is belangrijk voor behandelaars om te erkennen dat ADHD en eetstoornissen vaak samen voorkomen, en dat de behandeling van beide aandoeningen tegelijkertijd kan leiden tot betere resultaten.

Voor mensen met ADHD en eetstoornissen kan het moeilijk zijn om zich te houden aan het geplande eetpatroon en om hun impulsieve gedrag te controleren. Daarom kan het gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT) effectief zijn bij de behandeling van deze aandoeningen. CGT kan helpen bij het leren van vaardigheden om impulsief gedrag te verminderen en om negatieve gedachten en emoties te beheersen.

Mindfulness

Een andere behandelingsoptie is mindfulness. Mindfulness kan helpen bij het verbeteren van de zelfregulatie en het verminderen van stress, wat kan leiden tot een verbeterde eetgedrag. Mindfulness kan ook helpen bij het verbeteren van de focus en concentratie, wat kan helpen bij de behandeling van ADHD.

Bij de behandeling van ADHD en eetstoornissen kan medicatie ook een rol spelen. Stimulerende medicatie, zoals Ritalin of Adderall, kan helpen bij het verminderen van impulsiviteit en hyperactiviteit, wat kan leiden tot een verbeterde eetgedrag. Het is echter belangrijk om te onthouden dat medicatie alleen niet genoeg is en dat het moet worden gecombineerd met andere behandelingen, zoals CGT en mindfulness.

Geduld nodig

Ten slotte is het belangrijk om te erkennen dat de behandeling van ADHD en eetstoornissen langdurig kan zijn. Het kan tijd kosten om nieuwe vaardigheden te leren en oude gewoonten te doorbreken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en om te blijven werken aan de behandeling, zelfs als het moeilijk wordt.

Kortom, ADHD kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van eetstoornissen. Door behandelaars die de overlap tussen deze aandoeningen erkennen, en door het gebruik van CGT, mindfulness en medicatie, kunnen betere resultaten worden bereikt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de behandeling langdurig kan zijn en dat geduld en doorzettingsvermogen nodig zijn om succes te behalen.

Cyrus PM, Wang JM, Phy L, et al. (2016). Comorbidity influences treatment response in adult ADHD: A systematic review [Abstract]. National Center for Biotechnology Information, 6(2), 174–184. Retrieved October 28, 2020, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4778329/#CR22
Dennis K. (2020). ADHD & Disordered Eating – CHADD. Retrieved October 28, 2020, from https://chadd.org/for-parents/adhd-and-disordered-eating/
Keshen AR, Hilbert A, Taylor V, Harris AL, Trappenberg N, Sadek J, Frank GKW, Murray SB. (2022). Effect of stimulant medication on loss of control eating in youth with attention deficit/hyperactivity disorder: A prospective, observational case series study protocol. J Eat Disord, 10(1), 152. doi: 10.1186/s40337-022-00674-y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.