Opvoeden kind met ADHD valt veel ouders zwaar

Het opvoeden van een kind met ADHD kan een uitdagende taak zijn voor ouders en verzorgers. Onderzoek heeft aangetoond dat gevoelens van hopeloosheid het welzijn van verzorgers kunnen beïnvloeden en hun vermogen om goed voor hun kind te zorgen kunnen belemmeren.

Een recente studie heeft gekeken naar de verbanden tussen hopeloosheid, depressie en angst bij verzorgers van kinderen met ADHD.

In het onderzoek werden 213 verzorgers van kinderen met ADHD betrokken. Zij vulden verschillende vragenlijsten in om hun ervaren hopeloosheid, depressie, angst, en andere factoren te meten.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat verzorgers die zich hopeloos voelden, ook vaker last hadden van depressie en angst. Daarnaast waren er verbanden tussen de mate van hopeloosheid en de mate van aandachtsproblemen bij het kind, stress als ouder en het ervaren stigma vanuit de omgeving. Opvallend was dat een hoger niveau van stigma de relatie tussen aandachtsproblemen bij het kind en de ervaren hopeloosheid bij de verzorger versterkte.

In conclusie benadrukken deze bevindingen de noodzaak van programma’s die specifiek gericht zijn op het bevorderen van het welbevinden bij verzorgers van kinderen met ADHD. Door het aanpakken van de genoemde factoren kan er positieve verandering teweeggebracht worden in het welzijn van de verzorgers en daarmee ook in de kwaliteit van zorg die zij aan hun kind kunnen bieden.

Liu TL, Hsiao RC, Chou WJ, Yen CF. Hopelessness in caregivers of children with attention-deficit/hyperactivity disorder: Associations with depression and anxiety and multidimensionally related factors. J Formos Med Assoc. 2023 May 23:S0929-6646(23)00180-8. doi: 10.1016/j.jfma.2023.05.011. Epub ahead of print. PMID: 37230914.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.