10 Eenvoudige manieren om je stemming te verbeteren

Als je last hebt van een slechte stemming, zou je kunnen overwegen om een formele behandeling te zoeken, zoals therapie of counseling. Maar dit kan tijd en motivatie kosten om te organiseren, en het kan ook even duren voordat het effect heeft.

Terwijl je wacht, zijn hier 12 eenvoudige manieren om je stemming te verbeteren. Misschien doe je al een aantal van deze dingen, en je hoeft ze zeker niet allemaal te doen. Probeer gewoon de dingen die het meest natuurlijk aanvoelen of het makkelijkst voor jou zijn.

Naarmate je stemming verbetert – en vroeg of laat zal dat zeker gebeuren – kun je meer en grotere veranderingen aanbrengen in je dagelijkse routine.

  1. Breng meer tijd door met begripvolle vrienden en familieleden. Praten over onze gevoelens helpt ons om ze te verwerken, in perspectief te plaatsen en advies en steun te krijgen. Wees niet bang om mensen te vertellen dat je hun tijd nodig hebt, of je schuldig te voelen omdat je het vraagt. Als je je niet op je gemak voelt om met familie en vrienden te praten, of als je dat niet kunt, kun je in plaats daarvan een hulplijn bellen. Zelfs als je niet over je gevoelens wilt praten, kan tijd doorbrengen met anderen, bijvoorbeeld samen sporten of een maaltijd bereiden, je stemming verbeteren.
  2. Doe meer van de dingen waar je normaal van geniet, zelfs als ze nu niet meer aantrekkelijk lijken. Herlees je favoriete kinderboek, kijk opnieuw naar je favoriete romantische komedie, ga winkelen of naar de bioscoop, bereid een heerlijke maaltijd, haal herinneringen op met een oude vriend – alles wat je afleidt van negatieve gedachten zal de dingen waarschijnlijk veel beter maken.
  3. Ga minstens één keer per dag het huis uit, zelfs als het alleen maar is om melk te halen of in het park te wandelen. Helder daglicht, frisse lucht en de drukte van het dagelijks leven kunnen allemaal helpen, evenals de aanblik, geluiden en geuren van de natuur. Probeer, indien mogelijk, wat lichte lichaamsbeweging te doen, zoals een wandeling van 30 of 60 minuten – bij voorkeur door groene omgevingen, langs de kust of langs mooie gebouwen. Sluit je ogen en luister naar de vogels en de wind.
  4. Weer negatieve gedachten. Maak een lijst van alle positieve dingen over jezelf en je leven (je kunt hierbij hulp nodig hebben), bewaar het in je tas, zak of portemonnee en lees het elke ochtend of wanneer je het nodig hebt. Hoe slecht je je ook voelt, onthoud dat je niet altijd zo hebt gevoeld en dat je je ook niet altijd zo zult voelen.
  5. Neem niet te veel hooi op je vork. Probeer je stressniveaus te verminderen. Vereenvoudig je leven, zelfs als dit betekent dat je minder doet of slechts één ding tegelijk doet. Verdeel grote taken in kleinere, beter behapbare taken en stel realistische deadlines om ze te voltooien. Geef jezelf niet de schuld van “niets doen”; je geeft jezelf gewoon de tijd en ruimte die je nodig hebt om beter te worden. Zie het als een investering in jezelf. Voor nu ben jij je belangrijkste taak, jij hebt prioriteit.
  6. Oefen diep ademhalen. Een slechte stemming gaat vaak gepaard met stress en angst, die goed reageren op diepe ademhaling. Diep ademhalen betekent simpelweg je ademhaling reguleren: Adem in door je neus en houd de lucht enkele seconden vast. Vervolgens, sluit je lippen en laat de lucht geleidelijk los. Adem uit zover als je comfortabel kunt. Ga door met deze cyclus totdat je je veel meer ontspannen voelt. Probeer het nu en kijk of je het verschil merkt.
  7. Luister naar goede muziek. Muziek verhoogt de niveaus van dopamine, een feel-good chemische boodschapper in de hersenen. Vanuit een meer psychologisch perspectief kan muziek ons helpen om complexe of pijnlijke emoties te herkennen, uit te drukken en te verwerken. Het verheft deze emoties en geeft ze een gevoel van rechtmatigheid, context en perspectief, van orde, schoonheid en betekenis. Ik denk niet dat muziek opbeurend hoeft te klinken om opbeurend te zijn, zolang het ons maar helpt om met onze emoties om te gaan.
  8. Slaap zoveel als je kunt. Slaap verbetert de stemming en cognitieve functie – een reden waarom we “er een nachtje over slapen” en “het eruit slapen”. Een enkele nacht slapen, of zelfs een lekker dutje, kan een wereld van verschil maken voor hoe we ons voelen. Voor de meeste mensen is er zoiets als te veel slaap niet.
  9. Wees geduldig met jezelf. Verbeteringen in stemming zullen waarschijnlijk geleidelijk gaan in plaats van plotseling, en het kan zelfs erger worden voordat het beter wordt. Het pad naar herstel is hobbelig en er zullen goede dagen en slechte dagen zijn. Een slechte dag die volgt op een goede dag kan extra zwaar voelen. Geef jezelf geen schuld voor de slechte dagen en raak niet in wanhoop. Net zoals de lente in Engeland, zullen de slechte dagen geleidelijk minder worden.
  10. Vermijd het nemen van belangrijke beslissingen of het handelen op basis daarvan. Dit is niet het moment om bijvoorbeeld uit elkaar te gaan met je partner, je baan op te zeggen of grote bedragen uit te geven. In de greep van depressie kunnen denkfouten je besluitvorming beïnvloeden. Controleer je redenering bij mensen die je respecteert en overweeg zorgvuldig hun advies, vooral als je het er niet mee eens bent!

Onthoud dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken wanneer je dat nodig hebt. Met deze eenvoudige stappen kun je je stemming geleidelijk verbeteren en weer op weg gaan naar een betere gemoedstoestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.