Drie eenvoudige manieren om stress kwijt te raken

Soms ervaren we een boel stress. Het goede nieuws is dat je geen diagnose van geestelijke gezondheidsproblemen nodig hebt om je beter te kunnen voelen. Er zijn namelijk simpele activiteiten die je kunt doen om je stemming te verbeteren en met stress om te gaan. In dit artikel delen we drie van die activiteiten die je direct kunnen helpen, of je nu gestrest, verveeld, verdrietig bent of vastzit in een sleur.

  1. Maak een wandeling: Een wandeling maken is een krachtig middel voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Door te wandelen krijgt je lichaam meer zuurstof binnen, wat verbeteringen kan brengen in verschillende lichamelijke en cognitieve processen. Daarnaast stimuleert wandelen de afgifte van endorfines, hormonen die een gevoel van welzijn bevorderen.

Als je het positieve effect van een wandeling wilt versterken, doe dit dan buiten in de natuur, zoals op het strand, in het park of op een wandelpad. Hoewel elke wandeling goed is, is wandelen in een natuurlijke omgeving nog beter. Het inademen van frisse lucht verhoogt namelijk je zuurstofgehalte meer dan het inademen van binnenlucht die steeds opnieuw circuleert. Wandelen in de natuur vermindert het stresshormoon cortisol, verbetert je stemming, versterkt je immuunsysteem, geeft je meer energie en maakt het waarschijnlijker dat je het vaker zult doen.

Als je je wandeling naar een hoger niveau wilt tillen, ga dan samen met een hond of een vriend(in). Beide zorgen voor meer positieve sociale interacties, sociale verbondenheid en een betere stemming. Oh, en vergeet niet je telefoon uit te zetten en in je zak te laten (zie hieronder).

  1. Maak iets lekkers in de keuken: Het maken van iets en vervolgens kunnen genieten van het eindresultaat is een krachtig middel tegen stress en geeft een gevoel van voldoening, prestatie en welzijn. Het bereiden van voedsel vanaf het begin en dit zelf kunnen proeven, zorgt voor een kettingreactie van positieve bevestiging en gevoelens van eigenwaarde. Om het effect te maximaliseren, deel je creatie met anderen en ervaar je de voordelen van sociale verbondenheid en waardering. Daarnaast zijn er ook nog eens gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van vers, onbewerkt voedsel.
  2. Leg je telefoon weg en ga weg van de computer/tablet: Voortdurend beschikbaar en verbonden zijn via onze apparaten maakt ons overgevoelig voor soms overweldigende prikkels die door onze telefoons en andere elektronica worden geproduceerd. Te veel schermtijd wordt in verband gebracht met verschillende psychologische en lichamelijke problemen. Langdurig gebruik van schermen kan bijvoorbeeld leiden tot depressie, een verminderd algemeen welzijn, slaapstoornissen, nekpijn, visuele problemen, een negatief lichaamsbeeld en verminderde lichamelijke activiteit. Door je schermtijd te beperken, kun je deze problemen voorkomen en stimuleer je meer lichamelijke activiteit, wat zowel fysieke als mentale gezondheidsvoordelen oplevert. Daarnaast vergroot je de mogelijkheden voor persoonlijke ontmoetingen wanneer je niet constant naar je scherm staart.

Dit zijn slechts drie dingen die je nu kunt doen om je beter te voelen en beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van het leven. Dus stop met het lezen van dit artikel, zet je telefoon op stil, maak een zelfgemaakt hapje, pak de hond en ga naar buiten voor een wandeling. Je zult er blij mee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.