Besluiten nemen valt soms niet mee

Twijfels worden vaak gevoed door gevoelens van onervarenheid, angst voor verkeerde keuzes, vrees voor oordelen van anderen, en een gebrek aan zelfvertrouwen. In dit artikel verkennen we manieren waarop je eenvoudiger beslissingen kunt nemen, met de nadruk op een positieve attitude, het beperken van keuzes en luisteren naar jezelf.

Het idee dat een keuze inherent goed of fout is, kan verlammend zijn. Bijvoorbeeld, bij het kiezen van een restaurant, college, of levenspartner, richt je op de positieve aspecten van je keuze. Focus op de voordelen van een bepaalde universiteit of de positieve eigenschappen van een partner. Een positieve houding maakt vaak dat keuzes uiteindelijk de juiste blijken te zijn.

Een negatieve houding daarentegen kan vrijwel elke keuze als “verkeerd” doen lijken. Kritiek op een restaurant, klagen over omgevingsfactoren, of het bekritiseren van de kwaliteit van voedsel kan de eetervaring bederven. In relaties kan het focussen op tekortkomingen van de partner de verbinding schaden. Het handhaven van een positieve houding betekent niet dat problemen genegeerd moeten worden; ze kunnen op een constructieve manier worden aangepakt.

Aangezien een positieve houding veel keuzes tot goede keuzes kan maken, is het niet nodig om obsessief te zoeken naar de allerbeste optie. Zelfs als er al een ‘beste’ keuze zou zijn, kan die in de loop van de tijd veranderen. Door het aanbod aan keuzes op willekeurige wijze te beperken, bijvoorbeeld op basis van geografische locatie, spirituele overtuigingen, of financiële overwegingen, wordt het nemen van een beslissing aanzienlijk eenvoudiger.

Luister naar jezelf
Vaak weten mensen diep van binnen wat de juiste keuze voor hen is, maar missen ze het zelfvertrouwen om die keuze te maken. Ons innerlijke stemmetje fluistert: “Wat zullen anderen er wel niet van denken?” Luisteren naar ons diepere zelf, het onderbewuste, kan dan een manier zijn om zelfverzekerder te worden in het besluitvormingsproces.

Stel je voor dat je een denkbeeldig whiteboard hebt en vraag je onderbewuste om te reageren op vragen door te schrijven op dit denkbeeldige bord. Deze techniek kan helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen in de gemaakte keuze. Het onderbewuste is vaak in staat om betere beslissingen te nemen dan het bewuste zelf omdat het minder vatbaar is voor sociale invloeden.

Samengevat
Besluitvorming kan worden vereenvoudigd door te erkennen dat er veel juiste keuzes zijn, door een positieve benadering van het leven, het beperken van het keuzeaanbod op basis van persoonlijke criteria, en door te luisteren naar het innerlijke zelf om het zelfvertrouwen in de uiteindelijke keuze te versterken.

Opgedragen aan TWS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *