Introvert? Laat je innerlijke dialoog je niet tegenhouden

Als introvert persoon is het vaak een uitdaging om jezelf gehoord te laten worden in een wereld waar de stemmen van, veelal assertiever individuen de boventoon voeren. Maar laten we eens een stap terug doen en een kritische blik werpen op die luide stemmen van zelfvertrouwen die we soms al te gemakkelijk als autoriteit beschouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfverzekerdheid niet altijd gelijk staat aan kennis of waarheid. We zijn geneigd te denken dat degenen die met de meeste overtuiging spreken, alle antwoorden hebben. Maar laten we eerlijk zijn, hebben CEO’s, politici of leidinggevenden op je werk altijd gelijk? Het volume en de schijnbare zekerheid van hun woorden betekenen niet noodzakelijk dat hun meningen feiten zijn, terwijl jouw eigen inzichten er niet toe doen.

Met name als meer bedachtzaam of introvert persoon kan het moeilijk zijn om je stem te laten horen, vooral in groepssituaties waar je jezelf als minder assertief beschouwt dan anderen. Die interne dialoog die je tegenhoudt, die bekende stemmen van terughoudendheid en zelfkritiek, kunnen verlammend zijn.

In plaats van jezelf toe te staan ​​te worden overspoeld door die interne kritiek, is het tijd om je innerlijke kracht te herontdekken. Laten we eens kijken naar enkele eenvoudige strategieën die je kunnen helpen om jezelf te laten gelden, zelfs in de meest uitdagende situaties:

Voorbereiding:

  • Neem de tijd om op te laden en je energie te vernieuwen door activiteiten te doen die jou tot rust brengen.
  • Anticipeer op mogelijke uitdagingen en bedenk hoe je hierop zou kunnen reageren.
  • Oefen je antwoorden, bij voorkeur hardop en met een vertrouwenspersoon, om je zelfvertrouwen te vergroten.

Omgaan met onverwachte situaties:

  • Leer improviseren door bijvoorbeeld een improvisatieklas te volgen om je vaardigheden in spontaan spreken te ontwikkelen.
  • Leer vragen en opmerkingen af te leiden naar anderen om jezelf wat ademruimte te geven.
  • Stel voor om later op vragen of opmerkingen terug te komen, zodat je de tijd hebt om je gedachten te ordenen en feiten te controleren.

Het is belangrijk om bewust te worden van de innerlijke dialoog die je belemmert. Vertrouw op je eigen oordeel en wees niet bang om je stem te laten horen, want ook een stille stem kan waarde toevoegen aan het gesprek. Stille wateren hebben vaak diepe gronden!

Door jezelf te omringen met ondersteunende mensen en gebruik te maken van strategieën die voor jou werken, kun je jezelf empoweren en je zichtbaarheid vergroten. Want jouw stem verdient het om gehoord te worden, niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf.

Dudeck, T. R., & McClure, C. (2018). Applied Improvisation: Leading, Collaborating, and Creating Beyond the Theatre. Routledge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.