Vroege tekenen van autisme: Wat ouders moeten weten

Hoewel de diagnose vaak pas op drie- tot vierjarige leeftijd wordt gesteld, tonen recente onderzoeken aan dat de eerste tekenen van autisme al in de eerste levensmaanden kunnen worden waargenomen. Dit artikel bespreekt de resultaten van een systematische review gepubliceerd in het tijdschrift ‘Neuroscience and Biobehavioral Reviews’, waarin onderzoek is gedaan naar gedragskenmerken bij baby’s die later mogelijk gediagnosticeerd worden met autisme.

De review analyseerde studies die keken naar gedragskenmerken in de eerste zes levensmaanden van kinderen die later een diagnose autisme kregen. De studies omvatten zowel retrospectief onderzoek, waarbij ouders gevraagd werd naar het gedrag van hun kinderen in de babytijd, als prospectief onderzoek, waarbij kinderen vanaf de geboorte werden gevolgd.

Enkele van de vroegste tekenen van autisme die werden geïdentificeerd zijn:

  • Aandacht voor sociale stimuli: Baby’s die later gediagnosticeerd werden met autisme, vertoonden minder interesse in sociale stimuli zoals gezichten en ogen. Ze besteedden minder tijd aan het kijken naar mensen en meer aan objecten, wat wijst op vroege verschillen in sociale aandacht.
  • Communicatie en interactie: Er waren gemengde resultaten wat betreft vocale communicatie zoals brabbelen en oogcontact. Sommige studies vonden minder vocale interacties en minder oogcontact bij baby’s die later met autisme werden gediagnosticeerd.
  • Motorische gedragingen: Atypische motorische ontwikkeling zoals vertraagde motorische mijlpalen of ongewone bewegingspatronen werden ook geassocieerd met latere autisme diagnoses.

Deze bevindingen zijn relevant voor ouders, verzorgers en gezondheidsprofessionals, aangezien ze kunnen helpen bij het herkennen van vroege tekenen van autisme. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet elk kind dat vroege ontwikkelingsverschillen vertoont, autisme zal hebben. Het begrijpen van de vroegste tekenen van autisme echter, kan de sleutel zijn tot betere ondersteuning die de levenskwaliteit van kinderen met autisme en hun gezinnen kunnen verbeteren.

Cleary DB, Maybery MT, Green C, Whitehouse AJO. The first six months of life: A systematic review of early markers associated with later autism. Neurosci Biobehav Rev. 2023 Sep;152:105304. doi: 10.1016/j.neubiorev.2023.105304. Epub 2023 Jul 4. PMID: 37406749.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.