Een weg naar meer zelfvertrouwen

Zelftwijfel of onzekerheid is een gevoel dat velen van ons kennen. Het kan ons verlammen en verhinderen dat we ons potentieel volledig benutten. Recentelijk deelde Femke, in een ontmoeting met mede-studenten inzichten uit het boek ‘The Upside of Uncertainty’. Ze besprak hoe deze jonge mensen hun eigen vaardigheden in twijfel trekken, een gevoel dat veel van ons zal herkennen.

De val van onzekerheid

Femke observeerde hoe zelftwijfel niet leidt tot meer productiviteit of creativiteit. Integendeel, het zorgt voor angst, ontmoediging en uitstelgedrag. Hoewel sommigen misschien denken dat onzekerheid hen aanzet om harder te werken, toont onderzoek aan dat langer werken niet per se resulteert in beter werk. Dit ondermijnt het idee dat zelftwijfel constructief kan zijn.

Het imposter syndroom, het gevoel dat je niet zo competent bent als anderen denken, treft naar schatting 70% van de mensen. Dit komt vaak voor in veeleisende omgevingen. Zelfs beroemde figuren zoals de Amerikaanse schrijver John Steinbeck, die met ernstige zelftwijfel worstelde terwijl hij schreef aan wat een iconische Amerikaanse roman zou worden, zijn hier niet immuun voor. Dit illustreert dat zelftwijfel zelfs bij de meest succesvolle individuen voorkomt.

Relatieve deprivatie

Relatieve deprivatie is een psychologisch concept dat verwijst naar het gevoel dat men tekortschiet vergeleken met anderen. Dit gevoel ontstaat vaak wanneer mensen hun situatie vergelijken met die van anderen in hun directe omgeving of met een standaard die zij als normaal beschouwen. Zelfs als iemand objectief gezien succesvol is, kan hij of zij zich toch inadequaat voelen als anderen in de buurt het nog beter lijken te doen.

Dit fenomeen kan bijvoorbeeld voorkomen op universiteiten waar zeer getalenteerde studenten zichzelf vergelijken met nog succesvollere klasgenoten, wat leidt tot gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel. Het begrijpen van relatieve deprivatie is belangrijk omdat het helpt te herkennen dat deze gevoelens van inadequaatheid vaak gebaseerd zijn op vertekende percepties en niet op de werkelijke capaciteiten of prestaties van een individu. Door deze percepties uit te dagen, kunnen mensen hun zelfvertrouwen vergroten en een realistischer beeld van hun eigen successen ontwikkelen.

Zelftwijfel in twijfel trekken

Femke adviseert om je zelftwijfel zelf in twijfel te trekken. Begin met het erkennen dat deze twijfels je tegenhouden van activiteiten die je kunnen helpen leren en verbeteren. Het opbouwen van zelfvertrouwen, of ‘aplomb’ zoals ze dat noemt, begint met een bewustwording van je eigen potentieel en mogelijkheden.

Zelfvertrouwen opbouwen vereist dat we het filter van zelftwijfel wegnemen. Vraag jezelf af wie je werkelijk bent zonder deze belemmerende en intimiderende filter. Iedereen heeft een authentiek zelf met interesses, talenten en vaardigheden die waardevol zijn voor onze families, gemeenschappen en werkplekken.

“Trek je zelftwijfel zelf in twijfel.”

Femke

Femke moedigt iedereen aan om vandaag nog actie te ondernemen, zonder de last van zelftwijfel. Het is normaal om eerst te falen voordat we slagen. De eerste stap zetten in het proces van zelfontdekking en verbetering kan ontmoedigend zijn, maar het is essentieel om vooruitgang te boeken.

Conclusie

Zelftwijfel hoeft niet het einde van het verhaal te zijn. Door onze twijfels in twijfel te trekken en ons ware zelf te ontdekken, kunnen we een weg inslaan naar zelfvertrouwen en succes. Door onze zelftwijfel te overwinnen, kunnen we onze eigen grenzen verleggen en onvermoede hoogten bereiken. Laat je niet tegenhouden door ongefundeerde twijfels—ontdek wat je echt kunt bereiken.

https://www.theupsideofuncertainty.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.