IT-opleiding voor jongeren met autisme of hoogbegaafdheid

Mark vertelt over zijn vier mislukte pogingen om via het reguliere onderwijs een diploma te behalen.

Zijn autisme zorgde ervoor dat hij telkens afhaakte en uiteindelijk niet meer wilde studeren. Zijn moeder wees hem echter op een ICT-opleiding in Amersfoort, speciaal voor mensen met autisme.

Autisme en hoogbegaafdheid

Dit type onderwijs is bedoeld voor jongeren met autisme en hoogbegaafden, omdat het regulier onderwijs in Nederland niet voor iedereen geschikt is, aldus directeur Saskia Meeuwessen van ITvitae. De leerlingen hebben behoefte aan kleinere groepen en meer begeleiding. Bij ITvitae kunnen ze zich concentreren op één vakgebied en hebben ze niet elk uur een andere les. De lessen vinden plaats op een bijzondere locatie: Onze Lieve Vrouw ter Eem, een voormalig klooster en meisjesinternaat.

Mark vindt de onderwijsvorm van ITvitae veel beter bij hem passen dan die van zijn vorige opleidingen. Op ITvitae krijgt hij de begeleiding die hij zocht, omdat ze zijn autisme omzetten in een voordeel. Een kenmerk van autisme is hyperfocus en daar kunnen ze zich hier goed op één onderwerp concentreren en goed analyseren.

De aanmeldingen komen uit het hele land en sommige leerlingen reizen wel twee uur naar Amersfoort. De opleiding duurt 9 maanden en Mark heeft nog twee dagen te gaan voordat hij op stage gaat. Hij hoopt daarna gedetacheerd te worden bij het bedrijf waar hij stage loopt, zodat hij daar kan blijven werken.

https://itvitae.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.