Autist heeft baat bij psychotherapie

Cognitieve gedragstherapie blijkt effectief voor de behandeling van depressieve klachten bij volwassenen met autismespectrumstoornissen (ASS). Mensen met autisme kampen vaak met angst- of stemmingsklachten.

Zij hebben echter veelal moeite met het vinden van goede psychotherapie, waar cognitieve gedragstherapie een vorm van is. Vanwege ontbrekende kennis over de effectiviteit bij ASS, zijn therapeuten soms terughoudend om psychotherapie bij mensen met ASS te starten. Die terughoudendheid is niet nodig, blijkt uit de studie van psychiater in opleiding Rob Wichers van Amsterdam UMC.

Positief resultaat

Uit wetenschappelijk onderzoek was nog niet duidelijk welke vormen van psychotherapie effectief zijn. Wichers: “Als we een groot aantal studies analyseren, blijkt duidelijk een positief resultaat voor mensen met autisme wanneer ze cognitieve gedragstherapie krijgen. Ook zien we in ons onderzoek dat sociale-vaardigheidstraining angst- en stemmingsklachten vermindert, voor zowel kinderen als volwassenen met autisme.” Het onderzoek is gepubliceerd in Psychological Medicine.

Verminderen angstklachten

Rob Wichers hield een uitgebreide zoektocht in de literatuur naar alle vormen van psychotherapie voor angst en depressie bij mensen met ASS. In een meta-analyse werden 36 gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken (waaraan 1726 patiënten deelnamen) gebundeld. Daarna werd bekeken wat het effect van de therapieën was.

Wichers: ”We hebben aangetoond dat cognitieve gedragstherapie een effectieve therapie is voor het verminderen van angstklachten bij kinderen en voor het terugbrengen van depressieve klachten bij volwassenen met ASS. Verder zagen we ook dat het effectiever was om bij kinderen met ASS en angstklachten de familie te betrekken tijdens cognitieve gedragstherapie.”

Bredere inzichten

Ook sociale-vaardigheidstraining blijkt goede resultaten te geven bij de reductie van angstklachten. Dit effect trad op bij zowel kinderen als volwassenen met ASS. Voor stemmingsklachten bleek de therapie ook effectief voor kinderen met ASS.

Wichers: ”Deze resultaten geven nieuwe, bredere en leeftijdsspecifieke inzichten in de behandeling van angst- en stemmingsklachten bij ASS. Als we onze resultaten toevoegen aan richtlijnen voor behandeling, dan gaat dat de toegang tot psychotherapie voor mensen met ASS zeker verbeteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.