Autist zorgt voor ongemakkelijk gevoel bij de ander

In mijn communicatielessen geef ik les over de 50 tot 500 milliseconden waarin de meeste mensen een eerste indruk maken. Deze indrukken zijn moeilijk, bijna onmogelijk, te weerleggen met bewijs en vertrouwdheid.

Onderzoek

Autisten zorgen ervoor dat andere mensen zich ongemakkelijk voelen, en dat doen we vrijwel meteen als we elkaar ontmoeten. Individuen met een autismespectrumstoornis (ASS), inclusief degenen die anderszins minder ondersteuning nodig hebben, hebben ernstige moeilijkheden in dagelijkse sociale interacties.

Onderzoek op dit gebied heeft zich voornamelijk gericht op het identificeren van de cognitieve en neurologische verschillen die bijdragen aan deze sociale beperkingen, maar sociale interactie omvat per definitie meer dan één persoon en sociale moeilijkheden kunnen niet alleen ontstaan bij mensen met ASS zelf, maar ook bij de percepties, oordelen en sociale beslissingen die door degenen om hen heen worden genomen.

Hier vinden we, in drie studies, dat eerste indrukken van individuen met ASS op basis van dunne plakjes van real-world sociaal gedrag door typisch ontwikkelende waarnemers niet alleen veel minder gunstig zijn bij een reeks eigenschapsoordelen vergeleken met controles, maar ook geassocieerd worden met verminderde intenties om sociale interactie na te streven.

Deze patronen zijn opmerkelijk robuust, vinden plaats binnen seconden, veranderen niet met toenemende blootstelling en blijven bestaan ​​over zowel kinderen als volwassen leeftijdsgroepen. Deze vooroordelen verdwijnen echter wanneer indrukken gebaseerd zijn op conversatie-inhoud zonder audiovisuele aanwijzingen, wat suggereert dat stijl, niet inhoud, negatieve indrukken van ASS aanstuurt. Samen pleiten deze bevindingen voor een breder perspectief op sociale moeilijkheden bij ASS dat zowel de beperkingen van het individu als de vooroordelen van potentiële sociale partners overweegt.

Sasson, N. J. et al. Neurotypical Peers are Less Willing to Interact with Those with Autism based on Thin Slice Judgments. Sci. Rep. 6, 40700; doi: 10.1038/srep40700 (2016).

Reacties bij dit bericht zijn uitgeschakeld. Discussie vindt plaats op het forum: https://autsider.net/forum/viewtopic.php?t=524